LSV: Ministar Žigmanov zaboravio da je i on pripadnik manjinske zajednice

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Saopštenja | Utorak, 04. 04. 2023. | Komentara: 0

LSV: Ministar Žigmanov zaboravio da je i on pripadnik manjinske zajednice

Novi Sad, 04. april 2023 - Liga socijaldemokrata Vojvodine zahteva od ministra za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Tomislava Žigmanova da u najkraćem mogućem roku krene normalno finansiranje nacionalnih saveta nacionalnih manjina i tako prestane sa kršenjem Ustava i niza zakona koji regulišu oblasti prava manjina.

LSV

Finansiranje nacionalnih saveta nailazilo je na probleme i u toku 2022. godine, a od početka 2023. godine nije im uplaćen niti jedan jedini dinar. Neki od saveta nemaju sredstava ni za podmirivanje osnovnih troškova.

Uz sve ovo, u toku prošle godine, ministarstvo nije raspisalo redovan konkurs budžetskog fonda od 30 miliona dinara koji je namenjen za ustanove, zavode za kulturu, pozorišta i udruženja građana.

Ovakvo ponašanje Ministarstva, ali i kompletne vlasti, nedopustivo je i protivno Ustavu Srbije.

Na ovaj način se drastično krši i Okvirna konvencija o zaštiti nacionalnih manjina, koju je naša država, kao članica Saveta Evrope, ratifikovala i obavezala se na njeno puno poštovanje.

Poručujemo ministru Žigmanovu da pročita ovu Konvenciju, ponovo prelista Ustav Srbije, Zakon o nacionalnim savetima nacionalnih manjina i seti se da je i on pripadnik manjinske zajednice, a ne samo član partije koja je u vlasti.

Očekujemo hitnu reakciju nadležnog ministarstva!

Olena Papuga
Liga socijaldemokrata Vojvodine



Saopštenja | Ponedeljak, 04. 03. 2024. | Komentara: 0

Kostreš zabranio ligašima koaliciju sa naprednjacima

Članovi Glavnog odbora Lige socijaldemokrata Vojvodine-Vojvođani, na svojoj devetoj sednici, na predlog predsednika stranke Bojana Kostreša, doneli su odluku o zabrani predizbornih i postizbornih koalicija sa Srpskom naprednom strankom na predstojećim lokalnim izborima.
Saopštenja | Petak, 01. 03. 2024. | Komentara: 0

Vlast gasi škole a diže crkve

Građani su već navikli na katastrofalne poteze vlasti, ali ono što se ovih dana dešava u Novom Sadu i Zrenjaninu pokazuje potpuno odsustvo bilo kakvog osećaja za istinskim potrebama građana.
Saopštenja | Sreda, 28. 02. 2024. | Komentara: 0

Da Vojvodini vratimo stari sjaj, a njenim građanima dostojanstven i dobar život

Autonomna Pokrajina Vojvodina danas obeležava 50 godina od proglašenja njenog prvog Ustava, koji joj je garantovao veoma visok stepen autonomije.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook