Marton (LSV): Srbija da uloži protest Mađarskoj zbog Hortijeve biste u zgradi Parlamenta

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Saopštenja | Subota, 03. 09. 2022. | Komentara: 0

Marton (LSV): Srbija da uloži protest Mađarskoj zbog Hortijeve biste u zgradi Parlamenta

Novi Sad, 03. septembar 2022 - Liga socijaldemokrata Vojvodine zahteva od Vlade Republike Srbije da uputi oštar protest mađarskim vlastima zbog skandaloznog postavljanja biste ratnom zločincu Miklošu Hortiju.

LSV

Ranije ove nedelje, potredsednica mađarskog Parlamenta Dora Duro (Dóra Dúró) svečano je otkrila Hortijevu bistu u zgradi Parlamenta.

Ovo nije prvi čin rehabilitacije ovog ratnog zločinca, ali postavljanje biste u zgradi najvažnije političke institucije u zemlji je skandalozan i sramotan čin.

LSV podseća da je u avgustu 1941. godine Hortijeva vlada naredila deportaciju Jevreja iz zemlje, a oko 20 hiljada njih kasnije je ubijeno od strane nemačkih trupa. Horti je, između ostalog, dozvolio Hitleru da prebaci svoje trupe preko teritorije Mađarske kako bi izvršio invaziju na Jugoslaviju 1941. godine.

Takođe, oko 80.000 mađarskih vojnika učestvovalo je u ratu u Jugoslaviji. Horti je u Jugoslaviji proglašen za ratnog zločinca zbog masovnih likvidacija srpskih, jevrejskih i romskih civila u Vojvodini. Hortijevi vojnici odgovorni su za smrt ili deportaciju skoro 20 hiljada građana Vojvodine. Jedan od najpoznatijih zločina je masovno ubistvo Srba i Jevreja u januaru 1942. godine poznato kao Racija u južnoj Bačkoj kada je ubijeno više od tri i po hiljade ljudi.

Očekujemo da država Srbija reaguje i spreči dalje procese rehabilitacije Mikloša Hortija i njegovih saradnika.

Barem toliko dugujemo brojnim žrtvama fašističkog ludila na ovim prostorima.

Portparol
Lige socijaldemokrata Vojvodine
Aleksandar Marton
Saopštenja | Ponedeljak, 03. 03. 2014. | Komentara: 0

Predizborno autonomašenje LDP prelazi meru političke kulture

NOVI SAD, 03. mart - Zapaljive poruke funkcionera LDP Dušana Mijića poput jučerašnje da Skupština AP Vojvodine treba da donese Ustav, predstavljaju ništa drugo do predizborno autonomašenje kakvom je njegova stranka sklona pred izbore kada ima problem sa cenzusom.
Saopštenja | Sreda, 12. 02. 2014. | Komentara: 0

Dačić kriv za loše stanje bezbednosti

NOVI SAD - Predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak ocenio je danas da je premijer i ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić krivac za loše stanje bezbednosni u Novom Sadu, ali i u drugim gradovima Srbije.
Saopštenja | Petak, 07. 02. 2014. | Komentara: 0

GO LSV: Početak razgovora o definisanju koalicije

NOVI SAD, 7. februar - Glavni odbor Lige socijaldemokrata Vojvodine večeras je odlučio da sa Novom demokratskom strankom i ostalim strankama koje su se odazvale na poziv o formiranju bloka građanskih stranaka i u sredu došle u Novi Sad, počnu razgovori oko definisanja koalicionog sporazuma za učešće na predstojećim izborima.ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook