LSV: Ministar Žigmanov zaboravio da je i on pripadnik manjinske zajednice

 
 
Izbori u LSV
Saopštenja | Utorak, 04. 04. 2023. | Komentara: 0

LSV: Ministar Žigmanov zaboravio da je i on pripadnik manjinske zajednice

Novi Sad, 04. april 2023 - Liga socijaldemokrata Vojvodine zahteva od ministra za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Tomislava Žigmanova da u najkraćem mogućem roku krene normalno finansiranje nacionalnih saveta nacionalnih manjina i tako prestane sa kršenjem Ustava i niza zakona koji regulišu oblasti prava manjina.

LSV

Finansiranje nacionalnih saveta nailazilo je na probleme i u toku 2022. godine, a od početka 2023. godine nije im uplaćen niti jedan jedini dinar. Neki od saveta nemaju sredstava ni za podmirivanje osnovnih troškova.

Uz sve ovo, u toku prošle godine, ministarstvo nije raspisalo redovan konkurs budžetskog fonda od 30 miliona dinara koji je namenjen za ustanove, zavode za kulturu, pozorišta i udruženja građana.

Ovakvo ponašanje Ministarstva, ali i kompletne vlasti, nedopustivo je i protivno Ustavu Srbije.

Na ovaj način se drastično krši i Okvirna konvencija o zaštiti nacionalnih manjina, koju je naša država, kao članica Saveta Evrope, ratifikovala i obavezala se na njeno puno poštovanje.

Poručujemo ministru Žigmanovu da pročita ovu Konvenciju, ponovo prelista Ustav Srbije, Zakon o nacionalnim savetima nacionalnih manjina i seti se da je i on pripadnik manjinske zajednice, a ne samo član partije koja je u vlasti.

Očekujemo hitnu reakciju nadležnog ministarstva!

Olena Papuga
Liga socijaldemokrata VojvodineSaopštenja | Utorak, 19. 09. 2023. | Komentara: 0

LSV-VOJVOĐANI: Skupština Vojvodine pod hitno da održi sednicu na temu zabrane izvoza voća i povrća u Evropsku uniju

Liga socijaldemokrata Vojvodine-VOJVOĐANI iniciraće hitno zakazivanje sednice Skupštine Autonomne Pokrajine Vojvodine na temu problema zabrane izvoza poljoprivrednih proizvoda iz Srbije u zemlje Evropske unije zbog prisutva zabranjenih hemijskih supstanci.
Saopštenja | Petak, 15. 09. 2023. | Komentara: 0

LSV-VOJVOĐANI: Pare sa pokrajinskog i lokalnog nivoa sele se u republički budžet. Tu praksu ćemo prekinuti posle demokratizacije i odlaska ove vlasti

Liga socijaldemokrata Vojvodine-VOJVOĐANI iniciraće kod novog, demokratskog saziva Narodne skupštine Republike Srbije izmenu Zakona o bezbednosti u saobraćaju i izmeniti odredbu koja kaže da sva sredstva od novčanih kaznih u saobraćaju odlaze u republički budžet.
Saopštenja | Ponedeljak, 11. 09. 2023. | Komentara: 0

Marton (LSV-VOJVOĐANI): Objaviti imena napadača na Predraga Voštinića

Liga socijaldemokrata Vojvodine-VOJVOĐANI snažno osuđuje jučerašnji napad na Predraga Voštinića iz kraljevačkog Lokalnog fronta.ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook