Marton (LSV): Srbija da uloži protest Mađarskoj zbog Hortijeve biste u zgradi Parlamenta

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Saopštenja | Subota, 03. 09. 2022. | Komentara: 0

Marton (LSV): Srbija da uloži protest Mađarskoj zbog Hortijeve biste u zgradi Parlamenta

Novi Sad, 03. septembar 2022 - Liga socijaldemokrata Vojvodine zahteva od Vlade Republike Srbije da uputi oštar protest mađarskim vlastima zbog skandaloznog postavljanja biste ratnom zločincu Miklošu Hortiju.

LSV

Ranije ove nedelje, potredsednica mađarskog Parlamenta Dora Duro (Dóra Dúró) svečano je otkrila Hortijevu bistu u zgradi Parlamenta.

Ovo nije prvi čin rehabilitacije ovog ratnog zločinca, ali postavljanje biste u zgradi najvažnije političke institucije u zemlji je skandalozan i sramotan čin.

LSV podseća da je u avgustu 1941. godine Hortijeva vlada naredila deportaciju Jevreja iz zemlje, a oko 20 hiljada njih kasnije je ubijeno od strane nemačkih trupa. Horti je, između ostalog, dozvolio Hitleru da prebaci svoje trupe preko teritorije Mađarske kako bi izvršio invaziju na Jugoslaviju 1941. godine.

Takođe, oko 80.000 mađarskih vojnika učestvovalo je u ratu u Jugoslaviji. Horti je u Jugoslaviji proglašen za ratnog zločinca zbog masovnih likvidacija srpskih, jevrejskih i romskih civila u Vojvodini. Hortijevi vojnici odgovorni su za smrt ili deportaciju skoro 20 hiljada građana Vojvodine. Jedan od najpoznatijih zločina je masovno ubistvo Srba i Jevreja u januaru 1942. godine poznato kao Racija u južnoj Bačkoj kada je ubijeno više od tri i po hiljade ljudi.

Očekujemo da država Srbija reaguje i spreči dalje procese rehabilitacije Mikloša Hortija i njegovih saradnika.

Barem toliko dugujemo brojnim žrtvama fašističkog ludila na ovim prostorima.

Portparol
Lige socijaldemokrata Vojvodine
Aleksandar Marton
Saopštenja | Četvrtak, 28. 11. 2013. | Komentara: 0

MSP da reaguje zbog Čepurina

NOVI SAD - Krajnji je trenutak da Ministarstvo spoljnih poslova reaguje na to što ambasador Ruske Federacije Aleksandar Čepurin nastavlja da ponižava Srbiju.
Saopštenja | Sreda, 27. 11. 2013. | Komentara: 0

Stojšić sa Krstićem o finansiranju nadležnosti AP Vojvodine

NOVI SAD, 27. novembar - Zamenik šefa poslaničke grupe Lige socijaldemokrata Vojvodine u Narodnoj skupštini Republike Srbije Đorđe Stojšić danas je u razgovoru sa ministrom finansija Lazarom Krstićem izrazio nezadovoljstvo predlogom republičkog budžeta za iduću godinu i zatražio da se obezbedi poštovanje ustavne obaveze o najmanje sedam odsto izdvajanja za budžet AP Vojvodine.
Saopštenja | Utorak, 26. 11. 2013. | Komentara: 0

Zajedničko saopštenje LSV i PO DS

NOVI SAD, 26. novembar - Delegacije Pokrajinskog odbora Demokratske stranke, koju je predvodio Miroslav Vasin, predsednik Pokrajinskog odbora DS i Lige socijaldemokrata Vojvodine, na čelu sa Branislavom Bogaroškim, potpredsednikom LSV sinoć su u dužem, konstruktivnom razgovoru sagledale odnose dve stranke kroz analizu koalicionog delovanja u Skupštini AP Vojvodine i mnogim lokalnim samoupravama u Pokrajini.ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook