Prodajom kombinata Vojvodina će ostati bez 21 miliona evra

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Događaji | Ponedeljak, 11. 03. 2013. | Komentara: 0

Prodajom kombinata Vojvodina će ostati bez 21 miliona evra

NOVI SAD – Kad god se na velika zvona najavljuju tako ponosni projekti koji će nam odjednom pomoći da živimo dobro, koji će nam doneti puno novca, sve će biti kvalitetno i ti investitori su sada pronašli baš nas i baš će preko nas da sarađuju sa čitavom Evropom, mi iz Vojvodine shvatimo posle nekog vremena da smo izvukli deblji kraj – rekao je danas predsednik poslaničke grupe Lige socijaldemokrata Vojvodine u Skupštini Srbije Bojan Kostreš.

LSV

Da se ne ponovi istorija NIS-a

On je u okviru rasprave o više međudržavnih sporazuma Vlade Republike Srbije sa Ujedinjenim Arapskim Emiratima rekao da, uprkos zahtevu ministra Mlađana Dinkića da svi poslanici glasaju za ove sporazume, poslanici LSV to neće učiniti.

- Podsetiću da je ovaj visoki dom usvojio Zakon o potvrđivanju sporazuma između Vlade Republike Srbije i Vlade Ruske Federacije o saradnji u oblasti nafte, gasa i gasne privrede, pa smo onda došli u situaciju da, kao jedna od najvažnijih posledica tog sporazuma, jeste činjenica da je NIS ili kako mi u Vojvodini volimo da nazivamo vojvođanski Naftagas, poklonjen za 400 miliona. Na taj način je Vojvodina izgubila 900 miliona evra, jer je u tom momentu NIS bio procenjen na vrednost od 2,2 milijarde. Nije svejedno da li se 55 posto sredstava, koji treba da uđu u vojvođanski budžet i budžet lokalnih samouprava, računaju od 2,2 milijarde dinara ili se računaju od 400 miliona evra – istakao je Bojan Kostreš. On je dodao da postoji bojazan da Vojvodina i građani Vojvodine ponovo ne prođu na isti način i ukazao da je NIS 2012. godine ostvario profit koji je bio dovoljan da se isplati cena kojom je plaćena cela Naftna industrija.

Vojvodina ponovo nije pitana

Kostreš je ukazao da je sporazum sa UAE veoma ambiciozan jer ima 13 oblasti, od sporta i saradnje u oblasti sporta, pravosuđa, preko vojne saradnje, bezbednosti, ekonomske i poljoprivredne saradnje. Kako je istakao, to može da bude dobro, ali može i da znači da Srbija ne zna šta želi sa UAE da postigne, pa je napravljena široka paleta, pa ćemo valjda u nekoj od tih 13 oblasti uspeti nešto da postignemo.

- Hteo bih da vas podsetim da vojvođanska administracija ni na koji način nije uključena u razgovore i pregovore sa Al Dahrom, niti u postavljanje obaveza ovog državnog sporazuma. Ja ne razumem kako je moguće da se na teritoriji APV daje 7000 ha u zakup ili prodaje, a da vojvođanska administracija ne bude pitana, angažovana i uključena u to. Razumem da imamo Vladu Republike Srbije koju čine jedne političke stranke i da imamo Vladu APV koju čine druge političke stranke, ali imamo sporazum koji ne bi smeo da prođe bez angažovanja vojvođanske administraicje. Nije dobro da se zaobilazi administracija jedne pokrajine, jer možemo da dođemo u situaciju da zaobilaženjem i nerazgovaranjem sa tom administracijom počne sa njom, nažalost, da se pregovara – naglasio je Bojan Kostreš.

Da li je Dinkić liberalista i decentralista?

Obraćajući se ministru Mlađanu Dinkiću, Kostreš je rekao da bi on kao liberalista i čovek koji se bavi decentralizacijom morao da zna da liberalizacija i decentralizacija podrazumevaju prenošenje odgovornosti prava odlučivanja na druge instance.

- To što ste Vi razgovarali sa predsednikom Vlade AP Vojvodine i ministrom poljoprivrede ne znači da  je pokrajinska administracija institucionalno uključena u donošenje odluka. To što su vam ljudi iz vojvođanske Vlade slali spiskove koje ste videli i velikodušno prihvatili i dalje ne znači da je vojvođanska administracija prihvaćena kao sagovornik – rekao je predsednik poslaničke grupe LSV i dodao:

- Nije tačno da Vojvodina beži od obaveza i nije tačno da vojvođanska administracija nije spremna da se uhvati u koštac sa problemima, nego je problem što njih niko ne pita. Pa se dođe u situaciju da se nama određuje da li je nama bolje da dobijemo sredstva od privatizacije ili nam ta sredstva ne trebaju. Gospodine ministre, kao regionalista i liberalista Vam kažem da ovaj način i ovo odnošenje prema Vladi AP Vojvodine nije dobro jer uništava političku ideju za koju se i Vi i ja zalažemo – zaključio je on.

Bojan Kostreš je ukazao da je Liga socijaldemokrata Vojvodine, prilikom pisanja Zakona o javnoj svojini, u vreme Vlade koju je podržavala, imala predlog da se formira Fond za poljoprivredno zemljište AP Vojvodine u koji bi ušla sva državna zemlja, a bilo bi izuzeto samo ono zemljište koje će biti predmet restitucije. Kako je rekao, na taj način bi vojvođanska administracija morala biti pitana i sa njom bi moralo da se razgovara. Nažalost, istakao je Kostreš, nije bilo sagovornika u prethodnoj Vladi na ovu temu i zbog toga se došlo do ove situacije. On je pozvao republičku Vladu da ubuduće, prilikom pisanja narednih ugovora i sporazuma, uključi i pokrajinsku administraciju.

Vojvođanski paori stavljeni u podređen položaj

Predsednik poslaničke grupe Lige je istakao da LSV nije protiv stranih investitora i da su oni više nego dobrodošli, jer je važno da se što više novca donosi u Srbiju, uz ogradu da taj novac ne sme imati poreklo od banana i kokaina. Takođe, podsetio je ministra Dinkića da je njegov bivši saradnik rekao da bi pod ovim uslovima, pod kojima dolazi Al Dahra, došla bilo koja druga velika firma. Upravo zbog toga, istakao je, ligaši ne mogu da se pomire sa tim da se zemljoradnici u Vojvodini posmatraju kao građani drugog reda.

- Zašto oni nisu mogli, u skladu sa postojećim zakonima, da učestvuju ravnopravno prodaji i zakupu ovog zemljišta. Ili, da postavim kontrapitanje, kada Al Dahra postane vlasnik nove kompanije, ona će imati sedište u Srbiji, biće domaća kompanija, da li će ona moći da učestvuje u licitacijama za zemljište u drugom krugu? Koliko je meni poznato, pravno lice sa sedištem na teritoriji lokalne samouprave, koje ima najmanje 10 hektara u vlasništvu te katastarske opštine, može da se nadmeće i licitira. Da li ćemo doći u situaciju da smo zemljoradnike u Vojvodini doveli u nezgodan i nezavidan položaj, da su oni u podređenom položaju? To nigde ne piše. Ako ne može, zašto ne piše, a ako može, zašto dolazimo u situaciju da su poljoprivrednici u podređenom položaju? – upitao je Kostreš.

Prodajom Vojvodina gubi 380 radnih mesta

On je rekao da LSV insistira da Vojvodina i lokalne samouprave u kojima se nalaze poljoprivredna gazdinstva koja se prodaju, moraju biti obeštećena. Po Zakonu o privatizaciji, kada bi ona bila prodata, 50 odsto novca bi pripalo AP Vojvodini i 5 odsto lokalnoj samoupravi.

- U pitanju je 3.871 hektar koji će biti prodat. Ako je cena hektara, kako su najavljivali mediji, oko 10 hiljada evra, po mojoj računici to bi bilo 38.710.000 evra, što znači da bi Vojvodini po ovom osnovu pripadalo 19.350.000 evra. Pošto je ovim krovnim sporazumom Zakon o privatizaciji stavljen bez snage, Vojvodina će ostati bez ovog novca – ukazao je Kostreš. On je naveo da će, takođe, opština Bač ostati uskraćena za 395.500 evra, što je 79 radnih mesta, ako znamo da je za jedno radno mesto potrebno 5.000 evra. Opština Sečanj, mesto Neuzina biće uskraćeni za 297.500 evra, odnosno 60 radnih mesta, a grad Pančevo i mesta Omoljica i Starčevo neće dobiti 830.000 evra što je 166 radnih mesta. Opština Bačka Palanka i mesto Nova Gajdobra biće oštećeni za 259.000 evra ili 52 radna mesta i opština Apatin, mesto Sonta neće dobiti 153.500 evra ili 31 radno mesto.

- Kada to saberemo, Vojvodina po ovom osnovu ostaje bez 21 miliona evra ili nekih 380 radnih mesta – naglasio je Bojan Kostreš.

On je istakao i da se u članu 16. Predugovora sa UAE navodi da će Nova kompanija obaviti razgovore sa licima koja su trenutno zaposlena u ovim kombinatima i na osnovu dobijenih rezultata će zadržati samo one ljude koji zadovoljavaju zadati kriterijum, a da će način preuzimanja zaposlenih biti detaljnije utvrđen u konačnim ugovorima. Kostreš je naglasio da to nije dovoljno za zaštitu prava radnika ovih kombinata.

Sedište banke iz UAE da bude u Vojvodini

Kostreš je rekao i da će u Novoj kompaniji UAE imati 80 odsto vlasništva, a Republika Srbija  i Grad Beograd 20 posto, pa je upitao zašto je Vojvodina i u ovom slučaju preskočena i zaobiđena. On je istakao da je, ako već nije uključena krovni sporazum, Vojvodina mogla biti obeštećena učešćem u vlasništvu. Takvo je pitanje, kako je rekao, postavljeno i kada su u pitanju NIS, EPS i druga javna preduzeća koja su bila u vlasništvu AP Vojvodine do puča 1989. godine i do dana današnjeg nisu vraćena.

Predsednik poslaničke grupe LSV u Narodnoj skupštini zamolio je ministra Dinkića da se založi da sedište banke UAE, čije je otvaranje najavljivao, bude u Neuzini, Novoj Gajdobri, Sonti ili negde drugde u Vojvodini, jer ne mora sve da bude u Beogradu.

- Na taj način bi mogla da se kompenzuje ova priča o kojoj sam govorio. Neko je dobacio da bi mogla biti u Zemunu. Ja bih voleo da je Zemun u Vojvodini, ali nije. Zemun je geografski u Beogradu. Ali nemojte raditi na tome. Može svašta da se dogodi – napomenuo je Kostreš.

Dodao je i da je profitabilna najava prvog potpredsednika Vlade Aleksandra Vučića o proizvodnji sofisticiranih raketa, jer UAE kupuje velike količine oružja pa ga posle poklanjaju. Ali, ukazao je Kostreš, treba voditi računa gde se poklanja to oružje, da ne bismo posle došli u poblem sa polovinom sveta i da ono ne dođe u posed onih protiv kojih bismo trebali da se borimo.

- Dobro je znati da ova Vlada radi na dovođenju novih investitiora. Ne želimo da budemo protiv nijednog investitora, jer su nama investitori zaista potrebni, ali nismo uspeli da steknemo utisak da se vodilo računa o interesima AP Vojvodine. Pošto nas niko nije uverio da je to dobro za Vojvodinu, mi sumnjamo u Vašu izjavu i zbog toga nećemo glasati za ove predloge – zaključio je Bojan Kostreš.

(BILSV, 11.03.2013)



Iz medija | Utorak, 30. 04. 2024. | Komentara: 0

Glavna snaga LSV - VOJVOĐANI je doslednost

Advokat i aktivista, a od skoro i član Lige socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI Aleksandar Olenik rekao je da se politički aktivirao u stranci sa kojom ima iste vrednosne stavove. 
Saopštenja | Utorak, 30. 04. 2024. | Komentara: 0

Pozivamo Aleksandra Vučića da priveže svoje šovinističke propagandiste

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI najoštrije osuđuje još jedan naci-šovinistički napad na poznatog novinara i profesora Filozofskog fakulteta u Novom Sadu Dinka Gruhonjića. Akter najnovijeg poziva na linč Gruhonjića je poznati ekstremista i samodeklarisani zastupnik interesa tuđe države – Aleksandar Vulin. 
Saopštenja | Četvrtak, 25. 04. 2024. | Komentara: 0

Aleksandar Olenik novi član LSV - VOJVOĐANI

Poznati advokat, građanski aktivista i donedavni narodni poslanik Aleksandar Olenik pridružio se Ligi socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook