Crkva da plaća porez, a ne da ruši obrazovni sistem Srbije

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Saopštenja | Četvrtak, 04. 11. 2021. | Komentara: 0

Crkva da plaća porez, a ne da ruši obrazovni sistem Srbije

Liga socijaldemokrata Vojvodine izražava duboko neslaganje sa javno iznesenim predlogom patrijarha Srpske pravoslavne crkve Porfirija o tome da bi veronauka trebalo da postane redovan školski predmet, a ne nastavni program, dok bi „veroučitelji“ trebalo da dobiju status nastavnika sa stalnim zaposlenjem. Ovaj predlog je opasan iz više razloga i u direktnoj je suprotnosti sa evropskom praksom i sekularnim vrednostima društva, a time i sa Ustavom Srbije. 

LSV

Ako bi se usvojio predlog patrijarha bili bi ugroženi temelji, cilj i smisao obrazovnog sistema, a to je razvoj samostalnog mišljenja i kritičkog promišljanja stvarnosti – što je osnov naučnog pogleda na svet. Nasuprot tome, religijski pogled je dogmatičan, aprioristički i u najvećoj meri suprostavljen naučnom pristupu koji mora biti temelj modernog školskog sistema.

LSV će sa ostalim proevropskim subjektima i dalje istrajavati na doslednom poštovanju principa sekularnosti u društvu i odvojenosti crkve i države. Umesto želje da svoje „veroučitelje“, od kojih većina nema završen visoki stepen obrazovanja, protivno slovu zakona proizvede u stalno zaposlene nastavnike, pozivamo patrijarha Porfirija da se u ime društvene brige i solidarnosti založi da sve verske organizacije počnu da plaćaju porez. Time bi u prvom redu većinska SPC makar jednim delom počela da deli sudbinu „vernog naroda“, za koga retorički pokazuje veliku brigu, ali kada je potrebno to na delu pokazati – solidarnost izostaje. 

Veronauka koja kao predmet oštro deli školsku decu i kao religijska dogma koja negira naučni pogled na svet, mora biti bez odlaganja izmeštena iz škola i dislocirana u crkve, gde bi svako ko to želi mogao da je pohađa. Obrazovni sistem je u obavezi da podstiče kritičko mišljenje i društvenu pluralnost. A od SPC i njenog poglavara očekujemo da svoju brigu i solidarnost iskaže kroz plaćanje poreza svojoj državi, jer je to najveći stepen državnog patriotizma.

Pozivamo i predsednika Srbije Aleksandra Vučića da ostane dosledan svojim nedavnim rečima: “Obaveza i najveći patriotizam je platiti porez. Iz tog poreza finansiramo škole, bolnice, domove zdravlja, puteve, penzije, plate u javnom sektoru (…) Nema fudbalskog kluba, kioska sa pljeskavicama, splava u Beogradu koji je mogao da izbegne plaćanje poreza”. 

LSV ne vidi razlog zašto se ove Predsednikove reči ne bi odnosile i na SPC.


Predsednik
Lige socijaldemokrata Vojvodine
Nenad Čanak




Saopštenja | Petak, 05. 04. 2024. | Komentara: 0

Mentalno zdravlje građana Srbije bitnije od Vučićevog buncanja o letećim automobilima

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI poručuje predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću da su leteća taksi vozila, za koja je rekao da će saobraćati u Beogradu već 2027. godine, direktno narušavanje mentalnog zdravlja 6,5 miliona građana Srbije.
Saopštenja | Petak, 29. 03. 2024. | Komentara: 0

Oslobodite Filozofski fakultet u Novom Sad od opsade huligana

Pozivam najviše državne funkcionere i organe, a posebno policiju da  pod hitno prekinu sa okretanjem glave od trenutnih događanja na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu, prećutnom ili čak otvorenom podrškom nasilnim uzurpatorima koji su kreirali izuzetno opasnu i potencijalno zapaljivu situaciju. 

Saopštenja | Četvrtak, 28. 03. 2024. | Komentara: 0

Konkretnim merama pokazati da se nasilje nad ženama više neće tolerisati

Još jedan femicid koji se juče dogodio, peti od početka ove godine, dokaz je da se naše društvo suočava se ozbiljnom krizom i da je neophodno da država hitno preduzme korake ka rešavanju ovog problema.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook