Marton (LSV): Srbija da uloži protest Mađarskoj zbog Hortijeve biste u zgradi Parlamenta

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Saopštenja | Subota, 03. 09. 2022. | Komentara: 0

Marton (LSV): Srbija da uloži protest Mađarskoj zbog Hortijeve biste u zgradi Parlamenta

Novi Sad, 03. septembar 2022 - Liga socijaldemokrata Vojvodine zahteva od Vlade Republike Srbije da uputi oštar protest mađarskim vlastima zbog skandaloznog postavljanja biste ratnom zločincu Miklošu Hortiju.

LSV

Ranije ove nedelje, potredsednica mađarskog Parlamenta Dora Duro (Dóra Dúró) svečano je otkrila Hortijevu bistu u zgradi Parlamenta.

Ovo nije prvi čin rehabilitacije ovog ratnog zločinca, ali postavljanje biste u zgradi najvažnije političke institucije u zemlji je skandalozan i sramotan čin.

LSV podseća da je u avgustu 1941. godine Hortijeva vlada naredila deportaciju Jevreja iz zemlje, a oko 20 hiljada njih kasnije je ubijeno od strane nemačkih trupa. Horti je, između ostalog, dozvolio Hitleru da prebaci svoje trupe preko teritorije Mađarske kako bi izvršio invaziju na Jugoslaviju 1941. godine.

Takođe, oko 80.000 mađarskih vojnika učestvovalo je u ratu u Jugoslaviji. Horti je u Jugoslaviji proglašen za ratnog zločinca zbog masovnih likvidacija srpskih, jevrejskih i romskih civila u Vojvodini. Hortijevi vojnici odgovorni su za smrt ili deportaciju skoro 20 hiljada građana Vojvodine. Jedan od najpoznatijih zločina je masovno ubistvo Srba i Jevreja u januaru 1942. godine poznato kao Racija u južnoj Bačkoj kada je ubijeno više od tri i po hiljade ljudi.

Očekujemo da država Srbija reaguje i spreči dalje procese rehabilitacije Mikloša Hortija i njegovih saradnika.

Barem toliko dugujemo brojnim žrtvama fašističkog ludila na ovim prostorima.

Portparol
Lige socijaldemokrata Vojvodine
Aleksandar Marton




Saopštenja | Četvrtak, 21. 11. 2013. | Komentara: 0

LSV pozdravlja odluku o povlačenju predloga v.d. direktora EPS-a

NOVI SAD, 21. novebar - Liga socijaldemokrata Vojvodine pozdravlja odluku Ministarstva energetike da prihvati naše upozorenje i utiče na povlačenje predloga v.d. direktora Elektroprivrede Srbije Aleksandra Obradovića iz procedure Upravnog odbora EPS.
Saopštenja | Utorak, 19. 11. 2013. | Komentara: 0

Ne dozvoliti da Elektrovojvodinu zadesi sudbina NIS-a!

NOVI SAD, 19. novembar - Ako sutra na Upravnom odboru Elektroprivrede Srbije bude usvojen predlog v.d. direktora Aleksandra Obradovića o firmiranju jednog, centralizovanog, Operatora distributivnog sistema, to će biti i poslednji ekser koji će od Elektrovojvodine napraviti puki šalter.
Saopštenja | Ponedeljak, 04. 11. 2013. | Komentara: 0

Održan sastanak Zajedno za Srbiju i LSV

NOVI SAD –  Najviši predstavnici Lige socijaldemokrata Vojvodine na čelu sa predsednikom LSV Nenadom Čankom primili su danas u Novom Sadu delegaciju stranke Zajedno za Srbiju predvođenu Dušanom Petrovićem.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook