Kome smeta mađarski jezik na novosadskom univerzitetu?

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Saopštenja | Nedelja, 22. 10. 2017. | Komentara: 0

Kome smeta mađarski jezik na novosadskom univerzitetu?

Novi Sad, 22. oktobar 2017 - Liga socijaldemokrata Vojvodine izražava čuđenje povodom drugostepene odluke Višeg suda u Novom Sadu, kojom je odbačena molba Saveza mađarskih učenika Vojvodine da se omogući polaganje prijemnih ispita na maternjem jeziku za upis na fakultete Univerziteta u Novom Sadu.

LSV

Kao što je poznato Savez mađarskih učenika Vojvodine još je  2015. godine podneo Višem sudu tužbu protiv Pravnog fakulteta u Novom Sadu zbog zaštite od diskriminacije, odnosno onemogućavanja polaganja prijemnog ispita na mađarskom jeziku jeziku.

LSV smatra da je Pravni fakultet prekšio Pokrajinsku skupštinsku odluku o polaganju prijemnih ispita na jezicima nacionalnih manjina/zajednica.

Jasno je da u ovom slučaju postoji i očito ukidanje stečenih prava nacionalnih manjina, pa je na taj način došlo i do grubog kršenja Ustava Republike Srbije.

LSV poziva nadležne u Vladama Srbije i Vojvodine, jer se na ovaj umanjuju prava nacionalnih manjina/zajednica, a to ne doprinosi dobrim odnosima u Vojvodini.

Takođe, ova odluka može dovesti do problema u pregovarčkom procesu Srbije sa Evropskom unijom, pre svega u poglavlju 23. koje reguliše oblast manjinskih prava.

Član Predsedništva
Lige socijaldemokrata Vojvodine
Tibor Vaš




Saopštenja | Petak, 05. 04. 2024. | Komentara: 0

Mentalno zdravlje građana Srbije bitnije od Vučićevog buncanja o letećim automobilima

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI poručuje predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću da su leteća taksi vozila, za koja je rekao da će saobraćati u Beogradu već 2027. godine, direktno narušavanje mentalnog zdravlja 6,5 miliona građana Srbije.
Saopštenja | Petak, 29. 03. 2024. | Komentara: 0

Oslobodite Filozofski fakultet u Novom Sad od opsade huligana

Pozivam najviše državne funkcionere i organe, a posebno policiju da  pod hitno prekinu sa okretanjem glave od trenutnih događanja na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu, prećutnom ili čak otvorenom podrškom nasilnim uzurpatorima koji su kreirali izuzetno opasnu i potencijalno zapaljivu situaciju. 

Saopštenja | Četvrtak, 28. 03. 2024. | Komentara: 0

Konkretnim merama pokazati da se nasilje nad ženama više neće tolerisati

Još jedan femicid koji se juče dogodio, peti od početka ove godine, dokaz je da se naše društvo suočava se ozbiljnom krizom i da je neophodno da država hitno preduzme korake ka rešavanju ovog problema.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook