Dokle će se vojvođanskim opštinama izbijati novac iz džepa?

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Saopštenja | Subota, 17. 12. 2016. | Komentara: 0

Dokle će se vojvođanskim opštinama izbijati novac iz džepa?

Liga socijaldemokrata Vojvodine poziva Vladu Republike Srbije i nadležno Ministarstvo za energetiku da hitno zaustave praksu po kojoj skoro osam godina NIS, kompanija sa većinskim ruskim vlasništvom, crpi naftu i gas iz Vojvodine uz najnižu rudnu rentu u Evropi.

 

LSV

 

Uprkos zakonu koji propisuje da rudna renta iznosi mizernih sedam odsto, ova kompanija isisava naše reserve nafte i gasa, uz još mizernijiu naknadu od tri odsto.

Ta razlika se, nečinjenjem države, izbija iz džepa pre svega brojnim vojvođanskim mestima počev od Kikinde i Mokrina, preko Novog Kneževca i Kanjiže, do Zrenjanina, Sečnja, Srbobrana i Turije. Dokle tako?

U tim mestima, usled eksploatacije nafte ljudima pucaju kuće, njive se gaze, zagađuje životna sredina i oštećuju saobraćajnice,  a zbog niske rudne rente neke opštine se čak zadužuju kako bi rešile probleme sa kojima se suočavaju.

Na sve to, nakon nedavne izmene Zakona o finansiranju lokalne samouprave, sredstva sa kojima su opštine raspolagale sada su još manja.

Rudna renta u Hrvatskoj iznosi 10%, u Mađarskoj 12% (i raste), u Bugarskoj 12,5%, u Sloveniji 18%, a u Rusiji i do 22%.

Vlast u ovoj zemlji je dužna da omogući da NIS, kao kompanija sa 71% ruskog vlasništva, za početak plaća barem zakonskih 7 odsto rudne rente.

Aleksandar Marton
potpredsednik Izvršnog odbora
Glavnog odbora
Lige socijaldemokrata Vojvodine



Saopštenja | Petak, 29. 03. 2024. | Komentara: 0

Oslobodite Filozofski fakultet u Novom Sad od opsade huligana

Pozivam najviše državne funkcionere i organe, a posebno policiju da  pod hitno prekinu sa okretanjem glave od trenutnih događanja na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu, prećutnom ili čak otvorenom podrškom nasilnim uzurpatorima koji su kreirali izuzetno opasnu i potencijalno zapaljivu situaciju. 

Saopštenja | Četvrtak, 28. 03. 2024. | Komentara: 0

Konkretnim merama pokazati da se nasilje nad ženama više neće tolerisati

Još jedan femicid koji se juče dogodio, peti od početka ove godine, dokaz je da se naše društvo suočava se ozbiljnom krizom i da je neophodno da država hitno preduzme korake ka rešavanju ovog problema.
Saopštenja | Sreda, 27. 03. 2024. | Komentara: 0

Kostreš: Bajatović lažima o Vojvodini pokušava da sakrije pljačku i slom režimske politike

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI poziva Dušana Bajatovića, najplaćenijeg građanina Srbije, čoveka koji gazi interese države u kojoj živi zarad interesa Ruske Federacije, da prestane sa sejanjem mržnje i zastrašivanjem građana Srbije i Vojvodine.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook