Radnici praznik dočekali u strahu od smanjenja plata i otkaza

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Odbori LSV | Utorak, 06. 05. 2014. | Komentara: 0

Radnici praznik dočekali u strahu od smanjenja plata i otkaza

ZRENJANIN - Radnici u Vojvodini i Zrenjaninu i ovaj Dan rada su obeležili u strahu da će cena njihovog rada biti dodatno smanjena, ali i da su im ugrožena sama radna mesta, pa tako i egzistencija njihovih porodica, ukazao je danas poslanik Lige socijaldemokrata Vojvodine u Skupštini AP Vojvodine Aleksandar Marton.

LSV

On je na konferenciji za novinare podsetio da se i ove godine produžio red onih kojih su nezaposleni, da su prosečne plate niže i da je sve više preduzeća  u stečaju. Ukazao je i da je sve više mladih kojima je jedni cilj da završe školovanje u Srbiji, a da, potom, svojim radom unapređuju neku od zemalja zapada ili Persijskog zaliva.

- Zrenjanin je grad koji je u godinama autonomne Vojvodine, sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog veka,  imao više od 50.000 zaposlenih. Zrenjaninska privreda je tih godina imala više od sedam odsto učešća u ukupnom izvozu bogate SFRJ. Tada je Prvi maj zaista bio praznik rada. Danas, kada u našem gradu radi svega 28.000 građana, kada je sveprisutan strah za golu egzistenciju, kada se sa strahom očekuju nova smanjena plata i novo urušavanje socijalne sigurnosti, nema razloga za slavlje – istakao je Marton, dodavši da je Praznik rada ove godine podsetio na sunovrat.

On je pozvao lokalnu vlast u Zrenjaninu da aktivira socijalno-ekonomski savet grada, čije je formiranje zakonski omogućeno još 2005. godine, kao telo sastavljeno od predstavnika vlasti, sindikata i udruženja poslodavaca. Marton naglašava da bi u taj savet trebalo uključiti i predstavnike odborničkih grupa u gradskoj Skupštini i na taj način stvoriti kvalitetnu osnovu za brzo donošenje odluka, koje za cilj moraju imati smanjivanje tereta krize koja pritiska radnike.

- Bez ublažavanja posledica ekonomske krize, neće biti ni kvalitetnog ambijenta za privlačenje investicija, a bez novih investicija neće biti ni novih radnih mesta koja su jedino rešenje za ekonomski napredak – zaključio je Aleksandar Marton.

(BILSV, 06.05.2014)



Iz medija | Utorak, 30. 04. 2024. | Komentara: 0

Glavna snaga LSV - VOJVOĐANI je doslednost

Advokat i aktivista, a od skoro i član Lige socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI Aleksandar Olenik rekao je da se politički aktivirao u stranci sa kojom ima iste vrednosne stavove. 
Saopštenja | Utorak, 30. 04. 2024. | Komentara: 0

Pozivamo Aleksandra Vučića da priveže svoje šovinističke propagandiste

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI najoštrije osuđuje još jedan naci-šovinistički napad na poznatog novinara i profesora Filozofskog fakulteta u Novom Sadu Dinka Gruhonjića. Akter najnovijeg poziva na linč Gruhonjića je poznati ekstremista i samodeklarisani zastupnik interesa tuđe države – Aleksandar Vulin. 
Saopštenja | Četvrtak, 25. 04. 2024. | Komentara: 0

Aleksandar Olenik novi član LSV - VOJVOĐANI

Poznati advokat, građanski aktivista i donedavni narodni poslanik Aleksandar Olenik pridružio se Ligi socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook