Da se ludilo devedesetih ne zaboravi i ne ponovi

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Saopštenja | Petak, 18. 11. 2016. | Komentara: 0

Da se ludilo devedesetih ne zaboravi i ne ponovi

Novi Sad, 18. novembar - Grad Vukovar u koji je JNA ušla na današnji dan pre četvrt veka, jedan je u nizu dokaza da rane nastale ratovima devedesetih teško zarastaju. 

LSV

Najbolji lek za lečenje tih rana jeste suočavanje sa prošlošću i tesna kulturna i svaka druga saradnja.
Ne samo na međudržavnom, ili na lokalnom, nego i na regionalnom nivou.

Liga socijaldemokrata Vojvodine napominje da su vraćanje muzejske građe Vukovara decembra 2001. godine, te obnavljanje mosta između Bačke Palanke i Iloka s proleća 2002, neke od ilustracija aktivnog rada na poboljšanju odnosa u kojima je veliku ulogu imao tadašnji predsednik Skupštine AP Vojvodine Nenad Čanak. 

To je ujedno i primer kako pokrajinska administracija može da doprinese boljim odnosima dve države. 

Lomljenje ćiriličnih tabli, izlivi otvorenog fašizma prilikom nedavne predizborne kampanje u Hrvatskoj, a sad i imenovanje Ante Gotovine na funkciju savetnika ministra odbrane, samo su neki od dokaza da bi na put aktivnom radu na poboljšanju odnosa trebalo da se vrate i čelni ljudi te susedne države.

Antiratni spomenik "Ranjena ptica" u Novom Sadu podignut je 1997. godine. Podizanje više takvih spomenika u više gradova Srbije, Hrvatske i Bosne i Hercegovine, jedan je od načina da se ludilo devedesetih ne zaboravi i da se ne ponovi. 

Biro za informisanje 
Lige socijaldemokrata Vojvodine




Saopštenja | Subota, 15. 06. 2024. | Komentara: 0

Obustavite proces izručenja Andreja Gnjota

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI zahteva hitno ukidanje odluke Višeg suda u Beogradu kojim je odobreno izručenje beloruskog novinara i aktiviste Andreja Gnjota diktatorskom režimu u Minsku.

Saopštenja | Petak, 14. 06. 2024. | Komentara: 0

Konkretne reakcije i kazne za nasilje nad prosvetnim radnicima odmah, jer već je kasno

Oštro osuđujemo još dva nova u nizu napada na prosvetne radnike koji su se juče desili u beogradskoj osnovnoj školi i po povratku učenika sa rekreativne nastave. Ovoga puta to nije bio napad učenika, nego napad roditelja, koji na ovaj način daju učenicima za pravo da i oni nastave svoje napade.
Saopštenja | Utorak, 11. 06. 2024. | Komentara: 0

Kostreš: Vojvodina nije problem. Ona je rešenje!

Pozivam sve važne činioce našeg društva da najzad prihvate potrebu decentralizacije Srbije i istinu o tome šta je to autonomija Vojvodine. Važno je i zbog neophodne modernizacije našeg državnog sistema, koji bi morao da podrazumeva decentralizaciju, ali i zbog pojma autonomije Vojvodine koji svi centralistički i nacionalistički režimi zloupotrebljavaju decenijama unazad.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook