Sa virusom HIV-a danas se može živeti

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Omladina LSV | Ponedeljak, 03. 12. 2012. | Komentara: 0

Sa virusom HIV-a danas se može živeti

VRŠAC – Članice i članovi Omladine Lige socijaldemokrata Vojvodine Vršac, obeležili su 1.decembar, Svetski dan borbe protiv HIV/AIDS, uličnom akcijom, tokom koje su sugrađane upoznali sa ovom opakom bolešću. Članica LSVO Vršac Suzana Lazin istakla je tom prilikom da je u svetu oko 33,3 miliona ljudi zaraženo HIV-om.

LSV

– Oko 90 odsto svih zaraženih osoba živi u zemljama u razvoju. Godišnje od side umre oko 1,8 miliona dece, žena i muškaraca - upozorila je ona. A članica LSVO Vršac Ivana Munćan je ukazala na to da virus HIV-a napada imuni sistem organizma koji je zadužen za borbu protiv različitih infekcija i bolesti, pa nema načina da se bori protiv HIV-a.
– Osobe zaražene HIV-om mogu i ne moraju da imaju bilo kakve simptome i znake bolesti, upravo iz tog razloga jedini način da neko sazna svoj HIV status je da uradi test na HIV. Tokom nekoliko nedelje nakon infekcije HIV-om kod 60 odsto zaraženih može da se razvije akutna bolest nalik gripu: povišena temperatura, malksalost, bolovi u mišićima, ili infektivnoj mononukleozi, koja za nedelju do dve nedelje spontano prolazi - navela je Munćanova.
Ona je ukazala da je osoba u toj fazi veoma zarazna, a da nakon te faze osobe mogu biti bez simptoma mesecima i godinama, što ne znači da nisu zarazne. Članica LSVO Vršac Anita Boldiš rekla je da za sada ne postoji lek ili vakcina za izlečenje HIV-a, ali da se sa HIV-om,  zahvaljujući postojanju visokoefikasne antiretrovirusne terapije (HAART), danas može živeti, te da lečenje finansira država.

(BILSV, 03. 12. 2012.)



Saopštenja | Petak, 29. 03. 2024. | Komentara: 0

Oslobodite Filozofski fakultet u Novom Sad od opsade huligana

Pozivam najviše državne funkcionere i organe, a posebno policiju da  pod hitno prekinu sa okretanjem glave od trenutnih događanja na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu, prećutnom ili čak otvorenom podrškom nasilnim uzurpatorima koji su kreirali izuzetno opasnu i potencijalno zapaljivu situaciju. 

Odbori LSV | Petak, 29. 03. 2024. | Komentara: 0

Sloboda govora a ne okupacija fakulteta, zloupotreba i indoktrinacija mladih!

Uvek ćemo se boriti protiv zloupotrebe mladih, indoktrinacije, zloupotreba institucija i širenja ksenofobije. Pokušaji zastrašivanja pojedinaca ili institucija i uzvikivanje praznih parola dok nose majice sa likovima osuđenika i zločinca su stvari koje će u ovom društvu biti zaustavljeni. Daćemo sve od sebe da to što pre bude ostvareno.

Saopštenja | Četvrtak, 28. 03. 2024. | Komentara: 0

Konkretnim merama pokazati da se nasilje nad ženama više neće tolerisati

Još jedan femicid koji se juče dogodio, peti od početka ove godine, dokaz je da se naše društvo suočava se ozbiljnom krizom i da je neophodno da država hitno preduzme korake ka rešavanju ovog problema.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook