Novim ustavom naći demokratsko i trajno rešenje za Vojvodinu

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Saopštenja | Utorak, 28. 02. 2017. | Komentara: 0

Novim ustavom naći demokratsko i trajno rešenje za Vojvodinu

Novi Sad, 28. februar 2017 - Neizbežna i skora promena Ustava Republike Srbije mora biti iskorištena za nalaženje demokratskog i trajnog rešenja položaja Vojvodine u 21 veku. Liga socijaldemokrata Vojvodine se godinama zalaže i bori za takvu promenu Ustava Republike Srbije koja će omogućiti da Vojvodina ponovo odlučuje o svom ekonomskom razvoju, kao što je to ranije uspešno činila.

LSV

Podsetimo, usvajanjem Ustava SAP Vojvodine 28. februara 1974. godine, Vojvodina je imala punu autonomiju, garantovanu jugoslovenskim Ustavom. Imala je i zakonodavnu i izvršnu i sudsku vlast. Imala je svoju imovinu i izvorne prihode.

LSV ne teži u 21.veku za ustavnim rešenjima iz 1974.godine, nego za onim duhom konstitucionalizma koji Vojvodinu nije sputavao, nego joj je omogućavao napredak i prosperitet, a građanima boljitak.

Svako ko je živeo, ili su mu roditelji, komšije ili prijatelji živeli u Vojvodini u periodu od 1974. do 1988. godine, zna koliko je bilo bolje kada su građani i građanke Vojvodine sami upravljali svojim novcem i imovinom. Tih četrnaest godina ostalo je upamćeno kao period najuspešnijeg razvoja Vojvodine svih vremena.

Tada su postojali, radili i razvijali se i Panonska i Vojvođanska i Novosadska banka. Tada poljoprivrednici nisu bili na ivici egzistencije.

Tada su postojali, radili i razvijali se i Naftagas i Elektrovojvodina i Lutrija Vojvodine i PTT Vojvodine. Radila je Vojvođanska akademija nauka i umetnosti. Vojvođanskim želenicama je sa najboljim rezultatima u SFRJ upravljao ŽTP Novi Sad, a radom vojvođanske policije se upravljalo preko Pokrajinskog sekretarijata unutrašnjih poslova. Tada zapošljavanje policajca ili šalterske radnice nije zavisilo od nekog činovnika u Beogradu.

Sve to je zaustavljeno nasiljem i ustavnim pučem oktobra 1988. godine u režiji Slobodana Miloševića i njegovih saučesnika, uz opravdanje da se na taj način „čuva Kosovo“.

Vlasti su se menjale, ali gušenje i obesmišljavanje autonomije Vojvodine i centralizam sve ove godine, pa ni danas ne prestaje. Nakon dva loša Ustava Srbije, zatim Omnibus zakona i Statuta APV, te neprestanih osporavanja njene autonomije, građanima i građankama Vojvodine potrebno je rešenje položaja Vojvodine u Republici Srbiji.

Dobro i trajno rešenje za položaj Vojvodine podrazumeva da Vojvodina ima izvršnu, zakonodavnu i sudsku vlast, pravo na imovinu i izvorne prihode. I da sve to mora biti garantovano novim Ustavom Srbije, kako nadležnosti Vojvodine, ne bi više bile umanjivane svakim narednim zakonom donetim u republičkom parlamentu.

Predsednik
Političkog saveta
Lige socijaldemokrata Vojvodine
Dušan Jakovljev



Saopštenja | Utorak, 30. 04. 2024. | Komentara: 0

Pozivamo Aleksandra Vučića da priveže svoje šovinističke propagandiste

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI najoštrije osuđuje još jedan naci-šovinistički napad na poznatog novinara i profesora Filozofskog fakulteta u Novom Sadu Dinka Gruhonjića. Akter najnovijeg poziva na linč Gruhonjića je poznati ekstremista i samodeklarisani zastupnik interesa tuđe države – Aleksandar Vulin. 
Saopštenja | Četvrtak, 25. 04. 2024. | Komentara: 0

Aleksandar Olenik novi član LSV - VOJVOĐANI

Poznati advokat, građanski aktivista i donedavni narodni poslanik Aleksandar Olenik pridružio se Ligi socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI.
Saopštenja | Ponedeljak, 22. 04. 2024. | Komentara: 0

LSV - VOJVOĐANI Novi Sad sve bliže odluci o izlasku na izbore

Gradski odbor Lige socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI Novi Sad u naredna dva dana doneće konačnu odluku o tome da li će izaći na predstojeće lokalne izbore. 



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook