Država da reaguje oštro na Savaija

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Saopštenja | Nedelja, 06. 12. 2015. | Komentara: 0

Država da reaguje oštro na Savaija

NOVI SAD, 06. decembar - Kada smo pre više od mesec dana zatražili da država reaguje na izjavu Ištvana Savaija i otvaranje kancelarije Jobika u Senti, nismo očekivali da to bude tako što će Upravni inspektorat Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu samo podneti prekršajnu prijavu protiv njega zato što mu stranka nije registrovana u Srbiji.

LSV

Puka prekršajna prijava ne znači ništa drugo nego nemoć i nezainteresovanost države da predupredi one koji ne misle dobro ni svojoj, a kamoli našoj zemlji. Ako Srbija ima ikakvave institucije i kičmu, a naročito ako misle dobro međunacionalnim odnosima u Vojvodini, na izjave Savaija treba da reaguju tužilaštvo i nadležni organi. 

Kancelarija Jobika u Senti mora biti momentalno i trajno zatvorena, a protiv njega pokrenut postupak zbog narušavanja ustavnog poretka Republike Srbije i širenja međunacionalne mržnje. Savaijevo obrazloženje od 31. oktobra, da će ta kancelarija da „olakša dvostranu komunikaciju sa Mađarima u Južnim krajevima“ i obezbedi mogućnost Mađarima da ga potraže „i na otcepljenim teritorijama“ dovoljno jasno govori o njegovoj ideji prekrajanja granica.

Podnošenje puke prekršajne prijave je omogućilo Savaiju da u novim izjavama nakon toga ponovi stavove o „južnim krajevima“ i ovoj državi se nasmeje u lice.
Ako ministarka Kori Udovički ne zna, Jobik je profašistička stranka koja se zalaže za uspostavljanje ideja iz perioda Mikloša Hortija, za reviziju Trianonskog sporazuma i mađarski iredentizam u srednjoj Evropi.

Jobik je formirao paravojnu formaciju Mađarska garda, a sarađuje sa svim evropskim profašističkim strankama u regionu i organizuje marševe. Poslednji su oni iz Hrvatske, koje organizuje u mešovitim sredinama istočne Hrvatske u saradnji sa proustaškom Hrvatskom čistom strankom prava, a čemu Savai, kao potpredsednik Jobika, redovno prisustvuje.

Rekli smo i ponovićemo: Imamo ovde i previše problema sa fašistima sa kojima se preblago postupa, sa prekrajanjima istorije, rehabilitacijama kvislinga i zagovornicima ideja Velike Srbije i poslednje što nam je potrebno jesu takvi strani političari koji će dolaziti u Vojvodinu da dolivaju ulje na vatru i pričaju o „otcepljenim krajevima“.
 
Uz nesmetano i nekažnjeno divljanje srpskih fašista po Vojvodini, prisustvo Jobika u Vojvodini može veoma narušiti dobrosusedske odnose i dovesti do mogućih međunacionalnih incidenata.

Poslanik u Skupštini AP Vojvodine
Aleksandar Marton



Saopštenja | Četvrtak, 25. 04. 2024. | Komentara: 0

Aleksandar Olenik novi član LSV - VOJVOĐANI

Poznati advokat, građanski aktivista i donedavni narodni poslanik Aleksandar Olenik pridružio se Ligi socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI.
Saopštenja | Ponedeljak, 22. 04. 2024. | Komentara: 0

LSV - VOJVOĐANI Novi Sad sve bliže odluci o izlasku na izbore

Gradski odbor Lige socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI Novi Sad u naredna dva dana doneće konačnu odluku o tome da li će izaći na predstojeće lokalne izbore. 
Saopštenja | Subota, 20. 04. 2024. | Komentara: 0

Kostreš: Borićemo se zajedno protiv izolacionističke politike vlasti

Dugo pripremana i u javnosti promovisana promena strateške orijentacije Srbije konačno je obznanjena i to neformalno od strane ultradesnog krila vladajuće stranke. Poslanik SNS Vladimir Đukanović je izgovorio stav za koji je režim dugo pripremao javnost, a to je konačno odustajanje Srbije od procesa pridruživanja Evropskoj uniji



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook