Rekonstrukcija vlade samo odlaže vanredne izbore

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Izjave | Ponedeljak, 26. 08. 2013. | Komentara: 0

Rekonstrukcija vlade samo odlaže vanredne izbore

BEOGRAD – Poslanici Lige socijaldemokrata Vojvodine neće glasati za Predlog zakona o izmenama i dopunama zakona o ministarstvima, kao ni za rekonstrukciju Vlade Srbije koja će nakon toga uslediti jer ne vide na koji će to način pomoći građankama i građanima Srbije da žive kvalitetnije nego što žive danas, istakao je predsednik poslaničke grupe LSV Bojan Kostreš.

LSV

Tokom današnje skupštinske rasprave, Kostreš je dodao  i da LSV nije podnela amandmane na taj akt jer sumnja da će rekonstrukcija vlade dati neke rezultate, kao i zbog toga što amandmani LSV ni do sada nisu usvajani. On je ocenio da je rekonstrukcija, o kojoj se priča od aprila, možda samo kupovina vremena do vanrednih parlamentarnih izbora.  

– Da li to što je najavljivano od aprila meseca može da se svede u zakon koji može da se pročita za 15 minuta? Da li je ova rekonstrukcija vlade i ovaj zakon kupovina vremena do vanrednih parlamentarnih izbora? Da dobacimo nekako do novembra, pa ćemo u decembru videti - ako vas vaši koalicioni partneri ne budu slušali, idemo na nove izbore? To su sve pitanja koja su veoma važna – ukazao je Kostreš.

Batina za AP Vojvodinu


Komentarišući to što će i u rekonstruisanoj vladi postojati Ministarstvo regionalnog razvoja i lokalne samouprave, Kostreš je istakao da se nada da ono neće biti „batina kojom će se kidisati“ na administraciju AP Vojvodine, i da to ministarstvo neće biti alat kojim će se iznova i iznova organizovati neke nove „Jogurt revolucije“ ispred Banovine.

– Iskreno se nadam da će to ministarstvo poslužiti i pomoći AP Vojvodini da ne bude nedovoljno razvijen region. Ako bude funkcionisalo u tom  pravcu, mi ćemo vas podržati – rekao je Kostreš. On je dodao i da se nada da poslanici imena i biografije budućih ministara neće dobiti „posredstvom interneta 17 minuta pre početka skupštine“. Šef poslaničke grupe LSV podsetio je tokom rasprave da je Vlada prilikom formiranja na sebe preuzela velike obaveze i dala velika obećanja, a da nije uspela da napravi značajnije pomake kada su u pitanju životni standard, plate, penzije, povećanje zaposlenosti ili razvoj privrede. Kostreš je upozorio i da je u međuvremenu poskupela struja, a da će poskupeti i gas, upitavši kako će se građani grejati i da li će to ovaj zakon promeniti.

Problemi u poljoprivredi, kulturi, informisanju...

Kostreš je upitao i da li će ovaj zakon i rekonstrukcija vlade rešiti probleme u poljoprivredi, podsećajući da je u proteklih dvadesetak godina na funkciji ministra poljoprivrede bilo oko 14 ljudi, te da se u proseku na njoj nisu zadržali ni dve godine. Zapitao je i kako će taj nova osoba, čije ime se još ne zna, a koja bi trebalo da bude stručnjak, moći da reši nagomilane probleme.

– Da li imamo pravo da kritikujemo i budemo ljuti na bivše ministre poljoprivrede koji nisu uspeli da urade bilo šta, jer ja bih voleo da mi neko pokaže kako se za godinu ili dve dana može promeniti sistem i napraviti rezultat. A trenutno stanje u poljoprivredi je takvo da je, recimo, na dan 01. 08. 2012. godine pšenica bila između 22 i 24 dinara, a na dan 23. 08. 2013. je 16 dinara za kilogram, dok je na berzi u Mađarskoj 18, 9 dinara – istakao je Kostreš. Dodao je da je u istom periodu prošle godine kukuruz koštao 28.14 dinara po kilogramu,  naspram današnjih 13,5 dinara, da se za soju tada plaćalo 75,60, a danas 61, 56 dinara, kao i da je suncokret tokom prvog trgovanja prošle godine dostigao 54 dinara,  a danas 27. Upozorio je i da ogromni problemi dočekuju novog ministra kulture i informisanja, ocenjujući da će on morati da bude Supermen ili u najmanju ruku Nikola Tesla jer će, gde god zagrebe imati probleme.

–Da li je uopšte važno, govoriću o  Radio-televiziji Vojvodine, da postoji regionalni javni servis koji, uzgred budi rečeno, informiše građanke i građane Vojvodine na deset jezika i koji, između ostalog pokreće teme koje ne pokreću drugi mediji? Da li takav servis treba da se ugasi ili treba da budemo ponosni što u državi Srbiji imamo jedan takav servis i da probamo na osnovu toga da izgradimo nove servise i napravimo nešto što će moći da bude na ponos i diku ove naše države – zapitao je on.

Ko garantuje bezbednost


Kostreš je upozorio da je Vlada zakonom o amnestiji pustila mnoge kriminalce na ulicu, zapitavši hoće li rekonstruisana vlada, ponovo sa premijerom i ministrom policije, uspeti da obezbedi bezbednost građankama i građanima Sribje? Podsetio je na zalaganja LSV za formiranjem vojvođanske uprave policije, ističući da ona ne znači paralelne policijske snage, nego da se u skladu sa postojećim i važećim zakonom o Vladi predloži reorganizacija MUP i time formira nova policijska uprava.

– Ta policijska uprava u Vojvodini bi možda rešila situaciju u kojoj se danas nalaze ljudi, a to je da se u sve više mesta organizuju nekakva dežurstva, noćne straže, da bi se sprečile pljačke useva, krađe po kućama, salašima, i da bi se sprečilo otimanje – istakao je Kostreš podsetivši da Novi Sad, kao drugi po veličini grad u Republici Srbiji i glavni grad Autonomne pokrajine Vojvodine nema šefa policije.

– Ako to nije interes Beograda, napravite policijsku upravu koja će se time baviti. Tri stotine policajaca fali u Novom Sadu, a Novi Sad je postao  kao Čikago, malo-malo pa se puca – upozorio je Kostreš dodajući da se boji da ni to ova rekonstrukcija vlade neće rešiti.

Podrška evrointegracijama

Bojan Kostreš je tokom rasprave ukazao i da će Liga socijaldemokrata Vojvodine Vladu Srbije podržati svaki put kada bude radila na daljim evropskim  integracijama, zato što je to program Lige 23 godine, a podržaće je i ukoliko nastavi sadašnju politiku prema Kosovu.

– Podržaćemo vas svaki put kada ova vlada svojim zakonskim predlozima bude radila u pravcu poboljšanja odnosa u regionu. Jer ti odsnosi u regionu moraju da budu popravljeni – naveo je Kostreš dodajući da će LSV to uraditi iako, za razliku od drugih, nikada nije kvarila te odnose.

(BILSV, 26. 08. 2013)



Odbori LSV | Utorak, 07. 05. 2024. | Komentara: 0

Udruženi za slobodan Novi Sad

Ostavili smo različitosti po strani i pronašli zajedničke interese ključne za naš Novi Sad. Ujedinili smo se u široku koaliciju „Udruženi za slobodan Novi Sad“ kako bismo postigli ono najvažnije – promenu nezapamćeno štetne vlasti u našem gradu.
Iz medija | Utorak, 30. 04. 2024. | Komentara: 0

Glavna snaga LSV - VOJVOĐANI je doslednost

Advokat i aktivista, a od skoro i član Lige socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI Aleksandar Olenik rekao je da se politički aktivirao u stranci sa kojom ima iste vrednosne stavove. 
Saopštenja | Utorak, 30. 04. 2024. | Komentara: 0

Pozivamo Aleksandra Vučića da priveže svoje šovinističke propagandiste

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI najoštrije osuđuje još jedan naci-šovinistički napad na poznatog novinara i profesora Filozofskog fakulteta u Novom Sadu Dinka Gruhonjića. Akter najnovijeg poziva na linč Gruhonjića je poznati ekstremista i samodeklarisani zastupnik interesa tuđe države – Aleksandar Vulin. 



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook