Dokle će se vojvođanskim opštinama izbijati novac iz džepa?

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Saopštenja | Subota, 17. 12. 2016. | Komentara: 0

Dokle će se vojvođanskim opštinama izbijati novac iz džepa?

Liga socijaldemokrata Vojvodine poziva Vladu Republike Srbije i nadležno Ministarstvo za energetiku da hitno zaustave praksu po kojoj skoro osam godina NIS, kompanija sa većinskim ruskim vlasništvom, crpi naftu i gas iz Vojvodine uz najnižu rudnu rentu u Evropi.

 

LSV

 

Uprkos zakonu koji propisuje da rudna renta iznosi mizernih sedam odsto, ova kompanija isisava naše reserve nafte i gasa, uz još mizernijiu naknadu od tri odsto.

Ta razlika se, nečinjenjem države, izbija iz džepa pre svega brojnim vojvođanskim mestima počev od Kikinde i Mokrina, preko Novog Kneževca i Kanjiže, do Zrenjanina, Sečnja, Srbobrana i Turije. Dokle tako?

U tim mestima, usled eksploatacije nafte ljudima pucaju kuće, njive se gaze, zagađuje životna sredina i oštećuju saobraćajnice,  a zbog niske rudne rente neke opštine se čak zadužuju kako bi rešile probleme sa kojima se suočavaju.

Na sve to, nakon nedavne izmene Zakona o finansiranju lokalne samouprave, sredstva sa kojima su opštine raspolagale sada su još manja.

Rudna renta u Hrvatskoj iznosi 10%, u Mađarskoj 12% (i raste), u Bugarskoj 12,5%, u Sloveniji 18%, a u Rusiji i do 22%.

Vlast u ovoj zemlji je dužna da omogući da NIS, kao kompanija sa 71% ruskog vlasništva, za početak plaća barem zakonskih 7 odsto rudne rente.

Aleksandar Marton
potpredsednik Izvršnog odbora
Glavnog odbora
Lige socijaldemokrata Vojvodine



Saopštenja | Utorak, 30. 04. 2024. | Komentara: 0

Pozivamo Aleksandra Vučića da priveže svoje šovinističke propagandiste

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI najoštrije osuđuje još jedan naci-šovinistički napad na poznatog novinara i profesora Filozofskog fakulteta u Novom Sadu Dinka Gruhonjića. Akter najnovijeg poziva na linč Gruhonjića je poznati ekstremista i samodeklarisani zastupnik interesa tuđe države – Aleksandar Vulin. 
Saopštenja | Četvrtak, 25. 04. 2024. | Komentara: 0

Aleksandar Olenik novi član LSV - VOJVOĐANI

Poznati advokat, građanski aktivista i donedavni narodni poslanik Aleksandar Olenik pridružio se Ligi socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI.
Saopštenja | Ponedeljak, 22. 04. 2024. | Komentara: 0

LSV - VOJVOĐANI Novi Sad sve bliže odluci o izlasku na izbore

Gradski odbor Lige socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI Novi Sad u naredna dva dana doneće konačnu odluku o tome da li će izaći na predstojeće lokalne izbore. 



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook