Poslanici da omoguće deci i trudnicama zdravstvene knjižice

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Izjave | Četvrtak, 13. 12. 2012. | Komentara: 0

Poslanici da omoguće deci i trudnicama zdravstvene knjižice

NOVI SAD – Predsednica poslaničke grupe Lige socijaldemokrata Vojvodine u Skupštini Srbije Aleksandra Jerkov rekla je, tokom rasprave o izmenama zakona o zdravstvenom osiguranju, da će poslanička grupa LSV podržati amandman koji predviđa da deci i trudnicama bude zagarantovana besplatna zdravstvena zaštita, odnosno overena zdravstvena knjižica, bez obzira na to da li je njihov bračni drug, odnosno roditelj uplatio doprinose ili ne.

Aleksandra Jerkov

Narodna skupština odlučuje o amandmanima, ne Vlada

Ona je pozvala poslanike da i oni glasaju za ovaj amandman, bez obzira na to što ga Vlada nije prihvatila. Jerkova je istakla da Vlada Srbije nije ta koja poslednja odlučuje o tome koji će amandman biti usvojen i kako će zakon izgledati. Naglasila je da su poslanici ti koji odlučuju poslednji i da ih mišljenje Vlade ne obavezuje da glasaju kako je ona odlučila.

- Zato ja pozivam kolege da u danu za glasanje prihvatimo ovaj amandman, s obzirom na to da objašnjenje da za ovakve stvari nema para nije nešto što može biti prihvatljivo Narodnoj skupštini. Nema para za poljoprivrednike, nema para za porodilje, nema para za trudnice koje su na održavanju trudnoće, nema para za decu, a videli smo da u budžetu za druge stvari ima više nego dovoljno para – napomenula je Jerkova. Dodala je da je, podstaknuta postavila poslaničko pitanje prvom potpredsedniku Vlade i ministru odbrane Aleksandru Vučiću koliko zaposlenih ima u BIA-i, jer se za njihove plate izdvajaju milijarde dinara.
- Meni je bila misterija kako to da za plate u BIA-i postoje milijarde dinara, kako to da za sportske klubove postoje pare, kako to da postoje pare za razne čudnovate službe, kontraslužbe ili tajne službe, a vidimo da za ovakve stvari nema para – naglasila je predsednica poslaničke grupe LSV.
- Ako poslanici odluče da se ovaj amandman prihvati, onda će morati da se nađe para za takve stvari. U suprotnom Vlada neće poštovati zakone, što je onda mnogo dublji problem od ovog o kom sada pričamo – rekla je Jerkova.

Tomica ukinuo, lokalne samouprave daju platu trudnicama

Replicirajući poslaniku Srpske napredne stranke Vladimiru Cvijanu, Aleksandra Jerkov je rekla da, nakon što je ministar zdravlja Tomica Milosavljević ukinuo punu platu trudnicama ona svake godine, pet godina zaredom, tražila da se taj novac obezbedi.
- Kada to nije moglo da se obezbedi u republičkom budžetu, zbog toga što je Milosavljević to kasnije nazivao politikanstvom, mi smo se postarali da, tamo gde smo mogli, u budžetima lokalnih samouprava budu obezbeđene pare za trudnice – kazala je Jerkov.

U očekivanju platforme o Kosovu


Aleksandra Jerkov je novinarima u Skupštini Srbije rekla da LSV pozdravlja dijalog Beograda i Prištine i ohrabruje vladu da ga nastavi, i istakla da je problem što taj dijalog nije zasnovan na platformi.
- Predsednik Skupštine je najavio da će biti razgovora o platformi, sa nestrpljenjem očekujem da vidim platformu - rekla je Jerkov i naglasila da od političkog uticaja i veštine Srbije zavisi kako će zadovoljiti interese građana i ostvariti put ka EU.

(BILSV, 13.12.2012)



Saopštenja | Četvrtak, 25. 04. 2024. | Komentara: 0

Aleksandar Olenik novi član LSV - VOJVOĐANI

Poznati advokat, građanski aktivista i donedavni narodni poslanik Aleksandar Olenik pridružio se Ligi socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI.
Odbori LSV | Sreda, 24. 04. 2024. | Komentara: 0

Pokrajinski sekretar Sakalaš da obezbedi poštovanje Ustava i zakona u Zrenjaninu

Odbornička grupa Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI u Skupštini grada Zrenjanina uputila je danas novi zahtev pokrajinskom sekretaru za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine Žoltu Sakalašu, kojim se traži hitno isticanje zastave AP Vojvodine na zgradi gradske Skupštine.
Saopštenja | Ponedeljak, 22. 04. 2024. | Komentara: 0

LSV - VOJVOĐANI Novi Sad sve bliže odluci o izlasku na izbore

Gradski odbor Lige socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI Novi Sad u naredna dva dana doneće konačnu odluku o tome da li će izaći na predstojeće lokalne izbore. 



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook