Ponovo uvesti učenje jezika društvene sredine

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Odbori LSV | Petak, 21. 02. 2014. | Komentara: 0

Ponovo uvesti učenje jezika društvene sredine

ZRENJANIN – Jezik i jezička kultura su važne karakteristike nacionalnog identiteta svakog naroda, bilo da se radi o Srbima, Mađarima, Slovacima, Rumunima, Rusinima, Hrvatima ili nekoj drugoj nacionalnoj zajednici. Jezici čine specifičnost Srbije i Vojvodine, a posebno višenacionalnih sredina, kakva je Zrenjanin – izjavio je danas pokrajinski poslanik Lige socijaldemokrata Vojvodine Aleksandar Marton.

LSV

Tokom akcije Gradskog odbora LSV Zrenjanin povodom Međunarodnog dana maternjeg jezika, Marton je kazao da su ligaši na ovaj način želeli da podsete sve građanke i građane Zrenjanina da je pravo na upotrebu maternjeg jezika u privatnom i javnom životu neotuđivo pravo svakog pripadnika nacionalnih zajednica koje stotinama godina egzistiraju u ovoj sredini, jer je očuvanje njihovog jezika očuvanje i njihovog identiteta.

- U svetu danas egzistira oko 6.000 jezika, ali, nažalost, procene govore da bi čak polovina njih mogla izumreti do kraja ovog veka. Upravo iz razloga očuvanja takvog bogatstva i ukazivanja na mogućnost njegovog nestanka, obeležavamo ovaj dan. Zrenjanin je sredina u kojoj vladaju dobri dobrosusedski odnosi. Ipak, potrebno je naglasti da se puno toga još treba uraditi. Potrebno je da se mladi ljudi bolje upoznaju se jezikom i kulturom društvene sredine i da se stvore dobri preduslovi za stvaranje harmoničnih odnosa – naglasio je Marton.

On je istakao i da se LSV zalaže za ponovno uvođenje izučavanja jezika društvene sredine koje je postojalo sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog veka.
 
- Mladi Vojvođani, učenici osnovnih škola su imali priliku da uče neki od jezika koji je u upotrebi u njihovoj zajednici. Tako su neki jedni mađarski, drugi slovački, treći rumunski i slično. Osim jezika, oni su učili i kulturu raznih naroda koji žive na teritoriji Vojvodine. Uprkos činjenici da je učenje jezika društvene zajednice bilo fakultativno i imalo mnogo zainteresovanih, ono je ukinuto početkom devedesetih. LSV će u institucijama AP Vojvodine to pitanje pokrenuti, jer se pokazalo kao izuzetno dobro – naglasio je Aleksandar Marton.

(BILSV, 21.02.2014)



Saopštenja | Četvrtak, 25. 04. 2024. | Komentara: 0

Aleksandar Olenik novi član LSV - VOJVOĐANI

Poznati advokat, građanski aktivista i donedavni narodni poslanik Aleksandar Olenik pridružio se Ligi socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI.
Odbori LSV | Sreda, 24. 04. 2024. | Komentara: 0

Pokrajinski sekretar Sakalaš da obezbedi poštovanje Ustava i zakona u Zrenjaninu

Odbornička grupa Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI u Skupštini grada Zrenjanina uputila je danas novi zahtev pokrajinskom sekretaru za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine Žoltu Sakalašu, kojim se traži hitno isticanje zastave AP Vojvodine na zgradi gradske Skupštine.
Saopštenja | Ponedeljak, 22. 04. 2024. | Komentara: 0

LSV - VOJVOĐANI Novi Sad sve bliže odluci o izlasku na izbore

Gradski odbor Lige socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI Novi Sad u naredna dva dana doneće konačnu odluku o tome da li će izaći na predstojeće lokalne izbore. 



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook