Sada 70 srednjih škola želi nastavu o reproduktivnom zdravlju

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Događaji | Petak, 04. 07. 2014. | Komentara: 0

Sada 70 srednjih škola želi nastavu o reproduktivnom zdravlju

NOVI SAD – Desetine novoprijavljenih srednjih škola iz gotovo svih opština i gradova Vojvodine koje će od septembra učestvovati u drugoj fazi projekta „Zdravstveno vaspitanje o reproduktivnom zdravlju“ pravi su pokazatelj da smo bili u pravu kada smo pre godinu dana prepoznali potrebu naših tinejdžera za ovim sadržajima i pokrenuli istoimene vannastavne edukacije za druge razrede srednjih škola – kazala je Pokrajinska sekretarka za sport i omladinu Marinika Tepić uoči prezentacije završnog istraživanja o učinku ovog projekta, koje je sproveo Institut za javno zdravlje Vojvodine.

LSV

Priručnik i rečnik i na jezicima nacionalnih zajednica

Tepićeva je navela da ovaj projekat, jedinstven ne samo u Vojvodini, već i u celoj državi, ima za krajnji cilj izmenu i dopunu redovnog obrazovnog zakona i njegovo uvođenje kao obaveznog predmeta u obrazovni sistem. Ona je podsetila da je pre godinu dana pokrenut projekat o reproduktivnom zdravlju u 10 gimnazija i srednjih škola u 10 vojvođanskih opština i gradova. Ovaj predmet je u školaskoj 2013/2014. godini pohađalo 1.200 đaka. Kako je istakla, kada je projekat osmišljavan i pokrenut niko nije ni slutio da će se za časove o reproduktivnom zdravlju tražiti stolica više.
 
- Tada smo mi bili ti koji su tražili saglasnost đaka, njihovih roditelja, školskih odbora i direktora kako bismo ovaj projekat započeli i u njemu istrajali cele školske godine. Danas, evo, nakon naše prve školske godine, imamo čak 70 škola koje su se same prijavile za učešće na našem projektu u novoj školskoj godini, a kojima ćemo obuhvatiti više od 80 odsto opština i gradova Vojvodine – kazala je Marinika Tepić.

Ona je najavila i novo izdanje Priručnika po kojem se obavljaju edukacije, pored kojeg će đaci dobiti i Rečnik o reproduktivnom zdravlju, takođe u izdanju Pokrajinskog sekretarijata za sport i omladinu, kao i njihovo prevođenje na maternje jezike nekoliko nacionalnih zajednica u Vojvodini. Školama učesnicama na projektu sekretarijat će pomoći u obezbeđivanju edukatora i njihovih naknada, kao i opreme za sprovođenje edukacija.

Projekat uspešan

Na samom početku projekta u martu i aprilu 2013. godine sprovedeno je istraživanje kojim su se ispitali stavovi i znanje srednjoškolaca koje je pokazalo da je njihovo znanje kod na jako niskom nivou.

Isto takvo istraživanje sprovedeno je posle održanih radionica koje su obuhvatale teme kako iz psihologije, tako i iz ginekologije, urologije, epidemiologije i poznavanja ljudskih prava. Snežana Ukropina iz Instituta za javno zdravlje Vojvodine je istakla da osnovni rezultati evaluacije pokazuju da je program bio uspešan, jer nije uticao na veću učestalost stupanja u seksualne odnose i povećanje broja seksualnih partnera.

Ona je napomenula da učenici koji su pohađali časove ovog programa imaju više znanja u vezi sa seksualnim i reproduktivnim zdravljem. Takođe, učenici imaju pozitivne stavove o autonomnosti odluka u partnerskim odnosima, odnosno, više je onih koji smatraju da je u redu odbiti neželjen seksualni odnos, kao i tražiti od partnera/ke da koristi kontracepciju i sprovede pregled na seksualno prenosive infekcije. Ukropina je naglasila i da se povećala proporcija učenika koji koriste kondom kao pretežno kontraceptivno sredstvo i pri seksualnom odnosu sa novim partnerom.

(BILSV, 04.07.2014)



Iz medija | Utorak, 30. 04. 2024. | Komentara: 0

Glavna snaga LSV - VOJVOĐANI je doslednost

Advokat i aktivista, a od skoro i član Lige socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI Aleksandar Olenik rekao je da se politički aktivirao u stranci sa kojom ima iste vrednosne stavove. 
Saopštenja | Utorak, 30. 04. 2024. | Komentara: 0

Pozivamo Aleksandra Vučića da priveže svoje šovinističke propagandiste

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI najoštrije osuđuje još jedan naci-šovinistički napad na poznatog novinara i profesora Filozofskog fakulteta u Novom Sadu Dinka Gruhonjića. Akter najnovijeg poziva na linč Gruhonjića je poznati ekstremista i samodeklarisani zastupnik interesa tuđe države – Aleksandar Vulin. 
Saopštenja | Četvrtak, 25. 04. 2024. | Komentara: 0

Aleksandar Olenik novi član LSV - VOJVOĐANI

Poznati advokat, građanski aktivista i donedavni narodni poslanik Aleksandar Olenik pridružio se Ligi socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook