Povratak školskih sportskih sekcija

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Događaji | Četvrtak, 05. 12. 2013. | Komentara: 0

Povratak školskih sportskih sekcija

NOVI SAD – Skupština AP Vojvodine usvojila je danas predlog Strategije razvoja školskog sporta u Vojvodini, a jedan od njenih glavnih ciljeva jeste da prioritet stavi na povratak školskog sporta, fizičkog vaspitanja i školskih sportskih sekcija.

LSV

Kako je na početku rasprave ukazala pokrajinska sekretarka za sport i omladinu Marinika Tepić, navedeni dokument predložen je iz nekoliko bitnih razloga, između ostalog i da bi se odredila jasna distinkcija između klupskog sporta u kom treniraju školska deca i onoga što jeste školski sport, a koji jedni s drugim nemaju baš mnogo veze.

Alarmantni podaci

Obrazlažući predloženu Strategiju, Tepićeva je upozorila na alarmantne podatke do kojih se došlo analizom ne samo istraživanjima i anketom Sekretarijata, već i uvidom u izveštaje zdravstvenih sistematskih pregleda školaraca, te podataka do kojih je došao Pokrajinski zavod za sport i medicinu sporta.

- Podaci pokazuju da 74,3 procenta stanovnika Srbije nije dovoljno fizički aktivno, da je gotovo trećina dece i omladine predgojazno, a praktično svako peto dete gojazno. Deformaciju kičmenog stuba ima svaki deseti osnovac, a gotovo svaki peti srednjoškolac – upozorila je ona. Pokrajinska sekretarka je dodala i da naši školarci u pogledu motoričkih sposobnosti zaostaju za vršnjacima  u Evropi, te da je u školama u Vojvodini, koje su bile anketirane, sportskim sekcijama obuhvaćeno manje od trećine učenika.

Vrhunski sport nije prioritet

– Naš posao nije da  stvaramo vrhunske sportiste, koji zapravo čine samo jedan procenat sveukupne populacije na teritoriji Republike Srbije, već da stvaramo i negujemo fizički zdravo stanovništvo, radno stanovništvo, mentalno stabilno stanovništvo. A to je zaista moguće jedino u ovom periodu, počev naravno i od predškolskog uzrasta, s obzirom da je fizičko vaspitanje zastupljeno i u predškolskom uzrastu – rekla je Marinika Tepić. Dodala je da su najbolnija tačka sportske sekcije, koje su usled komercijalizacije zatvorenih školskih sportskih objekata, sala za fizičko ili potisnute ili zloupotrebljene.

– Nije suština preskočiti kozlić zgrčkom ili raznoškom, već savladati tu prepreku – istakla je Tepićeva i dodala da Strategija ne znači da njen sekretarijat ubuduće neće razmatrati, uvažavati, podržavati i pomagati kvalitetni vrhunski sport, mada je stav da vrhunski sport nije prioritet.

(BILSV, 05.12.2013)



Iz medija | Utorak, 30. 04. 2024. | Komentara: 0

Glavna snaga LSV - VOJVOĐANI je doslednost

Advokat i aktivista, a od skoro i član Lige socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI Aleksandar Olenik rekao je da se politički aktivirao u stranci sa kojom ima iste vrednosne stavove. 
Saopštenja | Utorak, 30. 04. 2024. | Komentara: 0

Pozivamo Aleksandra Vučića da priveže svoje šovinističke propagandiste

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI najoštrije osuđuje još jedan naci-šovinistički napad na poznatog novinara i profesora Filozofskog fakulteta u Novom Sadu Dinka Gruhonjića. Akter najnovijeg poziva na linč Gruhonjića je poznati ekstremista i samodeklarisani zastupnik interesa tuđe države – Aleksandar Vulin. 
Saopštenja | Četvrtak, 25. 04. 2024. | Komentara: 0

Aleksandar Olenik novi član LSV - VOJVOĐANI

Poznati advokat, građanski aktivista i donedavni narodni poslanik Aleksandar Olenik pridružio se Ligi socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook