Potrebno više žena na nivoima odlučivanja

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Odbori LSV | Utorak, 08. 07. 2014. | Komentara: 0

Potrebno više žena na nivoima odlučivanja

ZRENJANIN – Rodna nejednakost prisutna u političkom životu, ima negativne posledice u svakodnevnom životu naših Zrenjanina zbog čega LSV apeluje na gradske vlasti da obrate pažnju  na ravnomerno učešće oba pola u procesu donošenja odluka na svim mestima odlučivanja, odnosno na ravnomernu zastupljenost žena i muškaraca u svim predstavničkim i izvršnim organima vlasti u Zrenjaninu, istakla je danas odbornica u Skupštini grada Zrenjanina i potpredsednica GrO LSV Zrenjanin Ildiko Bođo.

LSV

Ona je na konferenciji za novinare upozorila da su samo dve žene članice Gradskog veća u Zrenjaninnu.
– Na poslednjoj sednici Skupštine grada Zrenjanina, postavljeno je tri nova člana Gradskog veća. Takođe, Gradonačelnik ima svog zamenika i tri pomoćnika, kao i predsednik Skupštine, zamenik, pomoćnici, Sekretar Skupštine, svi su pripadnici muškog pola - istakla je Bođo. Upozorila kazala je da građani i građanke vide samo muškarce na svim pozicijama sa kojih se odlučuje, dok žene samo simblično učestvuju u vlasti. Gore navedeno samo ukazuje na prisustvo diskriminacije prema ženama političarkama u gradskoj vlasti, dodaje ona.
Bođo ističe i da se postavlja pitanje dokle sa formalnostima kada je reč o funkcionisanju gradske “napredne” vlasti, zašto Savet za rodnu ravnopravnost grada Zrenjanina nije dao svoje mišljenje po pitanju pridržavanja Zakona i drugih propisa, sa nastalom situacijom, pre svega da bi ispoštovali osnove parlamentarne demokratije koje se tiču i rodne ravnopravnosti, prilikom imenovanja članova Gradskog veća ili prilikom imenovanja Direktora javnih preduzeća. Zapitala je i u kojoj meri je stručnost zastupljena, a ne politička obojenost.
– Svrha Saveta za rodnu ravnpravnost je da razmatra predloge odluka i drugih opštih akata, kao i druga pitanja iz nadležnosti grada sa aspekta ravnopravnosti, jednakih mogućnosti muškaraca i žena. Liga socijaldemokrata Vojvodine traži od vrha lokalne „napredne“ vlasti da objasne kako u praksi funkcioniše Savet za rodnu ravnopravnost grada Zrenjanina, koji bi trebao da iznese svoj Izveštaj o radu i da prikaže podatke o zastupljenosti žena u preduzećima i ustanovama koje su pod ingerencijom grada Zrenjanina, da li se vodi računa o 30 odsto manje zastupljenog pola, kako kroz postavljanje rukovodećeg kadra, tako i kroz finansiranje, odnosno vršenje nadzora nad njihovim radom i sprovođenjem Zakona i drugih propisa - objasnila je Bođo. Dodaje da Liga apeluje da se gradska vlast okrene kvalitetu iznad stranačkog podkusurivanja.
– Ako nemaju adekvatnu, partijski obojenu i lojalnu koleginicu, svakako u ustanovama i preduzećima postoje žene koje dobro rade svoj posao i koje bi mogle biti kandidatkinje za vodeće funkcije i u Gradskom veću, kao i na drugim mestima odlučivanja – zaključila je Bođo.

(BILSV, 08. 07. 2014)



Iz medija | Utorak, 30. 04. 2024. | Komentara: 0

Glavna snaga LSV - VOJVOĐANI je doslednost

Advokat i aktivista, a od skoro i član Lige socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI Aleksandar Olenik rekao je da se politički aktivirao u stranci sa kojom ima iste vrednosne stavove. 
Saopštenja | Utorak, 30. 04. 2024. | Komentara: 0

Pozivamo Aleksandra Vučića da priveže svoje šovinističke propagandiste

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI najoštrije osuđuje još jedan naci-šovinistički napad na poznatog novinara i profesora Filozofskog fakulteta u Novom Sadu Dinka Gruhonjića. Akter najnovijeg poziva na linč Gruhonjića je poznati ekstremista i samodeklarisani zastupnik interesa tuđe države – Aleksandar Vulin. 
Saopštenja | Četvrtak, 25. 04. 2024. | Komentara: 0

Aleksandar Olenik novi član LSV - VOJVOĐANI

Poznati advokat, građanski aktivista i donedavni narodni poslanik Aleksandar Olenik pridružio se Ligi socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook