Poziv novinarskim udruženjima da podrže inicijativu za lustraciju

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Saopštenja | Sreda, 03. 04. 2013. | Komentara: 0

Poziv novinarskim udruženjima da podrže inicijativu za lustraciju

NOVI SAD, 03. april – Šef poslaničke grupe Lige socijaldemokrata Vojvodine u Skupštini Srbije i zamenik predsednika LSV Bojan Kostreš uputio je danas pismo predsedniku Nezavisnog udruženja novinara Srbije Vukašinu Obradoviću, predsednici Udruženja novinara Srbije Ljiljani Smajlović i predsedniku Nezavisnog društva novinara Vojvodine Dinku Gruhonjiću u kojem se navodi:

LSV


Poštovana/i,

Za osam dana, 11. aprila biće 14 godina od ubistva Slavka Ćuruvije.
Iskreno verujem da bismo, da je bilo lustracije, danas znali ko su ubice novinara u Srbiji.

Izostanak lustracije je u proteklih deset godina onemogućio  da se Srbija konačno suoči sa svojim problemima i počne da ih rešava. Na taj način je sprečeno da budu imenovani svi oni koji su odgovorni za sav mrak devedesetih godina prošlog veka.

Takođe verujem i da bi, da je bilo lustracije, novinarima za koje se dokaže da su huškali na rat, plasirali dezinformacije i sejali mržnju bilo trajno ili bar za neko vreme onemogućeno da rade.

Ovako, bez lustracije, devedesete nam se ponavljaju. Sve su češći ispadi ekstremističkih organizacija, grafiti i govor mržnje, pretnje, paljenje zastave AP Vojvodine I pokušaji zatiranjanjene autonomije, crni spiskovi i vređanja po nacionalnoj osnovi.

Doprinos takvom stanju u društvu daju i pojedini mediji, učestvujući u različitim hajkama, ili čak, kao što se to nedavno dogodilo - analizirajući nečiju nacionalnu pripadnost.

Krajnji je trenutak, da svi odgovorni ljudi obrate pažnju na pogoršanje odnosa u našem društvu i na ugrožavanje ljudskih i manjinskih prava.

Zakon o odgovornosti za kršenje ljudskih prava usvojen je juna 2003. godine a njegova trajnost ograničena na deset godina. Ističe za tačno 70 dana.

Pozivam Vas da svojim doprinosom pomognete da Zakon o odgovornosti za kršenje ljudskih prava bude produžen za još deset godina i momentalno počne njegova primena.

Verujem da ćete podržati ovu inicijativu, jednako kao što očekujem podršku svih ostalih odgovornih ljudi, političkih i nevladinih organizacija, institucija i pojedinaca.
Svih onih koji žele dobro Srbiji, njenim građankama i građanima.

Očekujem Vaš odgovor.

Unapred zahvalan,

Bojan Kostreš,

šef poslaničke grupe
Lige socijaldemokrata Vojvodine
u Narodnoj skupštini Republike Srbije
i zamenik predsednika LSV



Saopštenja | Četvrtak, 25. 04. 2024. | Komentara: 0

Aleksandar Olenik novi član LSV - VOJVOĐANI

Poznati advokat, građanski aktivista i donedavni narodni poslanik Aleksandar Olenik pridružio se Ligi socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI.
Odbori LSV | Sreda, 24. 04. 2024. | Komentara: 0

Pokrajinski sekretar Sakalaš da obezbedi poštovanje Ustava i zakona u Zrenjaninu

Odbornička grupa Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI u Skupštini grada Zrenjanina uputila je danas novi zahtev pokrajinskom sekretaru za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine Žoltu Sakalašu, kojim se traži hitno isticanje zastave AP Vojvodine na zgradi gradske Skupštine.
Saopštenja | Ponedeljak, 22. 04. 2024. | Komentara: 0

LSV - VOJVOĐANI Novi Sad sve bliže odluci o izlasku na izbore

Gradski odbor Lige socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI Novi Sad u naredna dva dana doneće konačnu odluku o tome da li će izaći na predstojeće lokalne izbore. 



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook