Rešiti otvorena pitanja, pa usvojiti budžet APV

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Izjave | Sreda, 26. 12. 2012. | Komentara: 0

Rešiti otvorena pitanja, pa usvojiti budžet APV

NOVI SAD – Još uvek je neizvesno da li će Liga socijaldemokrata Vojvodine dati podršku za usvajanje pokrajinskog budžeta za 2013. godinu, na sednici zakazanoj u petak 28. decembra, pošto postoje neka "otvorena pitanja" koja će koalicioni partneri prethodno morati da razjasne između sebe, a neka pitanja će biti pokrenuta i na samoj skupštini, ocenio je juče predsednik poslaničke grupe LSV u Skupštini AP Vojvodine Branislav Bogoroški.

Branislav Bogaroski

Gostujući u emisiji "1 na 1" na Radio-televiziji Vojvodine, Bogaroški je rekao da ne može da prejudicira odluku stranke, jer će ona biti doneta na sednici Predsedništva LSV u četvrtak.

Otkud 12 milijardi?


Kao otvorena pitanja on je naveo neke amandmane na zakon o budžetu Srbije za 2013., koji nisu usvojeni, a kao pitanje svih pitanja je naveo krajnje čudnu situaciju nastalu oko 12 milijardi dinara namenjenih za izgradnju koridora M 21 Novi Sad - Ruma i tunela kroz Frušku goru. Za tih 12 milijardi je pokrajinski premijer rekao da su dodatna sredstva čime pokrajina dobija svojih, Ustavom zagarantovanih, sedam posto, a ministar Dinkić da nema novih 12 milijardi, već da je to je već bilo u budžetu samo to pokrajinska administracija nije videla. Bogaroški priznaje da sa tih 12 milijardi Vojvodina dobija i nešto više od predviđenih 7 odsto, ali je problem, kaže on, što je to namenski kapitalni transfer koji treba da stigne iz kineske Eksim banke, i da taj novac može biti pušten u tečaj tek onda kada budu gotovi projekti i kada počnu radovi, a prema informacijama koje on ima, taj put postoji na nivou studije izvodljivosti.
– Znači u 2013. bi trebalo uraditi kompletne projekte, sprovesti tendere, zaključiti ugovore i onda dolazi tih 12 milijardi. Ako tih 12 milijardi stignu, budžet će biti u punom kapacitetu. Pitanje je da li će stići – rekao je Bogaroški. Na pitanje koju vrstu garancija LSV treba da dobije da bi glasala za budžet pokrajine Bogaroški je odgovorio da nisu bitne garancije nego redosled koraka i da je Liga nezadovoljna ponašanjem pokrajinske Vlade prema Skupštini AP Vojvodine.
– LSV se drži principa, a ja nisam siguran da su naši koalicioni partneri tu baš uvek konzistentni – rekao je on, objašnjavajući da je problem što je pokrajinska Vlada zaključila sporazum sa republičkom Vladom o gašenju Razvojne banke Vojvodine i osnivanju Razvojnog fonda, iako je Skupština APV pre toga glasala za dokapitalizaciju RBV.
– I mi smo onda ušli u osnivanje Razvojnog fonda, a da prethodno nismo raspravili šta je sa našom odlukom o dokapitalizaciji – naveo je on.

Poslanici LSV imaju integritet

Komentarišući svoju tvrdnju i ocenu lidera LSV Nenada Čanka da je posle prekomponovanja vlasti u mnogim opštinama na redu pokrajina, Bogaroški je rekao da nema nikakvih saznanja o tome već da je to njegov utisak na osnovu događanja na lokalu i najava da će se nešto slično desiti u Beogradu. A na pitanje kako može doći do promene vlasti u Vojvodini ako je za to potrebno da 17 poslanika promeni stranu, što bi značilo da svi poslanici LSV i 7 odbornika SVM promene dres, Bogaroški je istakao da je ubeđen da 10 poslanika LSV ima dovoljan integritet i da se neće naći u toj priči.
– Nama nije nikakav problem da, ukoliko do takve situacije dođe, ostanemo u opoziciji – naveo je on podsećajući na dešavanja oko Beograda, gde se nedeljama u nazad odvijaju pripreme za smenu vlasti.

Mandati na sudu

Govoreći o oduzimanju mandata odborniku LSV u Skupštini grada Zrenjnina, Bogaroški je istakao da se ne postavlja pitanje da li taj mandat ostaje Ligi, nego da li postoji zakonski osnov za njegovo oduzimanje i da li Skupština uopšte može da glasa da se nekome oduzme mandat. Kako je rekao, Tibor Vaš je u prethodnoj vladajućoj većini bio član Gradskog veća, a Goran Kaurić zamenik gradonačelnika, te su se oni, u skladu sa zakonom izjasnili da žele da primaju tzv. funkcionerski dodatak, odnosno da šest meseci primaju platu zato što su bili javni funkcioneri.
– Ako je postojao bilo kakav spor da li je to u skladu sa zakonom ili nije, momenat je bio onda kada su verifikovani mandati, da se kaže, čekajte ljudi, to ne može. Oni nisu radnici, nego samo primaju šest meseci nadoknadu jer su nekad bili funkcioneri – rekao je Bogaroški. On je upozorio da proceduru nije pokrenula Gradska izborna komisija, nego da se to desilo na inicijativu sekretara Skupštine, bez da se sačeka šta će reći Agencija za borbu protiv korupcije. Zbog toga će, dodao je Bogaroški, tu sud dati poslednju reč.
– Već su podnete tužbe Upravnom sudu u Beogradu, i odeljenju u Novom Sadu. Mislimo da postoje elementi za krivičnu odgovornost – rekao je on ističući da ne može sekretar Skupštine da se nekome sa tuđe liste oduzima mandat.

Politika u drugom planu

Branislav Bogaroški, koji je i potpredsednik LSV, je pomenuo i drugi incident, kada Tiboru Vašu, koji je pripadnik mađarske nacionalne zajednice, nije omogućeno da položi zakletvu na maternjem jeziku, koji je službeni jezik u Skupštini grada Zrenjanina.
– A onda nije obezbeđen prevod kad on izlaže na mađarskom, a vladajuća većina najredovnije odbija njegove predloge, mada u vladajućoj većini nema nikoga ko je mađarske nacionalnosti. Te bi ja bio slobodan da zaključim, da oni ne razumeju šta gospodin baš priča, ali uredno glasaju protiv – rekao je Bogaroški, dodajući da će i u tom slučaju morati da presudi sud.
– I u jednom i u drugom slučaju će biti odluka suda. Mislim da će sud u Zrenjninu postaviti neki presedan da se ne bi ponavljali isti slučajevi – naveo je Bogaroški. Potpredsednik LSV je istakao i da je situacija u Baču mnogo jednostavnija, jer tu nova većina definitivno postoji, što je čak potvrdilo i nadležno ministarstvo, ali da stara većina fizički sprečava ulazak u Skupštinu.
– Postoje neki ljudi koji fizički sprečavaju da se uđe u tu Skupštinu. Mislim da je to stvar Ministarstva unutrašnjih poslova i sudskih organa, a ne stvar politike – naveo je Bogaroški.

(BILSV, 26. 12. 2012.)



Saopštenja | Četvrtak, 25. 04. 2024. | Komentara: 0

Aleksandar Olenik novi član LSV - VOJVOĐANI

Poznati advokat, građanski aktivista i donedavni narodni poslanik Aleksandar Olenik pridružio se Ligi socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI.
Odbori LSV | Sreda, 24. 04. 2024. | Komentara: 0

Pokrajinski sekretar Sakalaš da obezbedi poštovanje Ustava i zakona u Zrenjaninu

Odbornička grupa Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI u Skupštini grada Zrenjanina uputila je danas novi zahtev pokrajinskom sekretaru za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine Žoltu Sakalašu, kojim se traži hitno isticanje zastave AP Vojvodine na zgradi gradske Skupštine.
Saopštenja | Ponedeljak, 22. 04. 2024. | Komentara: 0

LSV - VOJVOĐANI Novi Sad sve bliže odluci o izlasku na izbore

Gradski odbor Lige socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI Novi Sad u naredna dva dana doneće konačnu odluku o tome da li će izaći na predstojeće lokalne izbore. 



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook