Nemar države prema apotekama produbljuje probleme

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Saopštenja | Sreda, 08. 02. 2017. | Komentara: 0

Nemar države prema apotekama produbljuje probleme

Novi Sad, 08. februar 2017 - Ni 400 dana od blokade računa pančevačke apoteke, Liga socijaldemokrata Vojvodine ne vidi rešenje koje je država predložila kako bi se situacija u ovoj oblasti popravila. Zbog toga apelujemo na Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave, kao i Ministarstvo zdravlja i Ministarstvo finansija da u što kraćem roku predlože model kojim bi se dugodošnji problemi državnih apoteka rešili i zaposlenima bilo omogućeno pravo za zarade i dostojanstven rad.

 LSV

U najavama Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave, razgovori oko rešavanja situacije „Apoteke“ Pančevo je trebalo da posluže kao model na koji će se oslanjati sve apotekarske ustanove. Ipak, do toga nije došlo, sastanci se odlažu, ali je sigurno da neće biti reprograma duga koji je odavno ponuđen, budući da nije u skladu sa uslovima koje propisuje Međunarodni monetarni fond.

Sa druge strane, Apoteka „Novi Sad“ deli probleme drugih apotekarskih ustanova, jer uz probleme u radu, uspeva da organizuje poslovanje 31 jedinice – apoteke, uz dnevno praćenje stanja lekova i nedeljno izveštavanje o deficitarnim lekovima koji se izdaju na recept. Ne postoji konkurentnost u odnosu na privatne apoteke, komunikacija sa poveriocima je otežana, a u većini prigradskih mesta postoji samo po jedna apoteka i to državna. Kao podrška grada Novog Sada, formirana je Radna grupa sa ciljem pripreme predloga plana sanacije poslovanja Apotekarske ustanove "Novi Sad".

Skupština Opštine Novi Bečej je na svojoj poslednjoj sednici donela odluku o ustupanju apoteka Doma zdravlja privatnim distributerima lekova, iako su iz budžeta izdvojena sredstva za reprogram duga Doma zdravlja. Odbornička grupa Lige socijaldemokrata Vojvodine u Novom Bečeju se protivila ovom postupku, insistirajući na javnoj raspravi jer, kako su naveli, uobičajena je praksa privatnih apoteka da nema interesa nabavke skupih neophodnih lekova, vodeći više računa o poslovnom uspehu nego o zdravlju sugrađanki i sugrađana.

Vladajuća koalicija nije imala sluha za ovaj predlog i glasala je protiv predloga odborničke grupe Lige socijaldemokrata Vojvodine.

Zbog toga ponovo apelujemo da se u skladu sa najavama Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave precizno izloži model i utvrde rokovi za realizaciju planiranih aktivnosti, koji će ponuditi odgovore i predložiti rešenja apotekarskim ustanovama.


Ana Pataki
Članica Glavnog odbora
Lige socijaldemokrata Vojvodine

 




Saopštenja | Utorak, 30. 04. 2024. | Komentara: 0

Pozivamo Aleksandra Vučića da priveže svoje šovinističke propagandiste

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI najoštrije osuđuje još jedan naci-šovinistički napad na poznatog novinara i profesora Filozofskog fakulteta u Novom Sadu Dinka Gruhonjića. Akter najnovijeg poziva na linč Gruhonjića je poznati ekstremista i samodeklarisani zastupnik interesa tuđe države – Aleksandar Vulin. 
Saopštenja | Četvrtak, 25. 04. 2024. | Komentara: 0

Aleksandar Olenik novi član LSV - VOJVOĐANI

Poznati advokat, građanski aktivista i donedavni narodni poslanik Aleksandar Olenik pridružio se Ligi socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI.
Saopštenja | Ponedeljak, 22. 04. 2024. | Komentara: 0

LSV - VOJVOĐANI Novi Sad sve bliže odluci o izlasku na izbore

Gradski odbor Lige socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI Novi Sad u naredna dva dana doneće konačnu odluku o tome da li će izaći na predstojeće lokalne izbore. 



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook