Prestanite sa militarizacijom društva

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Saopštenja | Nedelja, 03. 03. 2019. | Komentara: 0

Prestanite sa militarizacijom društva

Novi Sad, 03. mart 2019 - Građanima koji su navršili 30 godina, a nisu služili vojni rok, stigla su obaveštenja da su prevedeni u rezervni sastav Vojske Srbije, o čemu je Ministarstvo odbrane dalo saopštenje u kojem obrazlaže da prevođenje u rezervni sastav vojske ima za cilj njihovo pozivanje na vojnu obuku u trajanju od 25 radnih dana u kalendarskoj godini, i stvaranja još jednog izvora popune jedinica Vojske Srbije.

LSV

U tom kontekstu ministar Vulin izneo je i tri svoje vojno-strateške misli koje mogu imati značaj  za vojnu doktrinu Vojske Srbije:
1. Mi moramo da nađemo načine da ponovo u proces obuke uvedemo i one koji nisu pripadnici vojske. Nijedna vojska na svetu nije dovoljno brojna i nijedna vojska na svetu nije dovoljno spremna za izazove koji su pred nama ukoliko nema podrške čitavog stanovništva i svih građana;
2. Mi ćemo u narednom periodu uložiti još više novca i još više energije da svi naši centri za obuku povećaju svoje kapacitete. Obuka je ono što razlikuje uspešnu pobedničku vojsku, od neuspešne i vojske koja gubi ratove i koja je poražena i da je svako ulaganje u vojsku, zapravo, ulaganje u kvalitet života svakog našeg građanina;
3. Svaka armija ima potrebu da se određene veštine i specifičnosti prenesu na što veći broj građana, jer je posebno tako u zemljama koje ne mogu da se oslone ni na jedan pakt (kao na primer Severna Koreja – opaska autora).

Pored ovih misli, očito fundamentalih za buduću strategiju odbrane, iz Ministarstva odbrane za sledeću godinu najavljuju mogućnost da, pored vojne obuke i obuka prve pomoći i civilne zaštite postane obavezna za sve građane bez obzira na pol, a i iz strategije odbrane znaće se da li će i na koji način, između ostalog, i žene morati da služe državu. 

Liga socijaldemokrata Vojvodine do sada je u više navrata ukazivala na opasnost od militarizacije društva, počev od Vulinove moralne podrške u formiranju „omladinsko-patriotskog“ kampa na Zlatiboru, u kojem su ratni veterani držali vojnu obuku deci i maloletnicima, pa do inicijative Ministarstva odbrane i Ministarstva prosvete da u srednjim školama uvedu fakultativnu nastavu iz vojne obuke i civilne zaštite.

Ministar Vulin ne može, a vojni vrh ne želi da shvati u kakvom vojnom okruženju živimo i kakvi su rizici i pretnje za našu zemlju, te da je koncepcija vojske po modelu JNA prevaziđena i da nije atraktivna za profesionalno i dobrovoljno služenje vojnog roka. 

Našem društvu potrebna je totalno drugačija, savremena strategija odbrane i koncepcija vojske, koja neće biti bazirana na „salonskim oficirima“ i enormnom trošenju budžetskih sredstava za polovne avione, održavanje nerentabilnih oruđa i oružja i besmislene vojne parade, već mala, profesionalna i operativna vojska koja treba da ima aktivnu mirnodopsku ulogu u skladu sa evropskim vrednostima i proklamovanom politikom zemlje. 

Liga socijaldemokrata Vojvodine i ovaj put ukazuje da od uvođenja obaveznog služenja vojnog roka „na mala vrata“, koji će pogoditi sada već zaposlene i porodične ljude, Srbija neće imati koristi već samo štetu za njen budžet i privredu, a verovatno će takva inicijativa dodatno podstaći one koji se kolebaju da zauvek napuste zemlju.
                                    
                                               Predsednik Stručnog saveta za odbranu i bezbednost i 
                                                                        član Glavnog odbora LSV 
                                                                             Velimir Kovačević



Saopštenja | Petak, 29. 03. 2024. | Komentara: 0

Oslobodite Filozofski fakultet u Novom Sad od opsade huligana

Pozivam najviše državne funkcionere i organe, a posebno policiju da  pod hitno prekinu sa okretanjem glave od trenutnih događanja na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu, prećutnom ili čak otvorenom podrškom nasilnim uzurpatorima koji su kreirali izuzetno opasnu i potencijalno zapaljivu situaciju. 

Odbori LSV | Petak, 29. 03. 2024. | Komentara: 0

Sloboda govora a ne okupacija fakulteta, zloupotreba i indoktrinacija mladih!

Uvek ćemo se boriti protiv zloupotrebe mladih, indoktrinacije, zloupotreba institucija i širenja ksenofobije. Pokušaji zastrašivanja pojedinaca ili institucija i uzvikivanje praznih parola dok nose majice sa likovima osuđenika i zločinca su stvari koje će u ovom društvu biti zaustavljeni. Daćemo sve od sebe da to što pre bude ostvareno.

Saopštenja | Četvrtak, 28. 03. 2024. | Komentara: 0

Konkretnim merama pokazati da se nasilje nad ženama više neće tolerisati

Još jedan femicid koji se juče dogodio, peti od početka ove godine, dokaz je da se naše društvo suočava se ozbiljnom krizom i da je neophodno da država hitno preduzme korake ka rešavanju ovog problema.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook