Raskinuti Energetski sporazum i obeštetiti Vojvodinu

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Saopštenja | Ponedeljak, 20. 02. 2017. | Komentara: 0

Raskinuti Energetski sporazum i obeštetiti Vojvodinu

Novi Sad, 20. februar 2017 - Budući da su obećanja zbog kojih je NIS budzašto ustupljen Ruskoj Federaciji odavno pala u vodu, Liga socijaldemokrata Vojvodine zahteva da Vlada Republike Srbije raskine Energetski sporazum i zaštiti interese naše zemlje, a naročito građanki i građana Vojvodine.

LSV
 
Ne postoji razlog da se sa time više čeka i oteže.
 
Kosovo je ovih dana obežilo devetu godinu od proglašenja svoje nezavisnosti, a navršilo se i više od dve godine od trenutka kada je Vladimir Putin jasno obznanio da nema ništa od projekta „Južni tok“. Štaviše, pre dve nedelje je potpisao zakon kojim kreće izgradnja Turskog toka  
 
Podsetimo, procenjena vrednost NIS-a iznosila je 2,2 milijarde evra, ali je većinski paket akcija prodat 2008. godine za svega 400 miliona evra. Uz ogromnu imovinu Naftne industrije Srbije preuzeli su nalazišta nafte i gasa vredne sedam milijardi evra, kao i geotermalne izvore.
 
Iako rudna renta, naknada koju kompanije plaćaju za eksploataciju nafte i gasa, u Srbiji po zakonu iznosi 7% taj zakon ne važi za NIS. Ta kompanija s većinskim ruskim vlasništvom i dalje plaća 3% a razlika se izbija direktno iz novčanika Vojvodine i njenih lokalnih samouprava, koje trpe štete od te eksploatacije, a pritom nemaju novca da reše pitanje vodosnabdevanja ili kanalizacije.
 
Rečju, vojvođanski nafta i gas se besomučno crpe po najnižoj rudnoj renti u Evropi, a višestruko manjoj nego u Ruskoj Federaciji. I to traje godinama.
 
Svemu tome treba dodati i vest objavljenu u Blicu 17. decembra po kojoj NIS šest godina nije platio ekološku taksu koja važi za proizvođače maziva i na taj način oštetio državu za devet miliona evra.
 
Jasno je da Energetski sporazum ne može biti raskinut preko noći, da je za to potrebno vreme. Ali, mora se početi.
 
U međuvremenu, neophodno je povećati iznos rudne rente, a Vojvodinu obeštetiti kroz vraćanje vojvođanskog Naftagasa u nadležnost Vojvodine ili učešće u kapitalu NIS-a, a samim tim i u profitu koji Republika Srbija ostvaruje sa svojih preostalih sada već svega 29% vlasništva. Taj novac, kao i naš Naftagas i naše bušotine nafte i gasa moraju biti nešto što ćemo ostaviti svojoj deci i unucima, uložiti u njihovo obrazovanje, u bolnice i domove zdravlja, u bolji život naših penzionera.
 
Predsednik 
Lige socijaldemokrata Vojvodine
Nenad Čanak



Saopštenja | Sreda, 28. 02. 2024. | Komentara: 0

Da Vojvodini vratimo stari sjaj, a njenim građanima dostojanstven i dobar život

Autonomna Pokrajina Vojvodina danas obeležava 50 godina od proglašenja njenog prvog Ustava, koji joj je garantovao veoma visok stepen autonomije.
Saopštenja | Utorak, 27. 02. 2024. | Komentara: 0

Napad na grb i zastavu Vojvodine napad su na samu autonomiju Vojvodine

Pre 20 godina, odlukom njene Skupštine, Autonomna Pokrajina Vojvodina dobila je svoje simbole. Zastavu i grb.
Saopštenja | Petak, 23. 02. 2024. | Komentara: 0

Obustaviti postupak proterivanja Andreja Gnjota i Elene Koposove

Liga socijaldemokrata Vojvodine-VOJVOĐANI zahteva od vlasti da zaustave proterivanje aktivista Andreja Gnjota iz Belorusije i Elene Koposove iz Ruske Federacije, koji su spas od progona u svojim državama pronašli u Srbiji.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook