Menjajte zakon, ne dajte zemlju strancima!

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Saopštenja | Nedelja, 14. 02. 2016. | Komentara: 0

Menjajte zakon, ne dajte zemlju strancima!

Novi Sad, 14. februar - Za manje od godinu i po dana, 1. septembra 2017. stupiće na snagu odredba Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju po kojoj će državljani zemalja Evropske unije moći da kupuju poljoprivredno zemljište na teritoriji Republike Srbije pod istim uslovima kao i naši državljani, bez ograničenja. Kolika god cena bila, njima će biti jeftina, jer je zemlja u EU skupa.

LSV

I dok Republika Hrvatska, iako je članica EU, ovih dana produžava zabranu prodaje zemlje strancima, Republika Srbija još ne čini ništa da zaštiti vojvođanske poljoprivrednike i sačuva vojvođanske oranice! Iako bi puno mogla, bez obzira na to kakav je SSP potpisan.
 
Primera ima u više država članica EU, ali Slovačka je, recimo, propisala da stranci mogu kupiti zemlju, uz uslov da žive deset godina u toj državi, da se bave poljoprivredom i da im nadležni državni organ dâ neophodnu dozvolu da kupe zemlju. 

Republika Srbija je šansu za unošenje takvih uslova imala prilikom nedavnih izmena Zakona o poljoprivrednom zemljištu. Uprkos apelima, nije učinjeno ništa!

Naprotiv, zakon se donosio samo zato da bi se u njemu našla odredba po kojoj se 30 odsto zemlje može izdati pravnim licima na 30 godina bez ikakvih kriterijuma i da bi se ukinulo pravo paorima da se žale na rezultate licitacije.  
U međuvremenu, o obrađivanju državne zemlje se pregovara, videli smo to u Somboru, sa lokalnim kabadahijama iz SNS, a ionako male subvencije su umanjene na trećinu. Sa ovakvim mehanizmom i sramotnim ophođenjem prema poljoprivredi pobeći će svi u inostranstvo da tamo rade za nekog gazdu.

Kao da se vlast trudi da zatre vojvođanskog paora I raskrčmi zemlju pod našim nogama!

Još jednom apelujemo da se hitno izmeni zakon o poljoprivrednom zemljištu koji će poljoprivrednicima naneti nesagledivu štetu, naročito u opštinama okruženim isključivo državnim zemljištem i da se tom prilikom u njega unesu i odredbe koje će sprečiti prodaju zemlje strancima. 

Predsednik Lige paora Vojvodine
i član Predsedništva LSV
Miloš Šibul



Saopštenja | Utorak, 30. 04. 2024. | Komentara: 0

Pozivamo Aleksandra Vučića da priveže svoje šovinističke propagandiste

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI najoštrije osuđuje još jedan naci-šovinistički napad na poznatog novinara i profesora Filozofskog fakulteta u Novom Sadu Dinka Gruhonjića. Akter najnovijeg poziva na linč Gruhonjića je poznati ekstremista i samodeklarisani zastupnik interesa tuđe države – Aleksandar Vulin. 
Saopštenja | Četvrtak, 25. 04. 2024. | Komentara: 0

Aleksandar Olenik novi član LSV - VOJVOĐANI

Poznati advokat, građanski aktivista i donedavni narodni poslanik Aleksandar Olenik pridružio se Ligi socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI.
Saopštenja | Ponedeljak, 22. 04. 2024. | Komentara: 0

LSV - VOJVOĐANI Novi Sad sve bliže odluci o izlasku na izbore

Gradski odbor Lige socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI Novi Sad u naredna dva dana doneće konačnu odluku o tome da li će izaći na predstojeće lokalne izbore. 



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook