Nesklad u Zakonu se odražava na tržište rada

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Saopštenja | Sreda, 30. 01. 2019. | Komentara: 0

Nesklad u Zakonu se odražava na tržište rada

Novi Sad, 30. januar 2019 - Od usvajanja Zakona o profesijama od značaja za Republiku Srbiju i uslova za njihovo obavljanje, koji je usvojen krajem septembra 2018. godine, još uvek nema odgovora na pitanje koja su to zanimanja?

LSV

Omladina Lige socijaldemokrata Vojvodine je u periodu od 2013. do 2015. godine poslala na desetine pisama ministrima prosvete, Tomislavu Jovanoviću i Srđanu Verbiću, ukazujući na probleme sa kojima se suočavaju svršeni diplomci, koji nakon završetka fakulteta ne mogu biti u evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje – pošto preko 70 obrazovnih profila ne postoje!

Četiri godine od poslednjeg poslatog pisma, ništa se nije promenilo, čak je situacija postala složenija budući da ovim Zakonom, ministarstva imaju diskreciono pravo da predlože koje su to profesije, koliko je potrebno izvršilaca i koji su uslovi za njihovo obavljanje. Sve prethodno navedeno ostavlja ogroman prostor za manipulaciju i zloupotrebe u kreiranju tržišta rada, što može ugroziti balans ponude i tražnje.

Na  neodgovornu politiku Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Stručni savet za nauku i tehnološki razvoj LSV je već upozorio, nedavno ukazujući na činjenicu da Nacrt zakona o nauci i istraživanjima ugrožava angažovanje značajnog dela istraživača u Republici Srbiji. Stoga, apelujemo na nadležno Ministarstvo da se, umesto kratkoročnih rešenja kojima pribegava, fokusira na strateško planiranje koje će biti u interesu građanki i građana Srbije

 

Član Političkog saveta
Lige socijaldemokrata Vojvodine
Rade Maleš




Saopštenja | Petak, 05. 04. 2024. | Komentara: 0

Mentalno zdravlje građana Srbije bitnije od Vučićevog buncanja o letećim automobilima

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI poručuje predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću da su leteća taksi vozila, za koja je rekao da će saobraćati u Beogradu već 2027. godine, direktno narušavanje mentalnog zdravlja 6,5 miliona građana Srbije.
Saopštenja | Petak, 29. 03. 2024. | Komentara: 0

Oslobodite Filozofski fakultet u Novom Sad od opsade huligana

Pozivam najviše državne funkcionere i organe, a posebno policiju da  pod hitno prekinu sa okretanjem glave od trenutnih događanja na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu, prećutnom ili čak otvorenom podrškom nasilnim uzurpatorima koji su kreirali izuzetno opasnu i potencijalno zapaljivu situaciju. 

Saopštenja | Četvrtak, 28. 03. 2024. | Komentara: 0

Konkretnim merama pokazati da se nasilje nad ženama više neće tolerisati

Još jedan femicid koji se juče dogodio, peti od početka ove godine, dokaz je da se naše društvo suočava se ozbiljnom krizom i da je neophodno da država hitno preduzme korake ka rešavanju ovog problema.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook