Pomoćna ili partijska policija?

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Saopštenja | Nedelja, 08. 01. 2017. | Komentara: 0

Pomoćna ili partijska policija?

Liga socijaldemokrata Vojvodine smatra da je Uredba Vlade Republike Srbije o formiranju pomoćne policije krajnje nepotrebna i postavlja pitanje zašto se formiraju paralelne policijske snage.

LSV

Uredba, koja je juče stupila na snagu, predviđa da se Pomoćna policija formira u situaciji dramatizacije političkih prilika u zemlji. Izgleda da vlast računa da se u budućnosti više oslanja na snage represije.

Kroz istoriju smo imali brojne primere nedemokratskog upravljanja bezbednosnim sistemom, a totalitarna društva su kao svoju okosnicu imala stranačke policije. Događa li se to danas i u Srbiji?

Posebno su diskutabilna ovalešćenja ministra policije koji može, u skladu s potrebama i bez raspisivanja javnog konkursa, u Pomoćnu policiju angažovati lica koja su završila osnovnu policijsku obuku, Srednju školu unutrašnjih poslova, Višu školu unutrašnjih poslova, Policijsku akademiju, Kriminalističko-policijsku akademiju ili druga lica koja ispunjavaju uslove predviđene ovom Uredbom.

Interesantno je i da pripadnici Pomoćne policije neće delovati u svojoj sredini, nego da mogu biti upućivani u druge sredine gde to bezbednosni rizici zahtevaju.

Liga socijaldemorkata Vojvodine smatra da ova uredba podriva strukturu Policije Republije Srbije, ali i samu državu, koja ne sme biti zavisna od takozvanih pomoćnih snaga bezbednosti, nego od regularnih bezbednosnih struktura.

Potpredsednik 
Lige socijaldemokrata Vojvodine
Aleksandar Jovanović




Saopštenja | Petak, 29. 03. 2024. | Komentara: 0

Oslobodite Filozofski fakultet u Novom Sad od opsade huligana

Pozivam najviše državne funkcionere i organe, a posebno policiju da  pod hitno prekinu sa okretanjem glave od trenutnih događanja na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu, prećutnom ili čak otvorenom podrškom nasilnim uzurpatorima koji su kreirali izuzetno opasnu i potencijalno zapaljivu situaciju. 

Odbori LSV | Petak, 29. 03. 2024. | Komentara: 0

Sloboda govora a ne okupacija fakulteta, zloupotreba i indoktrinacija mladih!

Uvek ćemo se boriti protiv zloupotrebe mladih, indoktrinacije, zloupotreba institucija i širenja ksenofobije. Pokušaji zastrašivanja pojedinaca ili institucija i uzvikivanje praznih parola dok nose majice sa likovima osuđenika i zločinca su stvari koje će u ovom društvu biti zaustavljeni. Daćemo sve od sebe da to što pre bude ostvareno.

Saopštenja | Četvrtak, 28. 03. 2024. | Komentara: 0

Konkretnim merama pokazati da se nasilje nad ženama više neće tolerisati

Još jedan femicid koji se juče dogodio, peti od početka ove godine, dokaz je da se naše društvo suočava se ozbiljnom krizom i da je neophodno da država hitno preduzme korake ka rešavanju ovog problema.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook