Promena nomenklature zanimanja ne znači manje problema

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Saopštenja | Sreda, 14. 06. 2017. | Komentara: 0

Promena nomenklature zanimanja ne znači manje problema

Novi Sad, 14. jun 2017 - Najavom izmena nomenklature zanimanja iz devedesetih, po mišljenju ministra rada, zapošljavanja, boračkih i socijalnih pitanja, prognozira se odgovor na izazove koje donosi tržište rada. Iznenađuje činjenica da ministar Vulin nije upoznat sa resornim zakonima o obrazovanju, kao ni Strategijom razvoja obrazovanja do 2020. godine, zbog čega tek sad govori o izmenama nomenklature obrazovanja iz devedesetih godina.

LSV

Samo u prethodne četiri godine, Omladina Lige socijaldemokrata Vojvodine je ukazivala na poteškoće za svršene diplomce, čije diplome nije prepoznavao Šifarnik zanimanja. 

U poslednjih 10 godina, Srbiju je napustilo oko 300 000 mladih, a od onih koji su ostali, skoro trećina je nezaposlenih.

Zbog toga je najznačajniji zadatak novoformirane Radne grupe Ministarstva za rad i Ministarstva prosvete, upravo, pronalaženje odgovora na pitanja kao što su usklađivanje ponude i tražnje na tržištu rada, zatim dugoročni planovi za sistem obrazovanja u Srbiji, kako bi mladi koristili prilike u svojoj, umesto u tuđim zemljama.

Uprkos usklađivanju sa međunarodnim standardima, država mora pronaći rešenja za izazove tržišta rada koje se menja, kako bi prepoznala potrebne obrazovne profile i dala im priliku da se zaposle u Srbiji, bez izmišljanja novih i dupliranja poslova.

Ministar Vulin mora ponuditi rešenja koja su dovoljno održiva da bi bez deklarativnih izjava bili stvoreni uslovi za adekvatno školovanje, kao i radna mesta koja mogu odgovoriti izazovima tržišta, kako bi mladi ostali u Srbiji.
 
Ana Pataki
Članica Glavnog odbora
Lige socijaldemokrata Vojvodine



Saopštenja | Petak, 29. 03. 2024. | Komentara: 0

Oslobodite Filozofski fakultet u Novom Sad od opsade huligana

Pozivam najviše državne funkcionere i organe, a posebno policiju da  pod hitno prekinu sa okretanjem glave od trenutnih događanja na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu, prećutnom ili čak otvorenom podrškom nasilnim uzurpatorima koji su kreirali izuzetno opasnu i potencijalno zapaljivu situaciju. 

Odbori LSV | Petak, 29. 03. 2024. | Komentara: 0

Sloboda govora a ne okupacija fakulteta, zloupotreba i indoktrinacija mladih!

Uvek ćemo se boriti protiv zloupotrebe mladih, indoktrinacije, zloupotreba institucija i širenja ksenofobije. Pokušaji zastrašivanja pojedinaca ili institucija i uzvikivanje praznih parola dok nose majice sa likovima osuđenika i zločinca su stvari koje će u ovom društvu biti zaustavljeni. Daćemo sve od sebe da to što pre bude ostvareno.

Saopštenja | Četvrtak, 28. 03. 2024. | Komentara: 0

Konkretnim merama pokazati da se nasilje nad ženama više neće tolerisati

Još jedan femicid koji se juče dogodio, peti od početka ove godine, dokaz je da se naše društvo suočava se ozbiljnom krizom i da je neophodno da država hitno preduzme korake ka rešavanju ovog problema.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook