Promena granica na Kosovu bi imala domino efekat u regionu

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Saopštenja | Sreda, 22. 08. 2018. | Komentara: 0

Promena granica na Kosovu bi imala domino efekat u regionu

Novi Sad, 22. avgust 2018 - Liga socijaldemokrata Vojvodine još jednom poziva političare u Beogradu i Prištini da prestanu da razmišljaju o promeni granica.

LSV

Uvereni smo da se bilo kakva razmena teritorija i promena granica ne mogu dogoditi bez novih tragedija, raseljavanja i etničkih čišćenja.

Ujedno, uvereni smo i da bi takvo rešenje izazvalo domino efekat, a samim tim i opšti haos, najpre u regionu, a zatim i svetu.

Upravo zbog toga, u proteklih trideset godina u Evropi nije bilo osamostaljivanja bilo koje države sa menjanjem granica. 

Jugoslavija je nestala, ali su posle svih mora krvi i nesreća koje su se desile, granice ostale tu gde su i bile. Isto tako nisu promenjene ni granice kada je nestala Čehoslovačka.

Činjenica je i to treba otvoreno reći, da Republika Srbija nema nikakve ingerencije na Kosovu i da tamo ne može ni da naplati porez.

Činjenica je i to da je Kosovo predugo služilo kao izgovor za to da se ne vidi šta se radi i dešava u Beogradu i životima svih građana van Kosova.

Ukoliko se zaista želi trajno i kvalitetno rešenje pitanja koje predugo opterećuje život u ovoj zemlji, ne treba težiti receptima koji su se dokazali kao loši i podrazumevaju etničke podele. 

Borba za granice i teritorije po receptu iz XIX veka je besmislena i vodi samo još intenzivnijem odlasku mladih i školovanih ljudi.

Najbolji način za trajno i kvalitetno rešenje pitanja granica jeste nastavak dijaloga u Briselu, mir, saradnja i ukidanje granica tako što će i Srbija i Kosovo biti u Evropskoj uniji, dok će se elite umesto teritorijama baviti ljudima, poboljšanju života građana i unapređenju ljudskih i manjinskih prava i sloboda.

Predsednik
Lige socijaldemokrata Vojvodine
Nenad Čanak




Saopštenja | Petak, 05. 04. 2024. | Komentara: 0

Mentalno zdravlje građana Srbije bitnije od Vučićevog buncanja o letećim automobilima

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI poručuje predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću da su leteća taksi vozila, za koja je rekao da će saobraćati u Beogradu već 2027. godine, direktno narušavanje mentalnog zdravlja 6,5 miliona građana Srbije.
Saopštenja | Petak, 29. 03. 2024. | Komentara: 0

Oslobodite Filozofski fakultet u Novom Sad od opsade huligana

Pozivam najviše državne funkcionere i organe, a posebno policiju da  pod hitno prekinu sa okretanjem glave od trenutnih događanja na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu, prećutnom ili čak otvorenom podrškom nasilnim uzurpatorima koji su kreirali izuzetno opasnu i potencijalno zapaljivu situaciju. 

Saopštenja | Četvrtak, 28. 03. 2024. | Komentara: 0

Konkretnim merama pokazati da se nasilje nad ženama više neće tolerisati

Još jedan femicid koji se juče dogodio, peti od početka ove godine, dokaz je da se naše društvo suočava se ozbiljnom krizom i da je neophodno da država hitno preduzme korake ka rešavanju ovog problema.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook