Rad Vlade pratićemo kroz odnos prema Vojvodini

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Izjave | Petak, 30. 08. 2013. | Komentara: 0

Rad Vlade pratićemo kroz odnos prema Vojvodini

NOVI SAD - Dok ne vidimo neke konkretne rezultate, Vladu nećemo podržavati. Liga socijaldemokrata Vojvodine će u tom smislu ostati konstruktivna opozicija – rekao je u današnjoj raspravi o sastavu novog kabineta Vlade Srbije zamenik predsednika poslaničke grupe LSV u Skupštini Srbije Đorđe Stojšić.

LSV

On je naglasio da će jedina prizma kroz koju će gledati rad buduće Vlade jeste odnos prema Vojvodini.

Ili EU ili slepo crevo Evrope


Stojšić je istakao da su, na neki način, ovo godine raspleta za Srbiju. Podsetio je da se vozovi kreću prosečnom brzinom od 41 kilometar na sat, gde adekvatna medicinska nega može da se dobije samo onda kada se organizuje humanitarni koncert da bi se obezbedila sredstva za tu negu, gde se droga kupuje u školi, a matura na ulici. Stojšić je dodao i da je Srbija zemlja u kojoj je bolje biti navijač da bi došao u Beograd i dobio policijsku pratnju, nego paor koji ne može da dođe u taj isti Beograd, kao i da je Srbija zemlja u kojoj se kažnjava paljenje njive posle žetve, ali ne i paljenje džamije.

- Srbija jeste na konkretnom raskršću i mislim da smo pred izborom da li ćemo postati deo evropske porodice ili ćemo ostati slepo crevo Evrope. I u tom smislu vas mi iz Vojvodine najbolje razumemo. Jer je Vojvodina oduvek bila deo srednjeevropskog prostora u političkom, ekonomskom i u kulturnom smislu i temeljila se upravo na vrednostima na kojima se temelji današnja Evropa - prosvetiteljstvo, antifašizam - naglasio je poslanik LSV i dodao da su te vrednosti u velikoj meri zastupali Dositej Obradović, Jovan Jovanović Zmaj, a malo manje Aleksandar Ranković i Voja Tankosić, pa je Vojvodina danas u velikoj meri ono što je bila i pre 200 godina u kulturnom i političkom smislu.

Ukidanje svega sa vojvođanskim predznakom


Đorđe Stojšić je pozdravio hrabrost novih kandidata za ministre da stave svoju biografiju u službu nove rekonstruisane vlasti, ali je istakao da će rad ove Vlade biti praćen kroz odnos prema Vojvodini. On je naglasio da taj odnos do sada nije bio onakav kakvim bismo želeli da bude, u velikoj meri zato što stranke koje su danas na vlasti u Beogradu vide Vojvodinu na jedan drugačiji način nego što to čine Vojvođani.

- Svaki put do sada obećanja koja su davana u pogledu statusa Pokrajine su izneverena, a nabrojaću samo neke. Svedoci smo toga da je poljoprivreda u katastrofalnom stanju, u protivnom ne bi imali paore koji pokušavaju da se prokrijumčare u Beograd. Infrastruktura se raspada i obećavaju se nekakvi Potemkinovi tuneli ispod Fruške gore, a, u međuvremenu, šleperi sleću ljudima u dvorišta, pa su građani prinuđeni da se samoorganizuju i blokiraju puteve. Nezaposlenost je skoro 30 posto, pokušava se ukidanje svega što ima predznak vojvođansko – od Elektrovojvodine, do akademije nauka i Radio-televizije Vojvodine. Sedam odsto iz budžeta ne bih više ni da spominjem, s obzirom na to da ponovo nije ispoštovan ni taj minimum. Od najrazvijenijeg regiona bivše Jugoslavije danas smo najmanje razvijen region Srbije – zaključio je on.

Ravnomeran razvoj svih regiona


Narodni poslanik LSV je istakao da se slaže sa premijerom Ivicom Dačićem koji je u svom ekspozeu rekao da bi trebalo da se smanji nivo nerazvijenosti među regionima u zemlji, da treba svi da se ravnomerno razvijaju, ali da to ne sme biti na način na koji će svi biti siromašniji. On je istakao da je „Beograd na vodi“ sigurno dobar projekat, ali da je ostatak Srbije pod vodom, te bi i ostale sredine van Beograda trebale da dobiju adekvatan nivo pažnje.

- Problemi sa kojima će se suočiti budući ministri su izuzetno veliki. Srbija je izuzetno  centralizovana zemlja. Mnogi od njih ne mogu ni da sanjaju sa čime će se suočiti i takvi problemi ne mogu se rešiti ni za četiri godine, a ne za šest meseci koliko mislim da će njihovi mandati trajati, s obzrom na to da se uveliko priča da ćemo već u martu imati izbore – ukazao je Đorđe Stojšić.

- Dobro je da je ekonomska politika ono na šta se obraća pažnja. Istakli ste da postoji niz ekonomskih problema sa kojima morate da se suočite, ali ako ćemo prodavati Telekom, ako ćemo osnivati aviokompanije koje će teško biti profitabilne, s obzirom na to da i mnogo veće aviokompanije po svetu uveliko propadaju, ako ćemo deliti subvencije investitorima samo zbog toga što dolaze u Srbiju, jer je jeftina radna snaga i jeftini su energenti, mislim da niste ni morali da rekonstruišete aktuelnu Vladu – dodao je on u svom obraćanju premijeru.

Podrška evropskim integracijama, poljoprivredi...


Stojšić je pozdravio razvoj konkurentnosti i inovativnost, ali je istakao da ne zna kako će to biti učinjeno u zemlji u kojoj je procenat  stanovnika sa visokim obrazovanjem šest odsto, a evropski prosek je 25 procenata. On je istakao da će poslanici Lige pozdraviti konkretne mere u poboljšavanju odnosa u regionu, iskreni rad na evropskim integracijama, agrarnu strategiju i adekvatna sredstva za razvoj poljoprivrede.

Narodni poslanik LSV u Skupštini Srbije Đorđe Stojšić je napomenuo da se nada da će kandidat za ministra finansija Lazar Krstić uspeti da objasni građanima Srbije da se ne plaća harač nego porez, da za taj porez treba da dobiju određene usluge i da se izgradi određena infrastruktra, a ne da Poreska uprava bude država u državi.

- Iskreno se, takođe, nadam da će gospodin Udovičić uspeti da od sporta napravi više od toga da je to samo instrument da bi mladi otišli iz Srbije i da stadioni služe tome da se okupljaju distributeri narkotika. Nadam se da će gospodin Glamočić uspeti da makar obezbedi adekvatnu protivgradnu zaštitu poljoprivrednicima, a ne da svaki put gledamo u nebo kada treba da predvidimo privredni rast - rekao je on i dodao:

- Nadam se da će gospodin Mirović, koji nije iz Beograda nego iz Vojvodine, shvatiti važnost  postojanja pokrajinske institucije i da su lokalne samouprave u izuzetno teškom stanju. Nadam se da će gospodin Radulović uspeti da prepozna potrebu da se pomogne i realnom sektoru koji je trenutno stao zbog banaka i pred kolapsom, s obzrom da je 30 posto ukupne aktive u bankama nenaplativo i da gospodin Tasovac, pored toga što je ministar kulture, jeste i ministar informisanja te će uspeti da spase javne servise koji su, bar što se tiče Radio-televizije Vojvodine, pred gašenjem – zaključio je svoje izlaganje Đorđe Stojšić.

(BILSV, 30.08.2013)



Iz medija | Utorak, 30. 04. 2024. | Komentara: 0

Glavna snaga LSV - VOJVOĐANI je doslednost

Advokat i aktivista, a od skoro i član Lige socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI Aleksandar Olenik rekao je da se politički aktivirao u stranci sa kojom ima iste vrednosne stavove. 
Saopštenja | Utorak, 30. 04. 2024. | Komentara: 0

Pozivamo Aleksandra Vučića da priveže svoje šovinističke propagandiste

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI najoštrije osuđuje još jedan naci-šovinistički napad na poznatog novinara i profesora Filozofskog fakulteta u Novom Sadu Dinka Gruhonjića. Akter najnovijeg poziva na linč Gruhonjića je poznati ekstremista i samodeklarisani zastupnik interesa tuđe države – Aleksandar Vulin. 
Saopštenja | Četvrtak, 25. 04. 2024. | Komentara: 0

Aleksandar Olenik novi član LSV - VOJVOĐANI

Poznati advokat, građanski aktivista i donedavni narodni poslanik Aleksandar Olenik pridružio se Ligi socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook