Nadležni državni organi da reaguju zbog šaranja znakova na rusinskom jeziku

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Saopštenja | Ponedeljak, 21. 01. 2013. | Komentara: 0

Nadležni državni organi da reaguju zbog šaranja znakova na rusinskom jeziku

NOVI SAD, 21. janura - Nepoznati počinioci išarali su sprejom višejezične saobraćajne znake sa nazivom naseljenog mesta na ulazu i na izlazu iz naselja Bikić Do u opštini Šid, u noći između subote i nedelje.

LSV

Incident je prijavljen policiji, a dogodio se u trenutku održavanja centralne proslave Nacionalnog dana Rusina u Sremskoj Mitrovici.
Na toj proslavi učestvovali su svi pripadnici rusinske nacionalne zajednice iz svih mesta, između ostalog i Rusini koji žive u Bikić Dolu, gde čine polovinu stanovništva.
Kad su se vratili kući, u mesto u kojem Rusini žive već 260 godina, dočekale su ih išarane table i precrtani nazivi koji su ispisani na njihovom jeziku.
Pre mesec dana, sličan incident se dogodio u Ruskom Krsturu, kada je, takođe, tabla sa nazivom mesta išarana, a precrtan je rusinski naziv naselja. Policija je i tada bila obaveštena i do sada nije pronašla počinioca.
Tim povodom zatražiću reakciju nadležnih državnih organa, a ukoliko ti znaci ne budu očišćeni u naredna dva dana, lično ću to učiniti.


Narodna poslanica LSV
Olena Papuga,
predsednica Radne grupe za nacionalne manjine
u Narodnoj skupštini Republike Srbije



Saopštenja | Petak, 05. 04. 2024. | Komentara: 0

Mentalno zdravlje građana Srbije bitnije od Vučićevog buncanja o letećim automobilima

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI poručuje predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću da su leteća taksi vozila, za koja je rekao da će saobraćati u Beogradu već 2027. godine, direktno narušavanje mentalnog zdravlja 6,5 miliona građana Srbije.
Saopštenja | Petak, 29. 03. 2024. | Komentara: 0

Oslobodite Filozofski fakultet u Novom Sad od opsade huligana

Pozivam najviše državne funkcionere i organe, a posebno policiju da  pod hitno prekinu sa okretanjem glave od trenutnih događanja na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu, prećutnom ili čak otvorenom podrškom nasilnim uzurpatorima koji su kreirali izuzetno opasnu i potencijalno zapaljivu situaciju. 

Saopštenja | Četvrtak, 28. 03. 2024. | Komentara: 0

Konkretnim merama pokazati da se nasilje nad ženama više neće tolerisati

Još jedan femicid koji se juče dogodio, peti od početka ove godine, dokaz je da se naše društvo suočava se ozbiljnom krizom i da je neophodno da država hitno preduzme korake ka rešavanju ovog problema.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook