Država da sprovede u praksi pravo na službenu upotrebu maternjeg jezika

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Saopštenja | Nedelja, 21. 02. 2021. | Komentara: 0

Država da sprovede u praksi pravo na službenu upotrebu maternjeg jezika

Novi Sad, 21. februar 2021 - Liga socijaldemokrata Vojvodine i ovog 21. februara podseća na važnost obeležavanje Dana maternjeg jezika.

Vojvodina je evropski region sa najviše jezika u službenoj upotrebi i to je činjenica na koju možemo da budemo ponosni.

LSV

Nažalost, brojne norme, koje su propisane Ustavom i zakonima, ostaju samo mrtvo slovo na papiru, pa je njihova primena u praksi prepuna prepreka.

Veliki su problemi u oblasti službene upotrebe jezika nacionalnih zajednica, informisanju i obrazovanju.

LSV ne želi da se naša država samo načelno hvali postignućima u ovoj oblasti, već očekuje i konkretne akcije. Građanima nisu potrebne marketinška akcije. Oni žele da svoja prava koriste u punom obimu.

Nadamo se zaustavljanu prakse gašenja školskih odeljenja u kojima se nastava obavlja na nekom od jezika nacionalnih zajednica. Zalažemo se za ponovo uvođenje i učenje jezika društvene sredine u vojvođanskim školama.

Tražimo više prostora na jezicima nacionalnih zajednica u medijima. Pre svega na lokalnom nivou.

Insistiramo da državni organi strogo primenjuju pravo građana na upotrebu njihovog maternjeg jezika. Da nazivi mesta, ulica i institucija budu ispisani na višejezičnim tablama koje štiti zakon i čuvari reda. Da ne budu išarana i vandalizovana višejezična obeležja. Da se u dokumentima koje objavljuju lokalne samouprave ne skrnave jezici vojvođanskih nacionalnih zajednica.

Vojvodina je oduvek bila poznata po svojoj nacionalnoj, verskoj i jezičkoj različitosti. Učinimo sve da to bogatstvo sačuvamo.


Mirća Lelea
član Glavnog odbora 
Lige socijaldemokrata Vojvodine



Saopštenja | Nedelja, 27. 03. 2016. | Komentara: 0

LSV osuđuje današnji napad na aktiviste DS

Liga socijaldemokrata Vojvodine najoštrije osuđuje svako nasilničko ponašanje, a posebno u izbornom procesu. Današnji napad na pripadnike DS od političkih protivnika ima isti rukopis kao i nedavni napad obezbeđenja SPS. Oba napada promovišu nasilje i precizno razotkrivaju kakvo društvo mogu da kreiraju pripadnici tih političkih organizacija. 
Saopštenja | Nedelja, 27. 03. 2016. | Komentara: 0

Reosnovati Pokrajinski zavod za statistiku

Liga socijaldemokrata Vojvodine traži reosnivanje Pokrajinskog zavoda za statistiku. Utemeljenje za ovakvu našu inicijativu nalazi se u Statutu AP Vojvodine na koji je Narodna skupština Republike Srbije dala prethodnu saglasnost, a u kome stoji da AP Vojvodina prikuplja i obrađuje statističke podatke na svojoj teritoriji, izjavila je danas članica Predsedništva Lige socijaldemokrata Vojvodine mr Maja Sedlarević.
Saopštenja | Subota, 26. 03. 2016. | Komentara: 0

Vratićemo PIO Fond Vojvodine

NOVI SAD, 26. mart - Penzioni fondovi su prazni i ne zna se ko je kriv za to i gde je nestao novac iz njih. Nedopustivo je da penzije budu budžetska stavka i da se na penzionerima štedi. Liga socijaldemokrata Vojvodine insistira da se ponovo vrati novac u penzione fondove i da se ponovo formira PIO Fond Vojvodine, poručila je danas predsednica Kluba penzionera Lige socijaldemokrata Vojvodine, Nada Lazić.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook