Putina ne interesuju ni Srbija ni srpski narod

 
 
Izbori u LSV
Izjave | Utorak, 15. 03. 2022. | Komentara: 0

Putina ne interesuju ni Srbija ni srpski narod

BEOGRAD / NOVI SAD – Predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak izjavio je danas da je predsednik Ruske Federacije Vladimir Vladimirovič Putin izvršio agresiju na suverenu, nezavisnu, međunarodno priznatu članicu Ujedinjenih nacija – Ukrajinu. On je gostujući na televiziji K1 istakao da je „u Rusiji na delu totalitarizam i fašizam kakav nije viđen od Hitlera, jer ukoliko u toj zemlji kažete rat i agresija, preti vam 15 godina zatvora, što je gušenje slobodne misli i reči.

LSV

- Upravo zato je to slovo „Z“, po mom mišljenju, apsolutno nacistička svastika za 21. vek, jer označava devastaciju jedne nezavisne države, označava napad na Ukrajinu koji je ravan Hitlerovom napadu na Poljsku, označava rušenje svetskog sistema mira i bezbednosti, označava divljaštvo kakvo nije viđeno od Drugog svetskog rata. Ja lično mislim da je ovo beskonačno opasno, tim pre što je Vladimir Vladimirovič Putin u prvom oglašavanju povodom agresije na Ukrajinu, zapretio nuklearnim oružjem svakome ko se tome suprotstavi. Ko zapreti nuklearnim oružjem, on ne preti ne znam kome tamo negde, on preti vama, vašoj deci, vašoj porodici, vašem mužu, vašoj kući, vašem gradu, narodu... jer nuklearno oružje je neselektivno.
Vladimir Vladimirovič Putin je ratni zločinac koji je doveo planetu na ivicu uništenja – kazao je Čanak.

Dodao je da nikog u Moskvi ne interesuje ni Srbija, ni srpski narod, nego ih interesuje nepotopivi nosač aviona na koji će moći da stave svoje rakete kao u taj tzv. Humanitarni centar u Nišu. 

Lider LSV ističe da je rat u Ukrajini zlo koje će se obiti o glavu ruskom narodu. 

- To je bratoubilački rat na način na koji su bili ratovi u bivšoj Jugoslaviji - dodaje. 

Ponovio je više puta da ne ratuju Rusi i Ukrajinci, nego je „fašistički režim Vladimira Vladimiroviča Putina napao suverenu državu Ukrajinu“.  

- Prvo je bilo potiranje nacionalnog identiteta Ukrajinaca, jer sam Vladimir Vladimirovič Putin je rekao u svom obraćanju javnosti da Ukrajinci ne postoje, da su sve to Rusi kojima su isprani mozgovi. To jako podseća na priču o tome da ne postoje, recimo, Crnogorci kad o tome govore velikosrpski hegemonisti iz Beograda, recimo. Vi imate kompletnu tu priču kao jedan oblik vraćanja na imperijalne granice Carske Rusije, gde su sada ugrožene Moldavija, prva, ali onda mogu da dođu Estonija, Litvanija, baltičke države, Finska itd. I sad, umesto da dolazimo do toga da se gubi hladnoratovska tenzija u Evropi, što se očekivalo od pada Berlinskog zida, sad vraćate to na još gori način. To će se završiti raspadom Rusije – ocenio je Čanak.

Osvrnuo se na stav Mlađana Đorđevića, predsednika pokreta Oslobođenje, koji je, takođe, bio u studiju, da je Rusija intervenisala da zaštiti ruski narod u Ukrajini, ali i zato što se Ukrajina nije odredila prema tome da neće ulaziti u NATO.

- Jedno je zaštita naroda a drugo je kada napravite vojnu akciju koja se zove agresija, ratni napad na suverenu državu zato što vam se ne sviđa njena politika. Jedan od razloga za napad je bila i priča o tome da su Ukrajinci nacisti a ovo je denacifikacija. To znači da svako kome padne na pamet, može, ako je jači, da upadne u susednu državu i proglasi sad ćemo mi vas da denacifikujemo. Nemate goreg načina za devalviranje užasnih žrtava koje je Sovjetski Savez podneo u Drugom svetskom ratu u borbi protiv fašizma od ovoga što se radi. Jer, nemojte zaboraviti ni ruske ni ukrajinske žrtve od fašizma, a ne možete govoriti o nacizmu u zemlji u kojoj je predsednik Jevrej - naveo je Čanak.

Na konstataciju Đorđevića da je u pitanju jedna vojna jedinica, a ne ceo narod. Čanak ga je upitao zašto se sprovodi denacifikacija cele države ako govorite o jednoj vojnoj jedinici. 

- Hoćete da kažete da je denacifikacija rušenje Harkova? Hoćete da mi kažete da je denacifikacija rušenje Mariupolja? Kako mislite da se onda došlo do 2,8 miliona izbeglica ako ih drže da ne beže? – pitao je Čanak.

Istakao je da je u Srbiji, po Krivičnom zakonu, predviđena zatvorska kazna od dve do 12 godina zatvora za promovisanje agresivnog rata, kakav je trenutno u Ukrajini. 

Čanak je naglasio i da on jeste rusofil kada je u pitanju ruska kultura, ali da to ne znači da će podržati fašističku vladavinu Vladimira Vladimiroviča Putina. 

- Jer ja Putina i ruski narod ne mogu da poistovetim – zaključio je Čanak. 

(SzILSV, 15.03.2022)
Izjave | Subota, 02. 07. 2022. | Komentara: 0

Kostreš: Došao đavo po svoje

Došao đavo po svoje. Ovako je generalni sekretar Lige socijaldemokrata Vojvodine Bojan Kostreš prokomentarisao nalaz Demostata da u Srbiji Aleksandar Vučić uživa samo jedan odsto više poverenja od predsednika Ruske Federacije Vladimira Putina.
Izjave | Subota, 02. 07. 2022. | Komentara: 0

Skupština Vojvodine treba da se izjasni o agresiji Rusije na Ukrajinu

Liga socijaldemokrata Vojvodine bi mogla da pokrene pred vojvođanskim parlamentom zvaničnu osudu podrške agresije Rusije na Ukrajinu i time da Skupština APV podrži ukrajinsku zajednicu u Vojvodini, izjavio je pokrajinski poslanik LSV Saša Šućurović. 
Odbori LSV | Petak, 01. 07. 2022. | Komentara: 0

LSV: Regionalni vodovodi jedini put da Vojvođani dobiju ispravnu vodu

Liga socijaldemokrata Vojvodine smatra da je odluka kikindskih vlasti da kubik vode i kanalizacionih usluga poskupi za 39,40% skandalozna. Građani Kikinde zahtevaju ispravnu pijaću vodu, a ne drastična poskupljenja.
ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook