Pokrajinska vlast da se bori za učešće Vojvodine u pregovorima

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Saopštenja | Utorak, 31. 01. 2017. | Komentara: 0

Pokrajinska vlast da se bori za učešće Vojvodine u pregovorima

Novi Sad, 31. januar 2017 - Činjenica je da se uporno ignoriše neophodnost uključivanja predstavnika Vojvodine u pregovore sa Evropskom unijom. Republika Srbija ima nekoliko desetina pregovaračkih timova i podtimova u kojima se članovi iz Vojvodine mogu nabrojati na prste jedne ruke.

LSV

Poražavajuće je što i ministarka zadužena za evropske integracije Jadranka Joksimović i neki predstavnici pokrajinske administracije smatraju da u Vojvodini nema vrsnih stručnjaka koji bi na najbolji način doprineli pregovaračkom procesu svojim učešćem u pregovaračkim timovima Republike Srbije.

Zar je moguće da Joksimović smatra, na primer, da Vojvodina ima kapacitet samo za to da bude konsultovana u vezi sa akcionim planom o poglavlju 22 koji se odnosi na regionalnu politiku?

Sa druge strane, današnja reakcija nekoliko predstavnika pokrajinske administracije pokazuje duboko nerazumevanje i nepoznavanje pregovaračkog procesa.

Pokrajinska vlada ne treba da bude samo konsultovana u vezi sa akcionim planovima za određena poglavlja. Nije dovoljno da kod poglavlja 23 posvećenog pravosuđu i osnovnim pravima učešće uzme pokrajinski sekretar za upravu, propise i nacionalne manjine.

Pokrajinska vlada treba aktivno da učestvuje u pregovorima Republike Srbije, jer preko 70 procenata svega o čemu se pregovara upravo će morati da se implementira na nižim nivoima vlasti.

I u pregovaračke grupe moraju biti, osim pokrajinske administracije, uključeni profesori Univerizeta u Novom Sadu i eminentni stručnjaci iz raznih oblasti.

Lepo je što Dmitar Stanišić, predsednik Odbora za evropske integracije i međuregionalnu saradnju AP Vojvodine, ističe saradnju sa regionima iz Kine i Kazahstana, ali je najmanje jednako tako bitno to što AP Vojvodina ima izrazitu bogatu, razvijenu i uspešnu saradnju ne samo sa regionima iz okruženja poput Istre, Županije Bač-Kiškun i rumunskog Karaš-Severina, nego i sa najrazvijenijim evropskim regionima poput Gornje Austrije, Štajerske i nemačkog Baden-Virtemberga.

Upravo saradnja sa ovim regionima, kao i članstvo u Skupštini evropskih regija, potvrđuje da je Vojvodina evropski region i kvalifikuje Vojvođane da budu aktivni učesnici u pregovorima Republike Srbije na putu EU integracija.

Oko 90 odsto od ukupnog broja projekata iz oblasti prekogranične saradnje u Srbiji ostvarila je upravo Vojvodina i njene lokalne samouprave.

I zato, pokrajinska vlast ne bi smela da dopusti da bude skrajnuta. U najmanju ruku, paradoksalno je da stručnjaci iz Vojvodine ne dominiraju u pregovaračkim timovima Republike Srbije koji se odnose na oblast poljoprivrede ili regionalnih politika.


Članica Predsedništva
i pokrajinska poslanica
Lige socijaldemokrata Vojvodine
mr Maja Sedlarević



Saopštenja | Petak, 29. 03. 2024. | Komentara: 0

Oslobodite Filozofski fakultet u Novom Sad od opsade huligana

Pozivam najviše državne funkcionere i organe, a posebno policiju da  pod hitno prekinu sa okretanjem glave od trenutnih događanja na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu, prećutnom ili čak otvorenom podrškom nasilnim uzurpatorima koji su kreirali izuzetno opasnu i potencijalno zapaljivu situaciju. 

Saopštenja | Četvrtak, 28. 03. 2024. | Komentara: 0

Konkretnim merama pokazati da se nasilje nad ženama više neće tolerisati

Još jedan femicid koji se juče dogodio, peti od početka ove godine, dokaz je da se naše društvo suočava se ozbiljnom krizom i da je neophodno da država hitno preduzme korake ka rešavanju ovog problema.
Saopštenja | Sreda, 27. 03. 2024. | Komentara: 0

Kostreš: Bajatović lažima o Vojvodini pokušava da sakrije pljačku i slom režimske politike

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI poziva Dušana Bajatovića, najplaćenijeg građanina Srbije, čoveka koji gazi interese države u kojoj živi zarad interesa Ruske Federacije, da prestane sa sejanjem mržnje i zastrašivanjem građana Srbije i Vojvodine.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook