Preporuke pokrajinskog ombudsmana moraju se poštovati

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Događaji | Četvrtak, 19. 06. 2014. | Komentara: 0

Preporuke pokrajinskog ombudsmana moraju se poštovati

NOVI SAD – Poslanici I poslanice Lige socijaldemokrata Vojvodine podržali su tokom današnje rasprave Izveštaj Pokrajinskog ombudsmana AP Vojvodine za 2013. godinu, ukazujući da je njeno postojanje od velike važnosti za čitavo društvo, te da integritet ove nezaivisne institucije ne sme biti narušen.

LSV

Zamenica predsednika poslaničke grupe Lige socijaldemorkata Vojvodine mr Maja Sedlarević podsetila je da se upravo navršava decenija od kada je Skupština AP Vojvodine donela odluku o osnivanju institucije pokrajinskog ombudsmana, prve institucije te vrste u našoj zemlji, navodeći da se praćenjem izveštaja te institucije iz godine u godinu precizno mogu pratiti dešavanja u društvu po pitanju ljudskih prava. Sedlarevićeva je ukazala da i dalje ne postoji sluh kod svih institucija kojima se ombudsman obraća prilikom izvršavanja preporuka.

Bolje stanje po pitanju rodne ravnopravnosti

Poslanica LSV je akcenat stavila na probleme rodne ravnopravnosti, pohvalivši to što je upravo zahvaljujući zamenici pokrajinskog ombudsmana zaduženoj za ravnopravnost polova napravljena mreža institucija koje zajedno rade, pre svega na prevenciji rodno zasnovanog nasilja koje je primarni problem.
Ukazala je na činjenicu da svake godine ombudsmanu stižu bolji i precizniji statistički podaci iz policijskih uprava, sudova za prekršaje, tužilaštava i centara za socijalni rad, iako postoje problemi poput onih da policijske uprave nejednakom metodologijom odgovaraju na upitnike Pokrajinskog ombudsmana, zbog čega se dešava da su im podaci neuporedivi.
– Nije došlo do jačanja lokalnih mehanizama za ravnopravnost polova. Kako izveštaj iz 2013. godine pokazuje, ostali smo i bez nekih lokalnih mehanizama koji su postojali. Neki su se ugasili, neki su se prosto pasivizirali i to nije dobro, jer je i to obaveza lokalnih vlasti koja se očigledno nedosledno  primenjuje – navela je Sedlarevićeva. Upozorila je i da čak 17 lokalnih samouprava u AP Vojvodini nema  organizovanu službu pružanja pravne pomoći za svoje građane, iako ih na to obavezuje Zakon o lokalnoj samoupravi.
–To su Ada, Alibunar, Bačka Palanka, Bela Crkva, Čoka, Kovačica, Kula, Nova Crnja, Novi Bečej, Novi Kneževac, Opovo, Pećinci, Plandište, Sečanj, Srbobran, Titel i Sremska Mitrovica. Namerno sam pomenula ovih 17 lokalnih samouprava jer želim da iskoristim priliku i zamolim kolege poslanike iz ovih lokalnih samouprava da podsete gradske vlasti da je njihova obaveza da organizuju pružanje pravne pomoći za građane i da je to obaveza koja je propisana Zakonom o lokalnoj samoupravi – ukazala je ona.

Napredak u institucijama APV

Maja Sedlarević e podsetila da je Skupština AP Vojvodine pre deset godina usvojila Odluku o ravnopravnosti polova, ali da je čak ni pojedini organi Pokrajine ne primenjuju dosledno.
– Situacija ipak za malo jeste bolja i odluka se ipak doslednije primenjuje u prošloj godini. Međutim, to je i dalje zadatak za sve nas - za poslanike i poslanice da tražimo doslednu primenu ove odluke, a za Vladu APV da je dosledno primenjuje – rekla je Sedlarevićeva. Pohvalila je i to što su i pokrajinski sekretarijati počeli da obraćaju pažnju na potrebu uvođenja rodne statistike i urodnjavanja svojih programa, strategija i drugih akata.
– Iskreno se nadam da će Pokrajinski sekretarijat za finansije pronaći model kojim će moći da se uključi i aspekt rodne ravnopravnosti u uputstvo za izradu budžeta AP Vojvodine. Praksa onih koji imaju rodno osetljive budžete i rodno budžetiranje pokazala se kao svrsishodna i korisna ne samo za žene, nego i za društvo uopšte, i o ovome treba ozbiljno porazmisliti – istakla je Sedlarevićeva.

Ljudska prava nisu mrtvo slovo

Poslanik LSV Aleksandar Marton je tokom rasprave podsetio da više od decenije pokrajinski ombudsman prati stanje ljudskih prava u Vojvodini i institucijama koje osniva vojvođanska administracija.
– Moram da pohvalim ovaj izveštaj, ali i da pozovem sve nosioce funkcija u kancelariji pokrajinskog ombudsmana da kritikuju sve što nije u skladu sa zakonskim normama u pokranjinskoj administraciji, da pokreću postupke i daju preporuke. Vojvođanska vlast radi aktivno i dobro u oblasati poštovanja ljudskih prava, ali svakako da nije savršena – rekao je Marton ističući da poštovanje ljudskih prava ne sme ostati mrtvo slovo na pipiru. On je pohvalio i nekoliko novih akcija ombudsmana poput istraživanja u vršenju komunalne delatnosti, održavanju čistoće i tretmanu smeća u svim gradovima i opštinama na teritoriji AP Vojvodine.
– Na osnovu prikupljenih informacija, pokrajinski zaštitnik građana će dati informaciju o stepenu ostvarenja prava na zdravu životnu sredinu, te uputiti preporuke i konkretne predloge pravila ponašanja radi unapređenja ovog osnovng ljudskog prava – rekao je Marton. On je dodao i da su za pohvalu i aktivnosti u vezi sa brigom o starijoj populaciji, ali i bezbednosti interneta.
– Želim ovom prilikom da pomenem i čvrsto naglasim potrebu očuvanja autonomije ove institucije. Ona je po zakonu nepovrediva i tako mora i ostati. Svaki napad na nezavisnost ove, ali i drugih nezavisnih institucija je podrivanje temelja vladavine prava u našoj državi, a ti se temelji i dalje moraju jačati – zaključio je Marton.

(BILSV, 19. 06. 2014)



Iz medija | Utorak, 30. 04. 2024. | Komentara: 0

Glavna snaga LSV - VOJVOĐANI je doslednost

Advokat i aktivista, a od skoro i član Lige socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI Aleksandar Olenik rekao je da se politički aktivirao u stranci sa kojom ima iste vrednosne stavove. 
Saopštenja | Utorak, 30. 04. 2024. | Komentara: 0

Pozivamo Aleksandra Vučića da priveže svoje šovinističke propagandiste

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI najoštrije osuđuje još jedan naci-šovinistički napad na poznatog novinara i profesora Filozofskog fakulteta u Novom Sadu Dinka Gruhonjića. Akter najnovijeg poziva na linč Gruhonjića je poznati ekstremista i samodeklarisani zastupnik interesa tuđe države – Aleksandar Vulin. 
Saopštenja | Četvrtak, 25. 04. 2024. | Komentara: 0

Aleksandar Olenik novi član LSV - VOJVOĐANI

Poznati advokat, građanski aktivista i donedavni narodni poslanik Aleksandar Olenik pridružio se Ligi socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook