Pokrajinska vlast da se bori za učešće Vojvodine u pregovorima

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Saopštenja | Utorak, 31. 01. 2017. | Komentara: 0

Pokrajinska vlast da se bori za učešće Vojvodine u pregovorima

Novi Sad, 31. januar 2017 - Činjenica je da se uporno ignoriše neophodnost uključivanja predstavnika Vojvodine u pregovore sa Evropskom unijom. Republika Srbija ima nekoliko desetina pregovaračkih timova i podtimova u kojima se članovi iz Vojvodine mogu nabrojati na prste jedne ruke.

LSV

Poražavajuće je što i ministarka zadužena za evropske integracije Jadranka Joksimović i neki predstavnici pokrajinske administracije smatraju da u Vojvodini nema vrsnih stručnjaka koji bi na najbolji način doprineli pregovaračkom procesu svojim učešćem u pregovaračkim timovima Republike Srbije.

Zar je moguće da Joksimović smatra, na primer, da Vojvodina ima kapacitet samo za to da bude konsultovana u vezi sa akcionim planom o poglavlju 22 koji se odnosi na regionalnu politiku?

Sa druge strane, današnja reakcija nekoliko predstavnika pokrajinske administracije pokazuje duboko nerazumevanje i nepoznavanje pregovaračkog procesa.

Pokrajinska vlada ne treba da bude samo konsultovana u vezi sa akcionim planovima za određena poglavlja. Nije dovoljno da kod poglavlja 23 posvećenog pravosuđu i osnovnim pravima učešće uzme pokrajinski sekretar za upravu, propise i nacionalne manjine.

Pokrajinska vlada treba aktivno da učestvuje u pregovorima Republike Srbije, jer preko 70 procenata svega o čemu se pregovara upravo će morati da se implementira na nižim nivoima vlasti.

I u pregovaračke grupe moraju biti, osim pokrajinske administracije, uključeni profesori Univerizeta u Novom Sadu i eminentni stručnjaci iz raznih oblasti.

Lepo je što Dmitar Stanišić, predsednik Odbora za evropske integracije i međuregionalnu saradnju AP Vojvodine, ističe saradnju sa regionima iz Kine i Kazahstana, ali je najmanje jednako tako bitno to što AP Vojvodina ima izrazitu bogatu, razvijenu i uspešnu saradnju ne samo sa regionima iz okruženja poput Istre, Županije Bač-Kiškun i rumunskog Karaš-Severina, nego i sa najrazvijenijim evropskim regionima poput Gornje Austrije, Štajerske i nemačkog Baden-Virtemberga.

Upravo saradnja sa ovim regionima, kao i članstvo u Skupštini evropskih regija, potvrđuje da je Vojvodina evropski region i kvalifikuje Vojvođane da budu aktivni učesnici u pregovorima Republike Srbije na putu EU integracija.

Oko 90 odsto od ukupnog broja projekata iz oblasti prekogranične saradnje u Srbiji ostvarila je upravo Vojvodina i njene lokalne samouprave.

I zato, pokrajinska vlast ne bi smela da dopusti da bude skrajnuta. U najmanju ruku, paradoksalno je da stručnjaci iz Vojvodine ne dominiraju u pregovaračkim timovima Republike Srbije koji se odnose na oblast poljoprivrede ili regionalnih politika.


Članica Predsedništva
i pokrajinska poslanica
Lige socijaldemokrata Vojvodine
mr Maja Sedlarević



Saopštenja | Utorak, 30. 04. 2024. | Komentara: 0

Pozivamo Aleksandra Vučića da priveže svoje šovinističke propagandiste

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI najoštrije osuđuje još jedan naci-šovinistički napad na poznatog novinara i profesora Filozofskog fakulteta u Novom Sadu Dinka Gruhonjića. Akter najnovijeg poziva na linč Gruhonjića je poznati ekstremista i samodeklarisani zastupnik interesa tuđe države – Aleksandar Vulin. 
Saopštenja | Četvrtak, 25. 04. 2024. | Komentara: 0

Aleksandar Olenik novi član LSV - VOJVOĐANI

Poznati advokat, građanski aktivista i donedavni narodni poslanik Aleksandar Olenik pridružio se Ligi socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI.
Saopštenja | Ponedeljak, 22. 04. 2024. | Komentara: 0

LSV - VOJVOĐANI Novi Sad sve bliže odluci o izlasku na izbore

Gradski odbor Lige socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI Novi Sad u naredna dva dana doneće konačnu odluku o tome da li će izaći na predstojeće lokalne izbore. 



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook