EPS krpi gubitke novcem iz Vojvodine

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Saopštenja | Ponedeljak, 12. 08. 2013. | Komentara: 0

EPS krpi gubitke novcem iz Vojvodine

NOVI SAD, 12. avgust - Po prvi put posle više od pola veka Elektrovojvodina više nije dovoljno dobra da naplaćuje utrošenu električnu energiju na području Vojvodine, već je račune poslalo EPS Snabdevanje, novoformirano preduzeće sa sedištem – u Beogradu. 

LSV

Princip je sledeći - kada se novac nađe na računu EPS Snabdevanja, Elektrovojvodini će se vratiti određeni procenat.

Po istom principu je i novac od tv pretplate, koja je najbolje naplaćivana u Vojvodini, išao najpre u EPS i RTS pa je tamo odlučivano koliko će se vratiti Radio-televiziji Vojvodine. Muke RTV Vojvodine zbog takvog načina poslovanja su davno poznate.

To je način na koji se država odnosi prema najprofitabilnijem delu EPS-a, sa najboljom naplatom. Preduzeću koje je pritom niklo urednim plaćanjem računa, investicijama i samodoprinosima koje su otplaćivali građani Vojvodine.

Ujedno, ovakvim potezom, republička vlada i EPS pokazuju nameru da deo nagomilanih gubitaka ne rešavaju optimizacijom broja zaposlenih, boljom i pravednijom naplatom naročito u sredinama gde se struja ne plaća, nego da ih nadomeste iz Vojvodine.

Pritom, EPS Snabdevanje sa poslovanjem kreće od nule i šaljući račune, dok zaostali gubici iz prethodnog perioda ostaju za naplatu elektrodistribucijama, među kojima su i vojvođanske.

LSV već dugo upozorava na mogućnost da EPS pokuša da reši deo svojih gubitaka tako što će Elektrovojvodinu pretvoriti u puki šalter.

Ako vlast i EPS ovako nastave, sledeći korak je upravo to, odnosno ukidanje sadašnjeg statusa Elektrovojvodine kao operatora distributivnog sistema formiranjem jednog operatora sa sedištem u Beogradu i prebacivanje njenog računa, čime bi Vojvodina i Novi Sad bili zakinuti za više od 600 miliona dinara godišnje, a više od 600 radnika bi ostalo bez posla.

Iskustva sa poklanjanjem NIS-a i Al Dahrom upravo govore u prilog takvoj mogućnosti. Zbog ovakvog odnosa Vojvodina je i dočekala da bude nedovoljno razvijena regija.

Portparolka
Lige socijaldemokrata Vojvodine
Marinika Čobanu



Saopštenja | Utorak, 30. 04. 2024. | Komentara: 0

Pozivamo Aleksandra Vučića da priveže svoje šovinističke propagandiste

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI najoštrije osuđuje još jedan naci-šovinistički napad na poznatog novinara i profesora Filozofskog fakulteta u Novom Sadu Dinka Gruhonjića. Akter najnovijeg poziva na linč Gruhonjića je poznati ekstremista i samodeklarisani zastupnik interesa tuđe države – Aleksandar Vulin. 
Saopštenja | Četvrtak, 25. 04. 2024. | Komentara: 0

Aleksandar Olenik novi član LSV - VOJVOĐANI

Poznati advokat, građanski aktivista i donedavni narodni poslanik Aleksandar Olenik pridružio se Ligi socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI.
Saopštenja | Ponedeljak, 22. 04. 2024. | Komentara: 0

LSV - VOJVOĐANI Novi Sad sve bliže odluci o izlasku na izbore

Gradski odbor Lige socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI Novi Sad u naredna dva dana doneće konačnu odluku o tome da li će izaći na predstojeće lokalne izbore. 



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook