Predstavnici EFA u poseti LSV

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Događaji | Petak, 07. 12. 2012. | Komentara: 0

Predstavnici EFA u poseti LSV

NOVI SAD – Predstavnici „European Free Alliance“ (EFA) posetili su večeras Novi Sad sa ciljem da razmene informacije sa predstavnicima Lige socijaldemokrata Vojvodine.

LSV

U posetu su došli potpredsednik slovenačke partije Strana Zivnostnikov Slovenska (SZS) Mikulas Krivanski i predsednik Liste za Rijeku Danko Švorinić. Oni su imali prilike da razgovaraju sa članovima Političkog saveta LSV, Slavišom Grujićem i Dušanom Jakovljevim. Najpre su, u Vladi Vojvodine, sa Grujićem razmenili nekoliko reči o kulturnoj baštini i narodskoj raznolikosti pokrajine. Gosti su pokazali veliko interesovanje kako za multikulturalnost tako i za inerkulturalnost. Slaviša Grujić, koji je inače i potpredsednik Vlade Vojvodine i sekretar za kulturu i javno informisanje, predočio im je partihsku strukturu ovog tela kao i kako se zasniva njegov rad.

Liga za departizaciju

– Trenutno su na vlasti tri partije, DS, SVM i LSV, a ja sam predložen od strane Lige, uz počast, jer, zapravo, nisam njen član. To pokazuje da se LSV zalaže za departizaciju i da su u stanju da imenuju kadrove koji su bliski određenom radnom  mestu. Iako nisam član, činjenica je da su ideje ove partije bliske mojima, naročito u pogledu autonomije u vezi sa zakonima i nadležnostima Vojvodine – kazao je Grujić. Gostima je pričao i o konstantnoj borbi za simbole Vojvodine kao i njihovoj osporavanosti od strane Ustavnog suda, ali i o sramnom budžetu koji se izdvaja za potrebe pokrajine.

– Prema Ustavu, za Vojvodinu se izdvaja sedam odsto od ukupnog budžeta, što nije ni toliko, jer pet odsto zapravo predstavljaju transferna sredstva. To nije ništa u odnosu na ona sredtsva kojima Vojvodina puni budžet Srbije – objasnio je ovaj sekretar.

Zalaganja za kulturu

U razgovoru sa Dušanom Jakovljevim, predstavnici EFA načeli su priču o zavodima za kuluturu i Nacionalnim savetima. Jakovljev je istakao da su Zavodi oformljeni radi profesionalizacije, decentralizacije i depolitizacije, te da Saveti imaju veliki politički legitimitet ali mala ovlašćenja. On je podvukao rad Zavoda za zaštitu kulture Rumuna koji svake godine organizuje skup na kojem se pojavljuje pet Akademija nauka. Takođe, istakao je da sve partije definitivno slažu u pogledu pitanja u vezi sa kulturom.

– Za koji dan će se u u Strazburu održati skup na kojem će se razmatrati pitanje Nacionalnih saveta u Vojvodini gde Ištvan Pastor treba da otputuje. On je pozvao mene da mu se na tom putu priključim – najavio je Jakovljev. Razmena iskustava nije bila samo na polju kulture, već i o načinima ulaska u članstvo EFA o kojima je govorio Danko Švorinić, navodeći da, ukoliko neka partija poželi da bude članica, kontaktiraju se druge stranke članice EFA kako bi dale svoje mišljenje o potencijalnom kandidatu. Mikulas Krivanski podsetio je da je ovo, ipak, bio polu-formalni susret i daće na sledećem biti predsednik njegove partije te će razmena informacija biti sadržajnija.Na sutrašnjem Kogresu LSV, gde će se birati predsednik stranke, njegovi potpredsednici i članovi Glavnog odbora, Krivanski će pročitati pismo koje je uputio predsednik njegove partije.

(BILSV, 07. 12. 2012.)



Saopštenja | Četvrtak, 25. 04. 2024. | Komentara: 0

Aleksandar Olenik novi član LSV - VOJVOĐANI

Poznati advokat, građanski aktivista i donedavni narodni poslanik Aleksandar Olenik pridružio se Ligi socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI.
Odbori LSV | Sreda, 24. 04. 2024. | Komentara: 0

Pokrajinski sekretar Sakalaš da obezbedi poštovanje Ustava i zakona u Zrenjaninu

Odbornička grupa Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI u Skupštini grada Zrenjanina uputila je danas novi zahtev pokrajinskom sekretaru za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine Žoltu Sakalašu, kojim se traži hitno isticanje zastave AP Vojvodine na zgradi gradske Skupštine.
Saopštenja | Ponedeljak, 22. 04. 2024. | Komentara: 0

LSV - VOJVOĐANI Novi Sad sve bliže odluci o izlasku na izbore

Gradski odbor Lige socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI Novi Sad u naredna dva dana doneće konačnu odluku o tome da li će izaći na predstojeće lokalne izbore. 



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook