Prostorni plan kao osnova razvoja AP Vojvodine

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Izjave | Četvrtak, 10. 11. 2011. | Komentara: 0

Prostorni plan kao osnova razvoja AP Vojvodine

ZRENJANIN - Potpredsednica Izvršnog odbora Lige socijaldemokrata Vojvodine i potpredsednica Skupštine Autonomne pokrajine Vojvodine Maja Sedlarević izhavila je danas, tokom radne posete Zrenjaninu, da je Regionalni prostorni plan AP Vojvodine, koji će se naći pred poslanicima na sledećem zasedanju pokrajinskog parlamenta, osnova daljeg razvoje pokrajine.

Sedlarević

- Pre nešto više od mesec dana završena je javna rasprava o ovom strateškom dokumentu, na kojoj smo učestvovali kao jedina politička organizacija, i sa zadovoljstvom naglašavam da je više od polovine primedaba, koje su stručni saveti Lige uputili prihvaćeno. Podneli smo ukupno 81 primedbu, od čega je 43 prihvaćeno u celosti, četiri delimično, dok je 34 odbijeno - objasnila je Maja Sedlarević, dodajući da je ozbiljnošću,kojom su stručni saveti pristupili analizi i izradi predloga, LSV kvalitativno poboljšala Nacrt Regionalnog prostornog plana AP Vojvodine.

Prema njenim rečima, poslanici Lige socijaldemokrata Vojvodine će, ono što nije usvojeno, amandmanima nastojati da uvrste u finalni tekst. Kako je rekla, među najznačajnijim usvojenim predlozima je forimiranje Geodetskog zavoda AP Vojvodine i Kliničko-bolničkog centra Novi Sad, kojim će se rasteretiti Klinički centar Vojvodine i pružiti bolja zdravstvena zaštita pacijentima iz drugih gradova pokrajine.

- Ukazali smo i na loše stanje putničkog i železničkog saobraćaja u Banatu i podsetili da je Banatska magistrala večita tema, pa se stoga iskreno nadam da će se u narednom periodu razgovarati o konkretnim koracima - ocenila je Maja Sedlarević, koja je skrenula pažnju i na niz odbijenih primedbi Lige socijaldemokrata Vojvodine.

- Jedna od njih je da, sem skladišta gasa u Banatskom Dvoru, bude formirano i ono koje će biti pod ingerencijom AP Vojvodine. Dalje, nije prihvaćena naša ideja da se osnuje jedinstveni Centar za projekte, gde bi se prikupljali svi pokrajinski, odnosno projekti lokalnih samouprava u Vojvodini, a odakle bi se konkurisalo za sredstva iz različitih fondova Evropske unije. Loše je i to što nije usvojen naš predlog da se reosnuje Zavod za statistiku AP Vojvodine - napomenula je ona, podsećajući da je ovo Ligina inicijativa na kojoj se insistira unazad nekoliko godina.

- Smatramo da Vojvodina mora da ima svoj Zavod za statistiku, jer su republički podaci pokazali da se statistika ne prikuplja na pokrajinskom ili regionalnom nivou. To znači da se mogu dobiti svi podaci u vezi sa Republikom Srbijom ili pojedinim lokalnim samoupravama, ali kada vam trebaju podaci za Autonomnu pokrajinu Vojvodinu onda se moraju obrađivati pojedinačni rezultati iz svih lokalnih samouprava, koji često nisu pouzdani - upozorila je Sedlarevićeva, koja je ukazala i da je pokrajina nedavno svrstana u red nerazvijenih regiona Srbije, naspram grada Beograda, koji je ocenjen kao jedini razvijeni.
Maja Sedlarević je naglasila da je Regionalni prostorni plan AP Vojvodine strateški dokument za pokrajinu, koji se usvaja u skladu sa nedavno donešenim Prostornim planom RS, te da će kroz nekoliko meseci i grad Zrenjanin biti u obavezi da donese nov lokalni Prostorni plan. Ona je istakla da će se na osnovu ovih dokumenata u budućnosti donositi sve odluke, izvršavati svi planovi i pripremati svi dokumenti u vezi sa razvojem i funkcionisanjem lokalne samouprave, AP Vojvodine ili republike.

(BILSV, 10.11.2011.)



Iz medija | Utorak, 30. 04. 2024. | Komentara: 0

Glavna snaga LSV - VOJVOĐANI je doslednost

Advokat i aktivista, a od skoro i član Lige socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI Aleksandar Olenik rekao je da se politički aktivirao u stranci sa kojom ima iste vrednosne stavove. 
Saopštenja | Utorak, 30. 04. 2024. | Komentara: 0

Pozivamo Aleksandra Vučića da priveže svoje šovinističke propagandiste

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI najoštrije osuđuje još jedan naci-šovinistički napad na poznatog novinara i profesora Filozofskog fakulteta u Novom Sadu Dinka Gruhonjića. Akter najnovijeg poziva na linč Gruhonjića je poznati ekstremista i samodeklarisani zastupnik interesa tuđe države – Aleksandar Vulin. 
Saopštenja | Četvrtak, 25. 04. 2024. | Komentara: 0

Aleksandar Olenik novi član LSV - VOJVOĐANI

Poznati advokat, građanski aktivista i donedavni narodni poslanik Aleksandar Olenik pridružio se Ligi socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook