Država da reaguje oštro na Savaija

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Saopštenja | Nedelja, 06. 12. 2015. | Komentara: 0

Država da reaguje oštro na Savaija

NOVI SAD, 06. decembar - Kada smo pre više od mesec dana zatražili da država reaguje na izjavu Ištvana Savaija i otvaranje kancelarije Jobika u Senti, nismo očekivali da to bude tako što će Upravni inspektorat Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu samo podneti prekršajnu prijavu protiv njega zato što mu stranka nije registrovana u Srbiji.

LSV

Puka prekršajna prijava ne znači ništa drugo nego nemoć i nezainteresovanost države da predupredi one koji ne misle dobro ni svojoj, a kamoli našoj zemlji. Ako Srbija ima ikakvave institucije i kičmu, a naročito ako misle dobro međunacionalnim odnosima u Vojvodini, na izjave Savaija treba da reaguju tužilaštvo i nadležni organi. 

Kancelarija Jobika u Senti mora biti momentalno i trajno zatvorena, a protiv njega pokrenut postupak zbog narušavanja ustavnog poretka Republike Srbije i širenja međunacionalne mržnje. Savaijevo obrazloženje od 31. oktobra, da će ta kancelarija da „olakša dvostranu komunikaciju sa Mađarima u Južnim krajevima“ i obezbedi mogućnost Mađarima da ga potraže „i na otcepljenim teritorijama“ dovoljno jasno govori o njegovoj ideji prekrajanja granica.

Podnošenje puke prekršajne prijave je omogućilo Savaiju da u novim izjavama nakon toga ponovi stavove o „južnim krajevima“ i ovoj državi se nasmeje u lice.
Ako ministarka Kori Udovički ne zna, Jobik je profašistička stranka koja se zalaže za uspostavljanje ideja iz perioda Mikloša Hortija, za reviziju Trianonskog sporazuma i mađarski iredentizam u srednjoj Evropi.

Jobik je formirao paravojnu formaciju Mađarska garda, a sarađuje sa svim evropskim profašističkim strankama u regionu i organizuje marševe. Poslednji su oni iz Hrvatske, koje organizuje u mešovitim sredinama istočne Hrvatske u saradnji sa proustaškom Hrvatskom čistom strankom prava, a čemu Savai, kao potpredsednik Jobika, redovno prisustvuje.

Rekli smo i ponovićemo: Imamo ovde i previše problema sa fašistima sa kojima se preblago postupa, sa prekrajanjima istorije, rehabilitacijama kvislinga i zagovornicima ideja Velike Srbije i poslednje što nam je potrebno jesu takvi strani političari koji će dolaziti u Vojvodinu da dolivaju ulje na vatru i pričaju o „otcepljenim krajevima“.
 
Uz nesmetano i nekažnjeno divljanje srpskih fašista po Vojvodini, prisustvo Jobika u Vojvodini može veoma narušiti dobrosusedske odnose i dovesti do mogućih međunacionalnih incidenata.

Poslanik u Skupštini AP Vojvodine
Aleksandar Marton



Saopštenja | Petak, 05. 04. 2024. | Komentara: 0

Mentalno zdravlje građana Srbije bitnije od Vučićevog buncanja o letećim automobilima

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI poručuje predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću da su leteća taksi vozila, za koja je rekao da će saobraćati u Beogradu već 2027. godine, direktno narušavanje mentalnog zdravlja 6,5 miliona građana Srbije.
Saopštenja | Petak, 29. 03. 2024. | Komentara: 0

Oslobodite Filozofski fakultet u Novom Sad od opsade huligana

Pozivam najviše državne funkcionere i organe, a posebno policiju da  pod hitno prekinu sa okretanjem glave od trenutnih događanja na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu, prećutnom ili čak otvorenom podrškom nasilnim uzurpatorima koji su kreirali izuzetno opasnu i potencijalno zapaljivu situaciju. 

Saopštenja | Četvrtak, 28. 03. 2024. | Komentara: 0

Konkretnim merama pokazati da se nasilje nad ženama više neće tolerisati

Još jedan femicid koji se juče dogodio, peti od početka ove godine, dokaz je da se naše društvo suočava se ozbiljnom krizom i da je neophodno da država hitno preduzme korake ka rešavanju ovog problema.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook