LSV: Ministar Žigmanov zaboravio da je i on pripadnik manjinske zajednice

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Saopštenja | Utorak, 04. 04. 2023. | Komentara: 0

LSV: Ministar Žigmanov zaboravio da je i on pripadnik manjinske zajednice

Novi Sad, 04. april 2023 - Liga socijaldemokrata Vojvodine zahteva od ministra za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Tomislava Žigmanova da u najkraćem mogućem roku krene normalno finansiranje nacionalnih saveta nacionalnih manjina i tako prestane sa kršenjem Ustava i niza zakona koji regulišu oblasti prava manjina.

LSV

Finansiranje nacionalnih saveta nailazilo je na probleme i u toku 2022. godine, a od početka 2023. godine nije im uplaćen niti jedan jedini dinar. Neki od saveta nemaju sredstava ni za podmirivanje osnovnih troškova.

Uz sve ovo, u toku prošle godine, ministarstvo nije raspisalo redovan konkurs budžetskog fonda od 30 miliona dinara koji je namenjen za ustanove, zavode za kulturu, pozorišta i udruženja građana.

Ovakvo ponašanje Ministarstva, ali i kompletne vlasti, nedopustivo je i protivno Ustavu Srbije.

Na ovaj način se drastično krši i Okvirna konvencija o zaštiti nacionalnih manjina, koju je naša država, kao članica Saveta Evrope, ratifikovala i obavezala se na njeno puno poštovanje.

Poručujemo ministru Žigmanovu da pročita ovu Konvenciju, ponovo prelista Ustav Srbije, Zakon o nacionalnim savetima nacionalnih manjina i seti se da je i on pripadnik manjinske zajednice, a ne samo član partije koja je u vlasti.

Očekujemo hitnu reakciju nadležnog ministarstva!

Olena Papuga
Liga socijaldemokrata Vojvodine



Saopštenja | Četvrtak, 28. 03. 2024. | Komentara: 0

Konkretnim merama pokazati da se nasilje nad ženama više neće tolerisati

Još jedan femicid koji se juče dogodio, peti od početka ove godine, dokaz je da se naše društvo suočava se ozbiljnom krizom i da je neophodno da država hitno preduzme korake ka rešavanju ovog problema.
Saopštenja | Sreda, 27. 03. 2024. | Komentara: 0

Kostreš: Bajatović lažima o Vojvodini pokušava da sakrije pljačku i slom režimske politike

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI poziva Dušana Bajatovića, najplaćenijeg građanina Srbije, čoveka koji gazi interese države u kojoj živi zarad interesa Ruske Federacije, da prestane sa sejanjem mržnje i zastrašivanjem građana Srbije i Vojvodine.
Saopštenja | Ponedeljak, 25. 03. 2024. | Komentara: 0

Nedopustivo je da se SPC meša u državne poslove i propagira neravnopravnost u društvu

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI poziva narodne poslanike Skupštine Srbije da se drže slova Ustava i odbiju mešanje Srpske pravoslavne crkve u poslove države.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook