Ne gubiti više vreme, vratiti jezik društvene sredine u škole

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Saopštenja | Utorak, 21. 02. 2017. | Komentara: 0

Ne gubiti više vreme, vratiti jezik društvene sredine u škole

Novi Sad, 21.februar 2017 - Liga socijaldemokrata Vojvodine poziva Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja da prilikom usaglašavanja Nacrta zakona o osnovama sistema  obrazovanja sa predstavnicima stručne javnosti, unese i odredbu kojom se jezik društvene sredine vraća kao obavezni izborni predmet u nastavi, barem u osnovnim školama u Vojvodini.

LSV

U susret današnjem, Međunarodnom danu maternjeg jezika, Liga socijaldemokrata Vojvodine podseća na činjenicu da već tri godine zahteva da se jezik društvene sredine vrati u vojvođanske škole, jer smatramo da se njegovo izučavanje tokom sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog veka, pokazalo kao izuzetno dobro i da je umnogome doprinelo boljem razumevanju i suživotu svih nacionalnih zajednica.

Podsetimo, tu inicijativu LSV je podržao prethodni ministar prosvete, a pored prethodne dobre prakse, za nju postoji i dodatno uporište, jer je Akcionim planom za poglavlje 23 predviđeno kvalitetnije upoznavanje učenika iz većinskog naroda sa kulturom, jezikom i običajima učenika iz manjinskih naroda.

Apelujemo da nadležni više ne gube vreme i ne propuste ovu priliku za zakonska usaglašavanja koja će to omogućiti.

Ujedno, podsećamo i na činjenicu da je Republika Srbija 2005. godine ratifikovala Evropsku povelju o regionalnim ili manjinskim jezicima i obavezala se na afirmativno delovanje u cilju očuvanja i osnaživanja pozicije manjinskih ili regionalnih jezika. Ta povelja naglašava važnost interkulturalizma i višejezičnosti.

Ponovo upozoravamo i na činjenicu da pripadnici nacionalnih zajednica prilikom službene upotrebe i izdavanja ličnih dokumenata na maternjem jeziku i dalje često nailaze na barijere. Zato je izuzetno važno da Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srbije omogući da se u svakoj policijskoj upravi na teritoriji Vojvodine dokumenta mogu izdati na svim jezicima koji su u službenoj upotrebi u AP Vojvodini.

Potpredsednik
Izvršnog odbora Glavnog odbora
Lige socijaldemokrata Vojvodine
Aleksandar Marton




Saopštenja | Utorak, 30. 04. 2024. | Komentara: 0

Pozivamo Aleksandra Vučića da priveže svoje šovinističke propagandiste

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI najoštrije osuđuje još jedan naci-šovinistički napad na poznatog novinara i profesora Filozofskog fakulteta u Novom Sadu Dinka Gruhonjića. Akter najnovijeg poziva na linč Gruhonjića je poznati ekstremista i samodeklarisani zastupnik interesa tuđe države – Aleksandar Vulin. 
Saopštenja | Četvrtak, 25. 04. 2024. | Komentara: 0

Aleksandar Olenik novi član LSV - VOJVOĐANI

Poznati advokat, građanski aktivista i donedavni narodni poslanik Aleksandar Olenik pridružio se Ligi socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI.
Saopštenja | Ponedeljak, 22. 04. 2024. | Komentara: 0

LSV - VOJVOĐANI Novi Sad sve bliže odluci o izlasku na izbore

Gradski odbor Lige socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI Novi Sad u naredna dva dana doneće konačnu odluku o tome da li će izaći na predstojeće lokalne izbore. 



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook