Roditeljima je potrebna hitna i sistemska podrška države

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Saopštenja | Četvrtak, 15. 12. 2016. | Komentara: 0

Roditeljima je potrebna hitna i sistemska podrška države

Novi Sad, 15. decembar 2016 - Liga socijaldemokrata Vojvodine poziva Vladu Republike Srbije, a naročito ministarku bez portfelja zaduženu za demografiju i populacionu politiku prof. dr Slavicu Đukić Dejanović, da ne dozvoli ukidanje povrata PDV-a na opremu za bebe od 1. januara i da hitno obezbedi sistemsku podršku roditeljima.

LSV

U teškim finansijskim okolnostima u kojima živi većina roditelja, pored uobičajene jednokratne pomoći od strane Republike Srbije i lokalne samouprave, jako je važna i ta podrška države u vidu povrata od oko četdesetak hiljada dinara u prvoj i trideset hiljada u drugoj godini deteta.

U prethodnom periodu, odbornici Lige socijaldemokrata Vojvodine su kroz inicijativu “Puna plata za trudnice” u lokalnim samoupravama predlagali isplatu jednokratne pomoći trudnicama i porodiljama. Negde je ta praksa uvrštena u redovna socijalna davanja koja su na sebe preuzimale lokalne vlasti. Sada je te materijalne podrške sve manje.

Takođe, jedan u nizu gorućih problema majkama na porodiljskom odsustvu jeste to što na svoju zarađenu naknadu čekaju po nekoliko meseci, jer poslodavac ne stiže, ne može ili ne želi da svaki mesec podnosi nekoliko desetina papira, kako bi mu bili refundirani troškovi i sredstva uplaćena retroaktivno. 

Na kraju, ali ne manje važno jeste i potreba rešenja problema nedovoljnog broja mesta za decu u vrtićima u većini lokalnih samouprava i astronomskih troškova koje to roditeljima izaziva.

Sva ova pitanja zahtevaju hitna rešenja koja ne smeju čekati najavljeno osnivanje Demografskog saveta, niti neku od njegovih narednih sednica, bez obzira na to što će u njegovom sastavu biti predstavnici svih resornih ministarstava. 
 

Ana Pataki
Članica Glavnog odbora 
Lige socijaldemokrata Vojvodine



Saopštenja | Utorak, 30. 04. 2024. | Komentara: 0

Pozivamo Aleksandra Vučića da priveže svoje šovinističke propagandiste

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI najoštrije osuđuje još jedan naci-šovinistički napad na poznatog novinara i profesora Filozofskog fakulteta u Novom Sadu Dinka Gruhonjića. Akter najnovijeg poziva na linč Gruhonjića je poznati ekstremista i samodeklarisani zastupnik interesa tuđe države – Aleksandar Vulin. 
Saopštenja | Četvrtak, 25. 04. 2024. | Komentara: 0

Aleksandar Olenik novi član LSV - VOJVOĐANI

Poznati advokat, građanski aktivista i donedavni narodni poslanik Aleksandar Olenik pridružio se Ligi socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI.
Saopštenja | Ponedeljak, 22. 04. 2024. | Komentara: 0

LSV - VOJVOĐANI Novi Sad sve bliže odluci o izlasku na izbore

Gradski odbor Lige socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI Novi Sad u naredna dva dana doneće konačnu odluku o tome da li će izaći na predstojeće lokalne izbore. 



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook