Dokle će se vojvođanskim opštinama izbijati novac iz džepa?

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Saopštenja | Subota, 17. 12. 2016. | Komentara: 0

Dokle će se vojvođanskim opštinama izbijati novac iz džepa?

Liga socijaldemokrata Vojvodine poziva Vladu Republike Srbije i nadležno Ministarstvo za energetiku da hitno zaustave praksu po kojoj skoro osam godina NIS, kompanija sa većinskim ruskim vlasništvom, crpi naftu i gas iz Vojvodine uz najnižu rudnu rentu u Evropi.

 

LSV

 

Uprkos zakonu koji propisuje da rudna renta iznosi mizernih sedam odsto, ova kompanija isisava naše reserve nafte i gasa, uz još mizernijiu naknadu od tri odsto.

Ta razlika se, nečinjenjem države, izbija iz džepa pre svega brojnim vojvođanskim mestima počev od Kikinde i Mokrina, preko Novog Kneževca i Kanjiže, do Zrenjanina, Sečnja, Srbobrana i Turije. Dokle tako?

U tim mestima, usled eksploatacije nafte ljudima pucaju kuće, njive se gaze, zagađuje životna sredina i oštećuju saobraćajnice,  a zbog niske rudne rente neke opštine se čak zadužuju kako bi rešile probleme sa kojima se suočavaju.

Na sve to, nakon nedavne izmene Zakona o finansiranju lokalne samouprave, sredstva sa kojima su opštine raspolagale sada su još manja.

Rudna renta u Hrvatskoj iznosi 10%, u Mađarskoj 12% (i raste), u Bugarskoj 12,5%, u Sloveniji 18%, a u Rusiji i do 22%.

Vlast u ovoj zemlji je dužna da omogući da NIS, kao kompanija sa 71% ruskog vlasništva, za početak plaća barem zakonskih 7 odsto rudne rente.

Aleksandar Marton
potpredsednik Izvršnog odbora
Glavnog odbora
Lige socijaldemokrata Vojvodine



Saopštenja | Sreda, 21. 02. 2024. | Komentara: 0

Vojvodina je naša kuća - očuvaćemo vojvođanski način života

Dan maternjeg jezika prilika je da se naglasi potreba afirmisanja višejezičnosti u Vojvodini.
Saopštenja | Subota, 17. 02. 2024. | Komentara: 0

Srbija da oda počast žrtvi Alekseja Navaljnog

Stradanje lidera ruske opozicije Alekseja Navaljnog u Putinovom gulag  samo je još jedna slika zločinačkog i staljinističkog karaktera vlasti u Kremlju.
Saopštenja | Sreda, 31. 01. 2024. | Komentara: 0

Zrenjanin je jedan od najskupljih gradova za život

Liga socijaldemokrata Vojvodine – Vojvođani poziva predstavnike gradske vlasti da objasne građanima i građankama Zrenjanina kako da prežive mesec kada im je za zadovoljenje osnovnih životnih potreba neophodna skoro jedna i po plata, a od početka ove godine u Zrenjaninu je poskupelo grejanje, parking, usluge iznošenja i deponovanja smeća, a nedavno je poskupelo i odvođenje otpadnih voda za skoro 70 procenata.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook