Poštovati ustavnu garanciju o iznosu pokrajinskog budžeta

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Izjave | Četvrtak, 28. 11. 2013. | Komentara: 0

Poštovati ustavnu garanciju o iznosu pokrajinskog budžeta

NOVI SAD – Poslanička grupa Lige socijaldemokrata Vojvodine podržala je amandmane pokrajinske vlade na predlog zakona o republičkom budžetu za iduću godinu, kojima se traži da bude poštovana ustavna garancija o iznosu pokrajinskog budžeta, kao i to da tri sedmine od toga ide za investicije, istakao je juče šef poslaničke grupe LSV Branislav Bogaroški.

LSV

On je novinarima pre sednice rekao da su predloženi amandmani preduslov za poštovanje Ustava Srbije, pošto u aktuelnom predlogu budžeta Srbije nisu za Vojvodinu nisu predviđena sredstva za kapitalna ulaganja.
– Nadamo se da će ovaj put pokrajinski budžet konačno biti u skladu sa Ustavom, a ne da se opet pojave neki fiktivni projekti, poput tunela kroz Frušku goru – rekao je Bogaroški.Tokom skupštinske rasprave o tim amandmanima, Bogaroški je ukazao da je jako teško stalno pričati o istom i pokušavati da se dokaže da je dva plus dva uvek četiri, i da nikad ne može da bude ni tri ni pet.
– Neću ulaziti u same amandmane, jer verujem da u njima postoji delova koji su diskutabilni, da smo mogli možda drugačije da ta sredstva raspodelimo, da pažljivije izbiramo pozicije sa kojih će se ta sredstva skinuti. Ali ćemo ipak podržati amandmane u obliku u kom jesu jer podržavamo ideju da Skupština AP Vojvodine mora da zaštiti svoja ustavna prava – rekao je on.

Ustavna i moralna obaveza

Poslanička grupa LSV će predložene amandmane podržati i zato što ih smatra izvršenjem svoje ustavne i zakonske obaveze, kao i svoje političke i moralne obaveze rekao je Bogaroški podsetivši da Ustav Republike Serbije u članu 184. veoma jasno propisuje dokle su dometi finansiranja AP Vojvodine - minimimum sedam odsto budžeta Republike Srbije i 3/7 takvog budžeta treba uložiti u kapitalne investicije.
– Mi se, evo već, ako se ne varam, sedmi put srećemo sa ovim problemom. Faktički, sedmi put mi dolazimo u situaciju da raznoraznim gimnastikama imamo naduvan pokrajinski budžet do ustavnog minimuma ili smo onemogućeni da ga izvršimo u potpunosti, a to je da uložimo te tri sedmine u kapitalne investicije – upozorio je Bogaroški. Podsetimo, predlogom republičkog budžeta za 2014. godinu, Vojvodini je namenjeno nešto više od 56 milijardi dinara, uključujući "spornih" 32 milijarde, koje čine transferna sredstva za školstvo, finansiranje lokalnih samouprava i druge redovne obaveze. Pokrajini tako na raspolaganju ostaje svega 24 milijarde dinara što nije dovoljno za ispunjavanje ustavne obaveze o tri sedmine za investicije.

Transferna sredstva i gimnastika


– Imamo transferna sredstva, pre svega za obrazovanje i za lokalnu samoupravu, u značajnom iznosu i to ove godine iznosi nekih 68 posto od  ukupnog budžeta, mada je Zakon o osnovama sistema vaspitanja i obrazovanja više nego jasan u određivanju toga čija je nadležnost da se isplate plate za osnovne i srednje škole. Takođe su zakoni veoma jasni oko toga u čijoj su nadležnosti finansiranje lokalne samouprave – rekao je Bogaroški. Podsetio je i da taj metod, kojim se veštački naduvavao budžet AP Vojvodine nije izum ove vlade.
– Raznim gimnastikama do sada smo uspevali nekako da izguramo fiskalnu godinu. Ali to jednostavno više nije moguće. Ne postoji prostora za zaduživanje, ne postoji prostor za finansiranje iz nekih sopstvenih prihoda i ne može se nadoknaditi razlika koja je potrebna da se ustavni minimum ispuni – kazao je Bogaroški. On je rekao i da to što je pitanje finansiranja APV moglo biti rešeno godinama unazad, ne može biti alibi za aktuelnu vladu da ne ispuni svoju ustavnu obavezu.
– Argument da je recesija i da nema para u republičkom budžetu je opet argument koji ne stoji. Jer ako postoji teret, daj da ga podelimo svi zajedno – rekao je Bogaroški.

Ustav omča oko vrata

Šef poslaničke grupe LSV je upitao šta treba očekivati u smislu razvoja Vojvodine, koja je nekad nazivana lokomotivom koja vuče Srbiju i ponovio da navedeni problemi proističu iz Ustava Republike Srbije.
– Odredba koja je trebalo da bude zaštita za AP Vojvodinu i njeno finansiranje faktički je postala omča oko vrata Vojvodine. Jer, u situaciji kada se od osam puta ne poštuje sedam puta, onda ne možemo da govorimo o izuzecima, govorimo o pravilu da nešto nije profunkcionisalo i verovatno neće ni profunkcionisati – rekao je Bogaroški. Ukazao je i da je obaveza da se sva energije usmeri ka donošenju sistemskog zakona koji bi rešio to pitanje, ali da je obaveza i da se na ovaj način pokušaju  rešiti tekući problemi jer život ne može da čeka da prođe još šest meseci, godinu dana ili više da se neki sistemski zakon donese.

(BILSV, 28. 11. 2013)



Saopštenja | Četvrtak, 25. 04. 2024. | Komentara: 0

Aleksandar Olenik novi član LSV - VOJVOĐANI

Poznati advokat, građanski aktivista i donedavni narodni poslanik Aleksandar Olenik pridružio se Ligi socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI.
Odbori LSV | Sreda, 24. 04. 2024. | Komentara: 0

Pokrajinski sekretar Sakalaš da obezbedi poštovanje Ustava i zakona u Zrenjaninu

Odbornička grupa Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI u Skupštini grada Zrenjanina uputila je danas novi zahtev pokrajinskom sekretaru za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine Žoltu Sakalašu, kojim se traži hitno isticanje zastave AP Vojvodine na zgradi gradske Skupštine.
Saopštenja | Ponedeljak, 22. 04. 2024. | Komentara: 0

LSV - VOJVOĐANI Novi Sad sve bliže odluci o izlasku na izbore

Gradski odbor Lige socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI Novi Sad u naredna dva dana doneće konačnu odluku o tome da li će izaći na predstojeće lokalne izbore. 



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook