LSV: Patrijarh je morao da pita Čuružane šta misle o odlikovanju Viktora Orbana

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Saopštenja | Utorak, 06. 09. 2022. | Komentara: 0

LSV: Patrijarh je morao da pita Čuružane šta misle o odlikovanju Viktora Orbana

Novi Sad, 06. septembar 2022 - Liga socijaldemokrata Vojvodine ponovo zahteva od Vlade Republike Srbije da uputi oštar protest Mađarskoj zbog postavljanja biste u mađarskom Parlamentu admiralu Miklošu Hortiju, lideru fašističke Mađarske i jednom od najodanijih Hitlerovih saveznika.

LSV

Nažalost, umesto da se osudi politika rehabilitacije Hortija, čoveka koji je u našoj zemlji proglašen za ratnog zločinca, Srpska pravoslavna crkva dodeljuje odlikovanja osobama odgovornim za tu rehabilitaciju.

Srpski patrijarh Porfirije dodelio je premijeru Mađarske Viktoru Orbanu najviše odlikovanje SPC.

Politika Viktora Orbana poslednjih godina u potpunosti sledi pravac rehabilitacije admirala Hortija i njegovog režima. Njegovo ime se veliča, po Hortiju se imenuju nazivi ulica, trgova, podižu mu se  spomenici, bezočno se prekraja istorija...

Pokolji 63.000 Jevreja u Mađarskoj, ali  i hiljade ubijenih Srba, Roma i političkih neistomišljenika na okupiranim teritorijama se ne spominju.

LSV podseća patrijarha Porfirija da je i on iz Čuruga, mesta u kom su Hortijevi fašisti 1942. godine ubili više hiljada njegovih sugrađana. Patrijarh je pre dodele odlikovanja Orbanu morao pitati svoje komšije šta misle o tome.

Portparol
Lige socijaldemokrata Vojvodine
Aleksandar MartonSaopštenja | Sreda, 31. 07. 2013. | Komentara: 0

Vojvodina se kao autonomna pokrajina priključila Srbiji

NOVI SAD, 31. jul - Pre 68 godina, 30-31. jula 1945. godine, voljom svojih naroda Vojvodina je konstituisana kao autonomna pokrajina i kao takva odlučila da se priključi federalnoj Srbiji. Izjave predstavnika Skupštine izaslanika naroda Vojvodine - Srba, Mađara, Hrvata, Slovaka, Rumuna, Rusina, Jevreja bile su zvanične i štampane uz Odluku Skupštine u Službenom listu Vojvodine, čime su dobile pravnu snagu.
Saopštenja | Utorak, 30. 07. 2013. | Komentara: 0

LSV pozdravlja predlog da Dinkić više ne bude ministar finansija

NOVI SAD, 30. jul - Liga socijaldemokrata Vojvodine pozdravlja predlog premijera Ivice Dačića da Mlađan Dinkić više ne bude ministar finansija i ekonomije.
Saopštenja | Sreda, 17. 07. 2013. | Komentara: 0

Neko je morao da odgovara za paljenje Bajrakli džamije

NOVI SAD, 17. jul - Stravično je što posle devet godina od paljenja Bajrakli džamije u Beogradu niko za to nije osuđen.ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook