Poslanici iz Vojvodine da podrže amandmane LSV i SVM

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Izjave | Petak, 09. 09. 2011. | Komentara: 0

Poslanici iz Vojvodine da podrže amandmane LSV i SVM

BEOGRAD - Poslanica Lige socijaldemokrata Vojvodine Aleksandra Jerkov izjavila je danas u Skupštini Srbije, prilikom rasprave o amandmanima na Predlog zakona o železnici da se nada da će "oni poslanici koji dolaze iz Vojvodine,

Aleksandra Jerkov

bez obzira na to što Vlada Srbije nije prihvatila ove amandmane, u danu za glasanje ipak razmisliti koga predstavljaju u ovoj skupštini i imati razumevanja za amandmane LSV i Saveza vojvođanskih Mađara zbog toga što će samo oni sprečiti da AP Vojvodini bude nanesena ekonomska šteta". LSV je prethodno zatražila da se novim zakonom o železnici priznaju upravljačka, osnivačka i vlasnička prava Vojvodine nad delom železnice koji je na teritoriji pokrajine i onim delom koji je finansiran sredstvima Vojvodine.

Vlasnička prava onima što su gradili

- To je princip da ko je nešto finasirao, izgradio i održavao mora imati osnivačka, upravljačka i vlasnička prava nad istim tim što je u potpunosti ili pretežno finansirao, što je godinama održavao, a da ta prava ne treba da ima onaj ko nije ulagao nikakva sredstva u to i koji je, štaviše, pokazao da ni na koji način ne ume da odgovarajuće održava svu tu infrastrukturu " navela je ona i iznela podatak da je pre Prvog svetskog rata voz od Subotice do Beograda išao beže nego što ide danas.

- Princip koji mi želimo da uspostavimo ulaganjem ovih amandmana je isti princip kao i kod restitucije. Ukoliko nekome ne smeta da se kroz restituciju onima koji su imovinu gradili, ta imovina vrati u vlasništvo, ne vidim na koji način  može da im smeta da se ona imovina koju je AP Vojvodina finansirala i izgradila vrati u njeno vlasništvo " rekla je Jerkova. Ona je dodala da, kao što nema logike da neko ulaže sredstva u tuđu imovinu, tako nema logike da sredstva u železnicu treba da ulažu svi i moraju da ulažu svi, ali da ona može biti vlasništvo samo jednih i da to bude Republika Srbija.

Amandmani važni zbog Zakona o javnoj svojini

Jerkova je rekla da su ovi amandmani važni za ovaj Zakon o železnici, zbog toga što ćemo, ako ne budu postali sastavni deo Zakona o železnici, doći sutra u situaciju da će se objašnjavati, kada bude usvajan Zakon o javnoj svojini, da  nije moguće da pruge postanu vlasništvo APV, jer to ne predviđa Zakon o železnici.

- To je nešto što, mislim, ni jedan poslanik iz Vojvodine, a sigurno poslanici LSV i SVM ne mogu da prihvate kao legitimno obrazloženje. Ovo što želimo da  uradimo je jedino pravedno, ispravno, logično i razumno i to je nešto što ekonomski neće oštetiti AP Vojvodinu. Svako drugo rešenje bi nanelo štetu AP Vojvodini i njenim građanima " zaključila je Jerkova. Odgovarajući na repliku poslanika SRS, Jerkova je rekla da je on povredio Poslovnik govoreći o Statutu separatističke Autonomne pokrajine Vojvodine, i obraćajući se predsednici Parlamenta rekla da u Vojvodini nije bilo separatističkih tendencija, te da je na to trebala da reaguje.

(BILSV, 09.09.2011.)




Odbori LSV | Subota, 20. 04. 2024. | Komentara: 0

Kolar: Za izbore se spremamo, raspoloženi smo za udruživanje opozicije, ali i samostalni izlazak

Odbornik Lige socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI u Skupštini grada Novog Sada Robert Kolar izjavio je da novosadski odbor stranke još nije doneo odluku o izlasku na lokalne izbore najavljene za 2. jun. On je u izjavi za „Politiku“ istakao da se novosadski ligaši za izbore spremaju i da su formirali u Novom Sadu izborni štab.
Saopštenja | Subota, 20. 04. 2024. | Komentara: 0

Kostreš: Borićemo se zajedno protiv izolacionističke politike vlasti

Dugo pripremana i u javnosti promovisana promena strateške orijentacije Srbije konačno je obznanjena i to neformalno od strane ultradesnog krila vladajuće stranke. Poslanik SNS Vladimir Đukanović je izgovorio stav za koji je režim dugo pripremao javnost, a to je konačno odustajanje Srbije od procesa pridruživanja Evropskoj uniji
Saopštenja | Četvrtak, 18. 04. 2024. | Komentara: 0

Sredstva za kupovinu školskih udžbenika za sve đake u Srbiji a ne samo beogradske

Zahtevamo od Vlade Republike Srbije da u najkraćem mogućem roku donese odluku o dodeli sredstava za kupovinu školskih udžbenika svim učenicima osnovnih i srednjih škola u Srbiji.




ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook