LSV: Ministar Žigmanov zaboravio da je i on pripadnik manjinske zajednice

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Saopštenja | Utorak, 04. 04. 2023. | Komentara: 0

LSV: Ministar Žigmanov zaboravio da je i on pripadnik manjinske zajednice

Novi Sad, 04. april 2023 - Liga socijaldemokrata Vojvodine zahteva od ministra za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Tomislava Žigmanova da u najkraćem mogućem roku krene normalno finansiranje nacionalnih saveta nacionalnih manjina i tako prestane sa kršenjem Ustava i niza zakona koji regulišu oblasti prava manjina.

LSV

Finansiranje nacionalnih saveta nailazilo je na probleme i u toku 2022. godine, a od početka 2023. godine nije im uplaćen niti jedan jedini dinar. Neki od saveta nemaju sredstava ni za podmirivanje osnovnih troškova.

Uz sve ovo, u toku prošle godine, ministarstvo nije raspisalo redovan konkurs budžetskog fonda od 30 miliona dinara koji je namenjen za ustanove, zavode za kulturu, pozorišta i udruženja građana.

Ovakvo ponašanje Ministarstva, ali i kompletne vlasti, nedopustivo je i protivno Ustavu Srbije.

Na ovaj način se drastično krši i Okvirna konvencija o zaštiti nacionalnih manjina, koju je naša država, kao članica Saveta Evrope, ratifikovala i obavezala se na njeno puno poštovanje.

Poručujemo ministru Žigmanovu da pročita ovu Konvenciju, ponovo prelista Ustav Srbije, Zakon o nacionalnim savetima nacionalnih manjina i seti se da je i on pripadnik manjinske zajednice, a ne samo član partije koja je u vlasti.

Očekujemo hitnu reakciju nadležnog ministarstva!

Olena Papuga
Liga socijaldemokrata Vojvodine



Saopštenja | Četvrtak, 25. 04. 2024. | Komentara: 0

Aleksandar Olenik novi član LSV - VOJVOĐANI

Poznati advokat, građanski aktivista i donedavni narodni poslanik Aleksandar Olenik pridružio se Ligi socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI.
Saopštenja | Ponedeljak, 22. 04. 2024. | Komentara: 0

LSV - VOJVOĐANI Novi Sad sve bliže odluci o izlasku na izbore

Gradski odbor Lige socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI Novi Sad u naredna dva dana doneće konačnu odluku o tome da li će izaći na predstojeće lokalne izbore. 
Saopštenja | Subota, 20. 04. 2024. | Komentara: 0

Kostreš: Borićemo se zajedno protiv izolacionističke politike vlasti

Dugo pripremana i u javnosti promovisana promena strateške orijentacije Srbije konačno je obznanjena i to neformalno od strane ultradesnog krila vladajuće stranke. Poslanik SNS Vladimir Đukanović je izgovorio stav za koji je režim dugo pripremao javnost, a to je konačno odustajanje Srbije od procesa pridruživanja Evropskoj uniji



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook