Privatizacija NIS-a najgori posao u poslednjih 50 godina

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Izjave | Četvrtak, 14. 08. 2014. | Komentara: 0

Privatizacija NIS-a najgori posao u poslednjih 50 godina

NOVI SAD - Potpredsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine Branislav Bogaroški izjavio je danas da je prodaja NIS-a najgori posao koji je Srbija imala u poslednjih 50 godina, uz opasku da svaki ugovor, odnosno međunarodni sporazum, može da bude revidiran na način kako je i sklopljen.

LSV

On je dodao i da je pitanje da li će za tako nešto postojati politička volja, jer do sada kada se to pitanje pokretalo, nijedna poslanička grupa, osim LSV, nije imala jasan stav po tom pitanju.

Šteta napravljena Republici, Pokrajini i lokalnim samoupravama

- To je najgora stvar koja nam se desila, jer smo prodali, uz poljoprivredno zemljište, jedini visokoprofitabilni resurs koji ima naša zemlja - rekao je Bogaroški Tanjugu istakavši da se nada da će se iz tog štetnog ugovora sa ruskim Gaspromnjeftom izvući pouka kada je reč o eventualnoj prodaji poljoprivrednog zemljišta.

Bogaroški je napomenuo da je pre zaključivanja energetskog sporazuma sa Ruskom Federacijom LSV insistirala na tome da prodaja NIS-a ne može da bude u paketu, u tom aranžmanu, ne sporeći značaj Južnog toka, kao strateškog projekta za Srbiju. On je podsetio da je pre prodaje NIS-a Rusima za 400 miliona dolara nezavisni revizor procenio vrednost nacionalne naftne kompanije na 2,2 milijarde dolara, čime je napravljena velika šteta Republici Srbiji, AP Vojvodini i lokalnim samoupravama koje su bile vezane za NIS.

Prema tada i sad važećim zakonima trebalo je da 51 odsto privatizacionih prihoda pripadne Vojvodini jer, kako je objasnio, NIS je početkom 90-ih godina prošlog veka nastao tako što je vojvođanski Naftagas spojen sa nekoliko manjih preduzeća i u suštini je 90 odsto sačinjen od Naftagasa.

Skupština Vojvodine ostala nema na 37 zahteva LSV

Bogaroški je istakao da je LSV čak 37 puta tražila da u dnevni red sednica Skupštine Vojvodine bude uvršteno pitanje privatizacije NIS-a i obeštećenja AP Vojvodine zbog tog štetnog ugovora koji je svojevremeno zaključila Vlada Srbije na čijem je čelu bio Vojislav Koštunica. LSV je organizovala i proteste povodom privatizacije NIS-a, podsetio je on, napominjući da je Liga od početka tražila da se sprovede transparentna, tenderska procedura, po kojoj bi bio odabran najbolji ponuđač, koji je spreman da ponudi najbolju cenu za NIS.

U tim zahtevima niko od političkih stranaka se nije pridružio Ligi, a u Skupštini Srbije jedino su LSV i LDP glasali protiv tog sporazuma sa Rusima. Branislav Bogaroški napominje i da LSV nije spremna da revidira svoj stav po pitanju NIS-a jer je to krucijalno pitanje, te da Liga insistira i prema koalicionim partnerima da to pitanje mora da dođe na dnevni red i da Skupština AP Vojvodine mora time da se pozabavi.

- Imamo situaciju da je najveći resurs koji smo imali poklonjen, a da nismo imali jasno izražen stav Skupštine AP Vojvodine kao predstavničkog tela. Ja mislim da se odreagovalo na prvu inicijativu LSV, kada se još nije potpisao energetski sporazum, da se Skupština tada jasno postavila kao što je bio slučaj sa koncesijom, mi sada ne bi uopšte došli u situaciju da nekom padne na pamet da zaključuje ovakve ugovore – naglasio je potpredednik LSV.

Uz NIS poklonjena sva ležišta nafte i gasa

Druga sporna stvar u ugovoru o privatizaciji Naftne industrije Srbije je to što su uz NIS prodata i sva ležišta nafte i gasa, kako ona koja se eksploatišu, tako i buduća, kazao je Bogaroški, ocenivši da to u svetu nije uobičajena praksa kad je reč o toj vrsti posla.

- Praktično smo naša nalazišta nafte i gasa dali kao privezak uz NIS a pri tome smo zadržali i najnišu rudnu rentu u Evropi, tako da su građani Vojvodine i Srbije višestruko oštećeni u tom poslu - smatra Bogaroški napominjući da stalno trpimo posledice zbog eksploatacije nafte i gasa, jer proizvodnja raste i rezerve se iscrpljuju, a zalihe nisu neograničene. Zbog toga Srbija svakog dana gubi ogromnu svotu novca koji je mogao biti uložen u infrastrukturne projekta, dovesti do boljih bolnica, puteva, novih radnih mesta. Kako je istakao, svaki dan odlaganja rešavanja ovog problema nas vodi ka momentu kada će njegovo rešavanje postati besmisleno.

Kako će biti obeštećeni Vojvođani

On ističe da nije dovoljno samo utvrditi odgovornost za lošu privatizaciju NIS-a, nego je pre svega neophodno videti na koji način će biti obeštećeni građani Vojvodine, odnosno da li je moguće revidirati taj ugovor. Kako je rekao, pitanje je sad da li bi ugovorne strane bile spremne za razgovore o reviziji tog ugovora, što bi značilo da se naprave izmene koje bi na bolji način regulisale interese naše zemlje, odnosno naših građana.

Pre rečima Branislava Bogaroškog, obeštećenje može biti u novcu, odnosno onaj deo privatizacionog prihoda da je privatizovan po realnoj tržišnoj ceni od 2,2 milijarde dolara, a može biti u prebacivanju vlasničkih udela na AP Vojvodinu za taj iznos novca koji je obeštećen.

- Vlada Srbije treba na prvom mestu da vodi računa o interesima Republike Srbije i svojih građana. To je motiv koji bi morao da je vodi i da u to ubedi i drugu stranu - smatra Bogaroški i objašnjava da Srbija sad ostvaruje poprilično mali iznos od dividende, u poređenju sa profitom koji ostvaruje NIS.

Prošle godine, je, naime, profit dostigao 400 miliona evra, a NIS je praktično za dve godine uspeo da od svog profita otplati kupoprodajnu cenu i sve obaveze, odnosno ulaganja koja je imao po ugovoru o privatizaciji, naveo je Bogaroški i dodao da je ruska strana ispunila svoje ugovorne obaveze, uz napomenu da ugovor nije dobar ako jedna strana dobije sve, a druga ništa.

(BILSV, 14.08.2014)



Saopštenja | Četvrtak, 25. 04. 2024. | Komentara: 0

Aleksandar Olenik novi član LSV - VOJVOĐANI

Poznati advokat, građanski aktivista i donedavni narodni poslanik Aleksandar Olenik pridružio se Ligi socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI.
Odbori LSV | Sreda, 24. 04. 2024. | Komentara: 0

Pokrajinski sekretar Sakalaš da obezbedi poštovanje Ustava i zakona u Zrenjaninu

Odbornička grupa Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI u Skupštini grada Zrenjanina uputila je danas novi zahtev pokrajinskom sekretaru za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine Žoltu Sakalašu, kojim se traži hitno isticanje zastave AP Vojvodine na zgradi gradske Skupštine.
Saopštenja | Ponedeljak, 22. 04. 2024. | Komentara: 0

LSV - VOJVOĐANI Novi Sad sve bliže odluci o izlasku na izbore

Gradski odbor Lige socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI Novi Sad u naredna dva dana doneće konačnu odluku o tome da li će izaći na predstojeće lokalne izbore. 



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook